Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Procurili e-mailovi iz kojih je vidljiv plan gašenja rafinerije Sisak iduće godine

Ističe se u e-mailu kako je "odljev zaposlenih planiran u razmaku od šest mjeseci nakon prestanka rada rafinerijskog postrojenja".
07. rujna 2018. u 08:13 50 komentara 4251 prikaza
Rafinerija Sisak
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak priopćio je kasno sinoć kako, prema dostupnim podacima iz elektronske pošte, MOL i uprava INA-e planiraju da sisačka Rafinerija prestane s radom 1. siječnja 2019. ili 1. svibnja 2019. godine.

Ivan Vrdoljak Ivan Vrdoljak: 'Novi strateški partner za Inu bio bi najbolje rješenje i za Rafineriju u Sisku'

Iz dijelova e-mail korespondencije do koje je došao Stožer vidi se kako je stručnim službama sisačke Rafinerije još sredinom srpnja stigao nalog da se za poslovni plan 2019. – 2021. pripremi plan troškova za gašenje proizvodnje u Sisku u dva scenarija – prvi predviđa gašenje proizvodnje s prvim siječnja, a drugi s prvim svibnja sljedeće godine.

Ističe se u e-mailu kako je "odljev zaposlenih planiran u razmaku od šest mjeseci nakon prestanka rada rafinerijskog postrojenja". U Stožeru ističu kako je jasno da je donesen prijedlog odluke za konačno zatvaranje rafinerije u Sisku i to samo 23 dana nakon gašenja FCC postrojenja u Rafineriji.

Mailovi | Autor : Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

"Iako su prezentiravši ovakav 'krnji' način rada rafinerije, bez rada FCC postrojenja, tvrdili da će osigurati budućnost rafinerije do najmanje 2022. godine i unatoč tome što su prezentirali da ovaj način rada donosi dobit, ostvaruju se predviđanja Stožera. Radi li se o sustavnom neznanju ili ipak o realizaciji dugo planiranih aktivnosti i neprijateljskom preuzimanju Ine od MOL-a?" napominju u Stožeru za obranu sisačke Rafinerije koji je Vladi RH stoga uputio nekoliko pitanja.

Sándor Fasimon potrebna transformacija Novi šef Ine najavio zatvaranje pogona u Sisačkoj rafineriji. Ćorić: To me iznenađuje!

– Je li Vlada Republike Hrvatske upoznata s ovim planovima i skorim donošenjem odluke ili mađarski Mol bez znanja partnera samostalno donosi jednostrane odluke, unatoč hrvatskim predstavnicima u upravi?

– Ako je Vlada RH upoznata s ovim planovima, znači li to da je odustala od rafinerije u Sisku i od otkupa dionica Ine, a savjetnici su samo još jedan u nizu načina za pranje novca?

Mailovi | Autor : Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

– Zašto Vlada RH ne želi primiti predstavnike Stožera, poslušati i proučiti podatke koje posjeduju, a koji nedvojbeno ukazuju na to kako se radi o manipulacijama u poslovanju rafinerije u Sisku?

– Pet godina upozoravamo, predvidjeli smo sve planove i poteze MOL-a. Zašto nas Vlada RH ne vidi kao ozbiljne partnere u borbi za opstojnost INA-e i opstojnost energetske neovisnosti u cjelini?"

Prosvjed za rafineriju NEMA VIŠKA LJUDI Četrdeset radnika sisačke rafinerije dobit će novo radno mjesto

Stožer za obranu RNS u veljači i ožujku ove godine upozoravao je u više navrata kako će obustava rada najprofitabilnijeg postrojenja u rafineriji ubrzo dovesti do zatvaranja cijele rafinerije u Sisku, što se, ističu u Stožeru, ovim dopisima i potvrđuje.

"Odluka nije donesena i još nije kasno zauzeti državnički stav, a Vlada RH još može pokazati da je ravnopravni partner s drugim suvlasnikom MOL-om", napominju u Stožeru za obranu Rafinerije nafte Sisak te dodaju kako je "Hrvatska pred realizacijom izvoza hrvatske nafte, pred gašenjem rafinerijske prerade u RH, a u konačnici i pred gubljenjem energetske neovisnosti naše Domovine."

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • koraknaprijed:

    Sisak kao i sve druge rafinerije nafte će biti ugašene u roku 20 godina,Sisak je davno trebao biti ugašen!

  • Marko1337:

    račanova mafija prodala je 25 %+1 dionicu INA-e za pišljivih 505 milijuna $, kada su samo nalazišta u Siriji bila procjenjena na blizu 10 milijardi $, a sama INA je bila perjanica među sličnim tvrtkama u bliskim zemljama. Da li ... prikaži još! je netko odgovaro za taj kriminal i zašto naše medije smetaju ovakve kritike.

  • Boras:

    Kod nas sve neki Stozeri obrane ovog Hrvatskog onog Hrvatskog a nista Hrvatsko nije..........