Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatske šume

Pali na toplinskoj energiji, na novi natječaj će 105.000 tona drvne sječke

Radnici Hrvatskih šuma
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
24.03.2019.
u 09:06

Od 23 prijavljene tvrtke samo njih osam dobit će sirovinu.

Iako je na natječaju zatraženo 341 tisuća tona drvne sječke i ogrjevnog drva za proizvodnju električne i toplinske energije, gotovo 30% više od ponuđenih raspoloživih količina za postrojenja ukupne instalirane snage od 44 megavata, oko 105 tisuća tona dočekat će i drugi natječaj Hrvatskih šuma početkom svibnja.

Mario Klobučar, koordinator za šumsku biomasu HŠ-a, kaže kako je od 23 prijavitelja samo njih osam zadovoljilo uvjete natječaja za 265.000 t sječke, na kojem se strogo vodilo računa kakvu će novu vrijednost sirovina stvoriti.

Među prijavama koje su odbačene bilo je tvrtki koje nisu ni izgradile kogeneracijska postrojenja, niti bi ih dovršila do kraja ove godine, a velika većina njih “pala” je na dokumentaciji kojom su trebali dokazati na koji će način koristiti toplinsku energiju iz kogeneracija.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Natječaj na kojega se do 24. ožujka primaju žalbe tvrtki koje se smatraju oštećenima, uslijedio je, podsjetimo, nakon što je 20 kogeneracijskih postrojenja, od kojih se neka nikad nisu sagradila, ostalo bez višegodišnjih ugovora na oko 265.000 t drvne sječke godišnje, koju im je ugovorima i po fiksnim cijenama svojedobno omogućila stara uprava HŠ-a.

Sada se pak, ističu iz Šuma, strogo pazilo da tvrtke mogu dokazati visoku učinkovitost svojih sustava od minimalno 60%, a bodovao se i planirani broj novozaposlenih po jedinici kapaciteta i indeks razvijenosti područja, imaju li uporabnu dozvolu i rješenje o statusu povlaštenog proizvođača električne energije Here...

– Novim ugovorima obvezujemo se da ćemo kontrolirati učinkovitost postrojenja i distribuciju energije prema drugim proizvođačima, vrtićima, školama ili stambenim zgradama jer je drvna biomasa strateški energent među obnovljivim izvorima – kazao je po otvaranju natječaja predsjednik uprave HŠ-a Krunoslav Jakupčić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije