Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Porezna reforma: Predloženo je i povećanje PDV-a na 25 posto

Santini
Drago Havranek
18.11.2009.
u 18:28

Sindikati traže oporezivanje kapitalne dobiti, dividende i povećavanje poreza 
na dobit tri posto.

– Neoporezivi dio dohotka treba sa 1800 povećati na 5000 kuna jer su u Hrvatskoj osobni dohoci brutalno oporezovani tako da čak onemogućuju reprodukciju radne snage – upozorio je neovisni ekonomist Guste Santini danas u Zagrebu na okruglom stolu o poreznoj reformi koji je organizirao Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Santini je predložio da se od 1. siječnja uvedu i tri porezne stope na dohodak – od 5001 kune do 15.000 kuna – 10 posto, od 15.001 kune do 30.000 kuna – 20 posto, a iznad 30.001 kune stopa od 30 posto.

Santini je predložio i povećanje PDV-a na 25 posto i uvođenje novih te povećanje i sadašnjih trošarina. Sve bi to, smatra on, pridonijelo rasterećenju plaća i većem oporezivanju potrošnje.

– Ovi su prijedlozi socijalniji nego sadašnji socijalni sustav – rekao je Santini.

Predsjednica SSSH Ana Knežević smatra da se uvođenje kriznog poreza moglo izbjeći rješavanjem velikog problema poreznih dugova.

– Istraživanje SSSH i Svjetske banke iz 2006. pokazalo je kako je država te godine zbog porezne evazije izgubila osam milijardi kuna prihoda.

Trenutačno nema službenih podataka, no iz jednog ministarstva neslužbeno doznajem da se taj iznos popeo na 12 milijarda kuna – rekla je Knežević. Sindikati traže oporezivanje kapitalne dobiti, dividende i povećavanje poreza na dobit tri posto na rok kojim se kriznim porezom oporezuje rad.

Ključne riječi

Komentara 8

BA
baća45
18:58 18.11.2009.

upozorio je neovisni ekonomist Guste Santini: Svaka čast - prijedlog valja dobro razmotriti, simulirati i analizirati učinke i ako isti pokažu pozitivne efekte primjeniti. No nije kod nas problem samo porezna i socijalna politika - glavni problem je po menii što nema rasta proizvodnje i BDP-a. Zbog toga porezna i socijalna politika moraju ići u smjeru da pomognu rast proizvodnje i BDP-a , a ne da se po svaku cijenu popuni napuhani proračun i socijala povećava u nedogled bez osnove.

OB
-obrisani-
00:05 19.11.2009.

Odakle je došao ovaj idiot gore!Sa tom demagogijom nek ide u Vrapće!Dajte se vi u vladi odlućite šta su prioriteti hrvatske države pa u to ulažite novac nas poreznih obaveznika,ja bi najviše novca ulagao u hrvatsku brodogradnju i gradio našee tankere i kruzere i ulagao bi novac u drvnu industriju i poljoprivredu i napravio bi cjevovod za vodu do islamskih zemalja,i prodavao im vodu !

ZO
zoran112
20:36 19.11.2009.

haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije