Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Pali na toplinskoj energiji, na novi natječaj će 105.000 tona drvne sječke

Od 23 prijavljene tvrtke samo njih osam dobit će sirovinu.
24. ožujka 2019. u 09:06 0 komentara 555 prikaza
Radnici Hrvatskih šuma
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Iako je na natječaju zatraženo 341 tisuća tona drvne sječke i ogrjevnog drva za proizvodnju električne i toplinske energije, gotovo 30% više od ponuđenih raspoloživih količina za postrojenja ukupne instalirane snage od 44 megavata, oko 105 tisuća tona dočekat će i drugi natječaj Hrvatskih šuma početkom svibnja.

Sječka Hrvatske šume Kogeneracije traže 30% više sječke od ponuđenih količina

Mario Klobučar, koordinator za šumsku biomasu HŠ-a, kaže kako je od 23 prijavitelja samo njih osam zadovoljilo uvjete natječaja za 265.000 t sječke, na kojem se strogo vodilo računa kakvu će novu vrijednost sirovina stvoriti.

Među prijavama koje su odbačene bilo je tvrtki koje nisu ni izgradile kogeneracijska postrojenja, niti bi ih dovršila do kraja ove godine, a velika većina njih “pala” je na dokumentaciji kojom su trebali dokazati na koji će način koristiti toplinsku energiju iz kogeneracija.

Hrvatske šume | Autor : Damir Špehar/PIXSELL Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Natječaj na kojega se do 24. ožujka primaju žalbe tvrtki koje se smatraju oštećenima, uslijedio je, podsjetimo, nakon što je 20 kogeneracijskih postrojenja, od kojih se neka nikad nisu sagradila, ostalo bez višegodišnjih ugovora na oko 265.000 t drvne sječke godišnje, koju im je ugovorima i po fiksnim cijenama svojedobno omogućila stara uprava HŠ-a.

Hrvatske šume Hrvatske šume Počela utrka za 265.000 tona sječke, cijenu diktira tržište

Sada se pak, ističu iz Šuma, strogo pazilo da tvrtke mogu dokazati visoku učinkovitost svojih sustava od minimalno 60%, a bodovao se i planirani broj novozaposlenih po jedinici kapaciteta i indeks razvijenosti područja, imaju li uporabnu dozvolu i rješenje o statusu povlaštenog proizvođača električne energije Here...

– Novim ugovorima obvezujemo se da ćemo kontrolirati učinkovitost postrojenja i distribuciju energije prema drugim proizvođačima, vrtićima, školama ili stambenim zgradama jer je drvna biomasa strateški energent među obnovljivim izvorima – kazao je po otvaranju natječaja predsjednik uprave HŠ-a Krunoslav Jakupčić.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.