Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Plaće top menadžera u SAD-u i zapadnoj Europi najveće i u porastu, u RH su u padu

U prosjeku, plaća top menadžera povećava se za 600.000 eura na svakih 50.000 zaposlenih, kaže Conrad Pramboeck
24. studenoga 2014. u 22:50 11 komentara 1478 prikaza
euri, novac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Prosječna godišnja plaća top menadžera u velikoj globalnoj korporaciji iznosi 1,4 milijuna eura, što je porast od oko 3,5 posto u odnosu na lani. Ta plaća odnosi se na osnovnu plaću od 681 tisuća eura i kratkoročnog bonusa od 719 tisuća eura, sve izraženo u bruto iznosu.

Pokazuje to istraživanje tvrtke Pedersen & Partners među više od 1700 menadžera u 330 tvrtki u 17 zemalja. Istraživanje je pokrilo top menadžere u najvećim tvrtkama svijeta s prosječnim brojem zaposlenika od 133 tisuće, prosječnim prihodima od 42 milijarde eura i prosječnim profitom od 4,1 milijarde eura. - Plaće top menadžera danas rastu sporije nego u prošlim godinama - kaže autor istraživanja Conrad Pramboeck. Što je tvrtka veća, to su veće plaće isplaćene top menadžerima, odražavajući višu razinu odgovornosti.

- U prosjeku, plaća top menadžera povećava se za 600.000 eura na svakih 50.000 zaposlenih - kaže Pramboeck. Drugi odlučujući faktor za naknadu top menadžera je uspješnost tvrtke. U Hrvatskoj je situacija bitno drugačija.

- S obzirom na krizu koja ne jenjava, u zadnjih 6 godina plaće su u stalnom padu (od 30 do 40%), a menadžerima se onaj varijabilni dio tj. bonus sve više povećava u odnosu na fiksni dio tj. od njih se sve više očekuje da budu plaćeni sukladno učinku. Tako su plaće hrvatskih top menadžera danas u prosjeku od oko 116.000 do 274.000 eura bruto na godinu, a bonusi su obično u obliku postotka godišnje plaće ili dioničkih opcija - kaže Domagoj Bedeniković. Plaće top menadžera najviše su u u SAD-u i Zapadnoj Europi.

- Najjače tvrtke na tržištima u razvoju, poput Kine, Indije ili Južne Afrike, i dalje isplaćuju plaće koje su znatno niže od onih u zapadnim zemljama. Međutim, njihove plaće rastu po puno višoj stopi nego u Zapadnoj Europi i SAD-u, kaže Pramboeck. Plaće top menadžera trenutno rastu za 4-5% u prosjeku u zapadnim zemljama te između 7 i 10% u prosjeku na tržištima u razvoju.

>>Europa želi da se zna tko su vlasnici medija

>>Evo kako procijeniti vrijednost poduzeća!

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
 • hellen3853:

  @Maryo: Menadzeri i prave radna mjesta. Drzava onda ubire poreze i zivi od poreza na dobit.

 • Avatar Maryo
  Maryo:

  Koji užas. Trebalo bi uzeti tim menadžerima i država neka investira u nova radna mjesta i rasteretit tvrtke od raznih poreza.

 • Izdvojeni_glas:

  A po čemu bi ovi naši menadžeri mislim na javni sektor i zaslužili veće plaće? I ovako dobivaju nezasluženo prevelike.