Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVENIJA

Produžen rok predaje ponuda za kupnju Merkura, zainteresiran i Pevec

pevec
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
25.10.2016.
u 15:28

Merkur u Sloveniji ima 23 trgovačka centra, ali je sada praktično u rukama vjerovnika koji su ga godinama kreditirali

Rok za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje slovenskog lanca trgovina tehničkom robom Merkur, za koji je zainteresiran i Pevec, produžen je do 16. siječnja iduće godine, potvrdila je u utorak stečajna upraviteljica Merkura Simona Goriup.

Rok za predaju, koji je prvotno istjecao 5. studenog, produžen je zbog složenosti i zahtjevnosti cijelog postupka pa će se ponude primati do 16. siječnja iduće godine, a ozbiljni interesenti dobit će pravo i na dubinski pregled poslovanja tvrtke, kazala je Merkurova stečajna upraviteljica.

Slovenski mediji prošlog su tjedna objavili da je među vodećim interesentima za kupnju Merkura hrvatski trgovački lanac Pevec, koji bi u tu akviziciju ušao sa sredstvima hrvatskih mirovinskih fondova, s ambicijom da postane jači regionalni akter.

Portal slovenskog Telekoma Siol.net. ustvrdio je kako je navodno Pevec već počeo pregovore o kupnji Merkura i izveo dubinski pregled poslovanja, što nije službeno potvrđeno.

Merkur u Sloveniji ima 23 trgovačka centra, ali je nakon izbjegavanja izglednog stečaja zbog visokih dugova bankama i dobavljačima saniranih otpisom i reprogramom dijela obveza, sada praktično u rukama vjerovnika koji su ga godinama kreditirali.

Kao glavni uzrok stečaja nekad moćnog lanca slovenski ekonomisti navode recesiju do koje je došlo 2009. i velik pad poslova u građevinarstvu, ali i prejaku ekspanziju Merkura u njegovim najboljim godinama, kad je godišnje za 20 posto povećavao svoj prihod.

Dugogodišnji direktor Merkura Bine Kordež bio je osuđen na 7 i pol godina zatvora zbog malverzacija u privatizaciji tvrtke i prodaji nekih njenih objekata. Dio kazne je odslužio u zatvoru, ali mu je ona skraćena zbog dobrog ponašanja i ocjene da nije bio jedini krivac za propast poduzeća.

>> Novi plan za prodaju udjela države

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije