Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatske šume

Počela utrka za 265.000 tona sječke, cijenu diktira tržište

Hrvatske šume
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
14.02.2019.
u 18:46

U prednosti su postrojenja koja traže manji postotak sirovine.

Nakon što je 20 kogeneracijskih postrojenja od kojih se neka nisu ni sagradila ostalo bez višegodišnjih ugovora na oko 265.000 tona drvne sječke godišnje, Hrvatske su šume te količine ponudile na javnom natječaju.

Sirovina je namijenjena kogeneracijskim postrojenjima koja proizvode električnu i toplinsku energiju i mogu dokazati visoku učinkovitost svojih sustava od minimalno 60%, priopćili su jučer iz Hrvatskih šuma.

Bodovat će se i planirani broj novozaposlenih po jedinici kapaciteta i indeks razvijenosti područja, a prednost će imati tvrtke koje dokažu da će njihove kogeneracije započeti s radom najkasnije do kraja 2019., imaju uporabnu dozvolu i rješenje o statusu povlaštenog proizvođača električne energije Here, potvrdu HEP-a koja dokazuje da su stekle pravo na trajno priključenje postrojenja na elektroenergetsku mrežu te potvrdu da su utrošile najmanje 75% planiranih investicijskih troškova u gradnju postrojenja.

– Novim ugovorima obvezujemo se da ćemo kontrolirati učinkovitost postrojenja i distribuciju energije prema drugim proizvođačima, vrtićima, školama ili stambenim zgradama jer je drvna biomasa strateški energent među obnovljivim izvorima – ističe predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

U prednosti će biti postrojenja koja traže manji postotak sirovine (maksimalno 80% kapaciteta) kako bi se aktivirao i potencijal privatnih proizvođača biomase, dok će cijena tijekom ugovornog razdoblja biti varijabilna (a ne fiksna kao dosad), ovisno o kretanjima na tržištu.

To znači da novi ugovori podrazumijevaju barem 45% višu cijenu sječke od one koju trenutačno plaćaju tvrtke sa starim, važećim ugovorima.

Zoran Erceg - Policija ga dočekala kod spomenika Franje Tuđmana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije