Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Pevecu dobit 12 puta veća nego lani, očekuje i uspjeh na burzi

Brend lanca je ojačao, a profit je u pola godine 22,9 milijuna kuna.
27. kolovoza 2016. u 12:43 2 komentara 770 prikaza
Pevec
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

U prvih šest mjeseci ove godine prihodi od prodaje trgovačke robe Peveca iznosili su 622,5 milijuna kuna što je rast od 21% u odnosu na godinu ranije.

Operativna dobit iznosila je 28,1 milijun, a neto dobit 22,9 milijuna kuna, čak 12 puta više nego u istom lanjskom periodu.

Višnja i Zdravko Pevec BJELOVAR Pevecovi i pravomoćno odbijeni u zahtjevu da im država nadoknadi pola milijarde kuna štete Dominik Srečić iz prodajnog centra Pevec Sesvete ZA POHVALU Za dobre rezultate Pevec zaposlenicima isplaćuje regres od 1000 kuna Darko Šket PRIHODI RASTU Pevec najavio uvrštenje dionica na Službeno tržište Zagrebačke burze

Bum veleprodaje

– Razlog ovakvih izvrsnih rezultata leži u završetku širenja prodajne mreže prošle godine, zauzimanju tržišnih pozicija koje su osigurale značajan porast prihoda i veliki iskorak kroz marketinška ulaganja da bi se u percepciji javnosti brend Pevec pozicionirao na drukčiji i bolji način – kaže članica uprave Peveca d.d. Lidija KljajićProvođenjem aktivnosti vezanih uz upravljanje opskrbnim lancem i u sklopu toga upravljanje zalihama, logističkim procesima i portfeljem unutar pojedinih asortimana omogućeno je podizanje koeficijenta obrtaja zaliha i porast profitabilnosti. Poseban napredak vidljiv je i kroz jačanje veleprodaje, pri čemu se vodilo računa o cjenovnoj politici kao i o tome da se ne naruše prihodi u maloprodaji pažljivim izborom asortimana kao i izborom kupaca poput HoReCa kanala (hoteli, restorani, kafići), građevinskih tvrtki i slično, kažu u Pevecu.

Prihodi od veleprodaje u prvih šest mjeseci 2016. rasli su tako 46% u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Nakon nedavnih promjena u Nadzornom odboru, uskoro će ih vjerojatno biti i u upravi Peveca, sve glasnija su nagađanja upućenih. No, kompanija koja je prije četiri godine “uskrsla” iz stečaja “protjeravši” Baumax, Bricostore i OBI, u jesen će dionice ulistati i na uređeno tržište Zagrebačke burze (ZSE), dok se trenutačno dionicom Peveca trguje na CE ENTER tržištu ZSE. Tržišna vrijednost dionice je oko 200, a nominalna 100 kuna.

Velika očekivanja od dionice

Otkad dionica PVCM R A kotira na CE ENTER-u, cijena dionice porasla je s oko 60 na 200 i više kuna, pa se u Pevecu nadaju da će i po uvrštenju na službeno tržište ZSE opravdati očekivanja. Pevec d.d. ima više od 1600 dioničara, od kojih prvih 10 drži više od 52% vlasničkog udjela.

U idućem kratkoročnom razdoblju kompanija planira investirati i u kupnju prodajnih centara kako bi osigurala da se otprilike 30% prihoda ostvaruje u vlastitim centrima. U RH, gdje pokrivaju već 80% tržišta, nemaju takvih planova. No, tvrde da potencijalne mete u regiji već sad prate sa zanimanjem. Ova poslovna godina najuspješnija je pak od ulaska u stečaj. Rast prihoda veći je od 20%, a kako sve profitabilne marže pokazuju značajan rast, u ovoj se godini očekuje i znatno veća dobit u usporedbi s 2015., koja je završila s prihodima od prodaje trgovačke robe od 1,1 milijarde kuna, te s neto dobiti od oko 24 mil. kuna, 61% u odnosu na godinu prije.

>>Pevec: Dobri poslovni rezultati, radnicima božićnica i novčana nagrada

Brojanje novaca
STIŽE ZABRANA NA RAZINI UNIJE
Nema više kupnje auta ili stana za ‘keš’, sve će ići preko računa
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
  • Fisherman:

    Bas cudno....nakon sto su unistili prave vlasnike sad iako nemaju nijedan novi proizvod u ponudi posluju sa uspjehom.Sa uspjehom su poslovali i Pevecovi prije samo su pogrijesili sto su odbili pobudu da prodaju poduzece SDP-ovom meceni.Od tog trenutka su krenule ... prikaži još! optuznice za koje jos niko nije odgovarao a i nebude.

  • Jack-pot:

    Jako zanimljivo, kako komunisti znaju upravljati tuđom mukom.