Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Mali vlasnici drže 46% , država 25,5%, a Adris 12,4% Uljanika

Kako je 2014. godine država privatizirala Croatia Osiguranje, rovinjska Adris Grupa u nasljeđe je dobila i veći udjel u Uljaniku
28. kolovoza 2018. u 10:13 9 komentara 1390 prikaza
Uljanik
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Hrvatskoj sceni i dalje ostaje nejasno tko je pravi vlasnik Uljanik Grupe što nije ni čudno s obzirom na to da je kompanija prošla kroz dva kruga privatizacije prije nego što je utvrđena konačna vlasnička struktura. Prvi krug privatizacije bio je namijenjen radnicima i proveo se sredinom 2012. godine.

Štrajk u Uljaniku Puljani daju potporu sugrađanima Radnici: Svi samo peru ruke od nas, mi sada nismo ničija odgovornost!

Navodna privatizacija

Tada je država gotovo sve svoje dionice ponudila zaposlenicima i umirovljenicima Uljanika i prodala ih po cijeni od 41 kunu po dionici. Radnici su tada kupili 55 posto udjela u kompaniji otkupivši sve dionice od države i većinu udjela koju je držala Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

U drugom krugu privatizacije uključili su se fondovi i tvrtke. Iako nigdje nema države kao vlasnika, zapravo je ona najveći pojedinačni vlasnik ovog škvera. Naime, po cijeni od 90 kuna prodavale su se novoizdane dionice Uljanika, a novac su tada uglavnom uložile državne tvrtke i obvezni mirovinski fondovi te neki investicijski fondovi povezani uglavnom s državom. Dokapitalizacijom je Uljanik dobio ulaganje od 101 milijun kuna te nove suvlasnike.

Valter Flego Pritisak urodio plodom Vlada popušta: dat će jamstvo Uljaniku

– Osiguravateljska kuća uložila je 30 posto novca, mirovinski fondovi 25 posto, pravne osobe 25 posto te investicijski fondovi 20 posto kapitala, priopćili su pri kraju 2012. iz Uljanika. Tada državna osiguravajuća kuća Croatia Osiguranje u Uljanik je plasirala 30 milijuna kuna, a tim je ulogom i dalje zadržala ulogu najvećeg pojedinačnog vlasnika Uljanika s 10 posto udjela u kompaniji. Ta navodna privatizacija bila je zapravo renacionalizacija kroz kompanije na koje država može utjecati.

Uljanik
1 / 53
Radnici dolaze na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem

Tako zapravo država u Uljaniku trenutačno drži više od 25,5 posto suvlasništva, ali ne direktno. Titulari su pod kontrolom države, ali nisu država u najužem smislu. Tako su dionice Uljanika vlasništvo Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Kapitalnog fonda, koji je dio poslovanja istog HZMO-a, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško, čiji je posao oplođivati novac koji mu država daje...

3. maj za kunu

Država je, dakle, nakon drugog kruga privatizacije imala više od 35 posto udjela, ali kako je 2014. godine privatizirala Croatia Osiguranje, rovinjska Adris Grupa u naslijeđe je dobila i veći udjel u Uljaniku koji zajedno s njezinih prethodno kupljenih 2,47 posto čini 12,4 posto.

Uljanik uLJANIK GRUPA Spoticanja na lex Uljanik, kakva su imali s Agrokorom, Vlada želi izbjeći

Uljanik je početkom 2013. za jednu kunu kupio 3. maj, a nakon svih transakcija mali ulagači, njih više od 7100, postali su vlasnicima 46 posto dvaju velikih škverova.

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • like_a_boss:

    Obavezni mirovinski fondovi ulagali u HR brodogradnju ? Ha ha ha pa mi smo dno dna, takve ovce za šišanje ne postoje nigdje... Neće biti za mirovine, to se već zna. Čak i kockoglavi kozojebni uhljebi po državnim firmama neće ... prikaži još! dobiti mirovinu na koju računaju...Ali sad ih to nije briga...koja komedija pa mi zaslužujemo i hdz i sdp, jedni smo od glupljih naroda ha ha

  • stefj:

    I onda se mi pitamo zašto nema novca u HZZO-u ili u 1. mirovinskom stupu. Što mislite koliko je državnih gubitaša radi punjenja džepova uhljeba i radi trenutnog socijalnog mira na taj način pumpano s novcem? Vjerojatno svi, oni koji ... prikaži još! nisu brzo su propali... Tu se vidi sva štetnost dogovorne ekonomije, te koliko smo daleko od tržišnih reformi. Zapravo se sada jako dobro i vidi zašto nema reformi, koliko su ukorijenjene te strukture, uglavnom još iz prošlog sustava... Ništa od Irskog scenarija, budući da nemamo euro, ništa ni od Grčkog. Nekako mi se Argentinski čini izgledan, no i Venezuela nije nemoguća... Nema tu budućnosti, pakirajte djecu i bježte van...

  • Krotila4:

    račUn bez krčmara,kriminal i veleizdaja