Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUŽNE MJERE

Mljekari upozorili ministre: Otkupna cijena nedovoljna za pokrivanje troškova proizvodnje

Pula: Kaznionica u Valturi otvorenog tipa
Srecko Niketic/PIXSELL
18.05.2022.
u 21:18

Otkupna cijena mlijeka nedovoljna je za pokriće troškova proizvodnje i prijeti opstanku farmi

Situacija je dramatična. Ako se ne poduzmu konkretne mjere nastavit će se urušavanje sektora, napuštanje proizvodnje, smanjivanje broja mliječnih krava te daljnji pad proizvedenih količina - poručili su iz HPK nakon sastanka proizvođača mlijeka s ministrima poljoprivrede i financija Marijom Vučković i Zdravkom Marićem.

Otkupna cijena mlijeka nedovoljna je za pokriće troškova proizvodnje i prijeti opstanku farmi.

Predlažu intenziviranje potpora, ulaganja u investicije u održive izvore energije iz poljoprivrede i osiguranje kvota za iste, kao i pojačani nadzor prodaje poljoprivrednih proizvoda i kontrole oznaka na hrani kako bi se spriječilo obmanjivanje kupaca. PDV koji je sad na mliječnim proizvodima 25% najveći je u EU i treba ga smanjiti, naglasili su.

Iz mljekarske industrije kazali su kako je otkupna cijena na godišnjoj razini povećana 28%, no troškovi primarnih proizvođača porasli su iznad 300%. Nemoguće je taj rast troškova preliti na potrošače, zbog čega država mora pomoći u razvoju primarne proizvodnje.

Ministar Marić naglasio je kako država mora otvoriti prostor za podizanje efikasnosti sektora – i to kroz bolje uređenje pitanja poljoprivrednog zemljišta, punjenje praznih štala, investicije u solare, ali i da će vidjeti što se može napraviti u smislu smanjenja poreza, kako bi zaustavili negativni trendovi u proizvodnji mlijeka.

VIDEO: Iscurila još jedna snimka neobičnog ponašanja Putina: Je li mu se zdravlje pogoršalo?

 

Komentara 2

PV
prcko.vita
10:57 18.05.2022.

Jadni ministri, sigurno ne spavaju danima od brige za Hrvatske poljoprivrednike, ali smisliti će oni nešto, nisu uzalud išli u školu za ministra.

NE
nepokolebljiv
05:32 19.05.2022.

Jucer kupio mlijeko. Skandalozno! Ranije je galon punomasnog bio $1.29 a sada je $1.56! Kuda to vodi! Sigurno povecali otkupne cjene (mos si misliti!) Izgleda da u Americi u tvornicama prave bolje a jeftinije mlijeko nego hrvatske kravice i to za manje novaca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije