Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Na snimkama Jadrana zarađena dva milijuna eura

Čak 38 kompanija želi proučiti seizmičke snimke Jadrana kako bi došle do nafte i plina, a termini su popunjeni do srpnja
12. svibnja 2014. u 20:44 13 komentara 5707 prikaza
Ivan Vrdoljak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Agencija za ugljikovodike zaključila je prvi ugovor o pravu na korištenje geoloških podataka za hrvatski dio Jadrana, a tijekom ovog tjedna, kako nam je potvrdila ravnateljica Agencije Barbara Dorić, potpisat će ugovore s još četiri naftne kompanije s kojima su već završeni pregovori.

Veliki interes

Na osnovi tih ugovora, prema riječima ravnateljice, Agencija će sljedećih dana prihoditi oko dva milijuna eura.

To su i prvi ozbiljni prihodi iz aktivnosti ove mlade agencije, koja je u protekla dva mjeseca, otkad je otvorila svoja vrata za proučavanje seizmičkih snimki Jadrana, ostvarivala prihode od naplaćivanja ulaska u “data room”, a koji po investitoru stoji pet tisuća eura. Interes potencijalnih kandidata za koncesiju za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu, za koje je natječaj otvoren do početka studenoga, i dalje je velik. Agencija ima popunjene sve termine do polovice srpnja, a broj zainteresiranih kompanija koje su do sada formalno uknjižene za proučavanje seizmičkih snimki popeo se na 38.

Novi poslovi

Barbara Dorić očekuje da će u sljedećem razdoblju finalizirati i nove ugovore s naftnim kompanijama o korištenju seizmičkih podataka, a investitori su, kaže, podjednako zainteresirani i za one stare, Inine snimke i za nove koje je prošle godine napravila tvrtka Spectrum. Cijena je za kupnju snimki 100 eura po kilometru za 2D snimke, a 1000 eura po kilometru stoji paket podataka za bušotine, kao i 3D snimke Južnog Jadrana. Prvi ugovor, kaže ravnateljica Agencije, zaključen je za stare snimke na području od gotovo 10 tisuća kilometara.

>> Hoće li Jadran snaći sudbina Meksičkog zaljeva?

>> Vrdoljak o Ini: Investitori su dobrodošli, ali svoj dio ne prodajemo

Gastro Zagreb
Jesen na našem stolu
Gastro sezona: Što nas dolaskom jeseni čeka na našim stolovima
 • Avatar Carrera
  Carrera:

  ajme majko, čime se ova vlada hvali,,,pa 2 milijuna eura je bagatelna zarada...ajme majko tko nam državu vodi...

 • Conan Barbarin:

  ma nema uopće više smisla ponavljati kad je sve već odavno jasno - hrvatskoj su hitno potrebni prijevremeni izbori!

 • Deleted user:

  A koliki je recimo proracun te novoosnovane agencije? Zarada? Cisto sumnjam.