Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Program restrukturiranja Uljanika: 600 radnika manje, otpremnine 115.500 kn...

U sažetku se nigdje ne spominje gradnja hotela, apartmana ili rezidencijalnih stanova, no stoji da "diversifikacija poslovanja podrazumijeva prenamjenu dijela površine"
29. kolovoza 2018. u 13:09 10 komentara 997 prikaza
Uljanik
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Broj radnika Uljanika trebao bi biti smanjen za oko 600, prosječna otpremnina iznosit će oko 115.500 kuna, a dio površine brodogradilišta bit će prenamijenjen, stoji u sažetku Programa restrukturiranja sastavljenog u svibnju ove godine na 50-tak stranica.

Pula: prosvjed radnika Uljanika Prosvjed Radnici Uljanika na ulicama Pule u nikad većem broju: 'IDS mafijo!'

Radnici Uljanika, koji je u velikim problemima, štrajkaju zbog neisplaćenih plaća.

Kako prenosi Glas Istre, koji je u posjedu sažetka, optimizacija radne snage podrazumijeva smanjenje radne snage u svim fazama brodograđevnog procesa, od ugovaranja broda do isporuke broda brodovlasnicima. Jedino bi se sektor koji je odgovoran za projektiranje i konstrukciju trebao povećati, kako bi se unaprijed osigurala preraspodjela resursa te veća preciznost u izvedbi projekta. Sveukupna stalna radna snaga za brodogradnju i prateće procese podrške trebala bi biti smanjena s 2613 na oko 2000 zaposlenih.

[video: 26430 / Pogledajte video prosvjeda radnika Uljanika:]

U sažetku se nigdje ne spominje gradnja hotela, apartmana ili rezidencijalnih stanova, no stoji da "diversifikacija poslovanja podrazumijeva prenamjenu dijela površine koja se trenutačno koristi za brodogradnju, a sve kako bi se razvili infrastruktura i objekti potrebni za marinu i metalne konstrukcije".

Uljanik Tko su vlasnici Uljanika? Mali vlasnici drže 46% , država 25,5%, a Adris 12,4% Uljanika

U planu je vlastiti doprinos Uljanika u obliku investicije od oko 225 milijuna kuna u projekt marine, čija će realizacija ovisiti o odluci Vlade da produži koncesiju za područje Arsenala za dodatnih 40 godina ili više i da prilagodi svrhu koncesije kako bi aktivnosti vezane uz servisno-uslužne djelatnosti i proizvodnju bile dopuštene na površini od gotovo 300.000 četvornih metara (kopno i more). Na temelju novog scenarija, dijelovi zemljišta planirani za marinu i metalne konstrukcije morat će se izuzeti iz inicijalne koncesije i označiti novom koncesijom za obavljanje tih specifičnih aktivnosti. Planirane aktivnosti mogle bi zahtijevati i promjene u GUP-u. U Programu piše kako će "zbog složenih procesa i mnogobrojnih uključenih dionika pripreme za koncesijske i građevinske dozvole započeti u rujnu 2018. godine, nakon početka implementacije Programa restrukturiranja, kako bi se dobivanje koncesije osiguralo do travnja 2019. godine".

[video: 26385 / ]
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • than:

    "U planu je vlastiti doprinos Uljanika u obliku investicije od oko 225 milijuna kuna u projekt marine...". Onda još 70ak milijuna za otpremnine. A nemaju niti za plaće.

  • Westerner:

    Probati cu glumiti novinara pa cu zapitati tko je donio taj Program i tko bi osigurao sredstva za otpremnine?

  • portugisac:

    Imamo Ukupno oko desetak brodogradilišta od kojih 6 naj jačih još od jugoslavije posluju sa gubitcima. Prešli smo na slobodnu tržišnu ekonomiju ali samo na papiru ali ne u praksi jer se ponašamo socijalistički. Ako se jedno gradilište 3.Maj ili ... prikaži još! Uljanik zatvore odmah će jastrebovi oćerupati zemljište na kojemu se brodogradilište nalazilo ali to se mora desiti. Kada je posla i jedno i drugo brodogradilište posluju sa strancima kooperantima. Ako bi se jedno brodogradilište zatvorilo i svi radnici prešli u drugo bilo bi uspješnije nego raditi sa stranim firmama. Između Rijeke i Pule nije tako velika razdaljina. Znam, da će to iči malo teže pošto se zna šta se sve moglo raditi preko stranih firmi.