Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomska kretanja

Projekti su pripremani dok su cijene bile niže, ali Europsku komisiju to ne brine

European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a news conference in Brussels
Foto: POOL/REUTERS
1/3
20.05.2022.
u 21:53

U EU očekuju da će Hrvatska ove godine rasti 3,4 posto

Ekonomska kretanja u Hrvatskoj usklađena su s onima u Europskoj uniji i eurozoni, no Hrvatska se ipak nalazi u grupi zemalja koju bi rat u Ukrajini i ostali rizici povezani s njime mogli okrznuti manje od drugih. Otud i procjena Europske komisije da će rast hrvatskog gospodarstva u ovoj godini biti nešto jači od prosječnog rasta u ostatku Europe te bi se mogao kretati oko 3,4 posto. Povoljnije je to i od očekivanja hrvatske Vlade za ovu godinu, čulo se jučer na seminaru koji je predstavništvo Europske komisije za Hrvatsku organiziralo za domaće novinare u Zadru.

Travanjska je inflacija u Hrvatskoj ipak bila viša od prosječne u EU, no u Komisiji ne očekuju da bi to moglo stvoriti dodatne zapreke ulasku u eurozonu. Objava izvještaja o konvergenciji očekuje se u lipnju, a službena politička odluka u srpnju. Europska komisija smatra da pripreme za uvođenje eura u Hrvatskoj teku dobro te očekuju da će eurozona 1. siječnja 2023. godini dobiti svoju dvadesetu članicu, kako je i planirano.

Kad je riječ o domaćoj ekonomiji, optimizam vezan za ovu godinu temelji se na dobrim fundamentima, rastu investicija i zaposlenosti te dobrim ostvarenjima u turizmu što sve skupa stavlja Hrvatsku u grupu zemalja za koje se ove godine očekuje nešto bolji ishod od prosjeka EU. Dakako, prognoze vezane za ovu godinu snažno su podložne brojnim rizicima vezanim uz zbivanjima u Ukrajini, cijenama sirovina, cijenama energenata, no ti su rizici, smatraju u Bruxellesu, za Hrvatsku ipak nešto niži nego za ostale zemlje. Hrvatski je plus i u tome što je iz programa Next generation, osmišljenog u jeku korone, dobila na raspolaganje 6,3 milijarde eura bespovratne pomoći, što je više od 11 posto hrvatskog BDP-a. U razgovoru s novinarima nisu se mogli čuti negativni tonovi vezani uz reformski tempo hrvatske Vlade i način na koji se povlače sredstva. Štoviše, Hrvatska je u maloj grupi zemalja koja je predala prvi zahtjev za dodatnu isplatu te se formalna odluka očekuje do kraja ovog mjeseca, a isplata četiri tjedna kasnije. Drugi zahtjev za plaćanje očekuje se do kraja ove godine, a njime bi se trebalo pokriti 16 planiranih reformi i devet investicija.

Kad je riječ o projektima, s terena stiže upozorenje da su svi projekti pripremljeni u razdoblju kada još nije bilo znatnog povećanja cijena sirovina, repromaterijala i energenata, tako da će njihova realizacija u konačnici biti skuplja nego što se očekivalo. Na pitanje uzima li se ta činjenica u obzir i hoće li možda biti mogućih nadoknada dobili smo odgovor da se ta tema nije otvarala i da Europska komisija ne vidi potrebu da zbog inflacije mijenja dosadašnje planove. Hrvatska se, inače, obvezala na 70-ak reformi i oko 150 investicija u sljedećih nekoliko godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije