Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zakon o OPG-u je administrativna uzica oko vrata poljoprivrednicima'

Panenić o tužbi: Ramljak vodio procese netransparentno; treba se naučiti na kritike
04. studenoga 2017. u 14:09 1 komentara 1723 prikaza
Tomislav Panenić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić danas je u Osijeku ustvrdio kako prijedlog zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG), koji je upućen u saborsku proceduru, OPG-ima neće donijeti nikakvu korist već će im biti "administrativna uzica oko vrata", zbog čega će Most predložiti njegove izmjene.

Matija Brlošić MATIJA BRLOŠIĆ U poljoprivrednoj proizvodnji primat treba dati OPG-ovima

Na konferenciji za novinare Panenić je ocijenio kako je 160 tisuća poljoprivrednih proizvođača od tog zakona očekivalo rješavanje ključnih problema, poput dobivanja određene konkuretne prednosti nad trgovačkim društvima u poljoprivredi, ali su dobili zakonski prijedlog koji se u suštini svodi na financijsku kontrolu i opetovani pokušaj legaliziranja dosad nelegaliziranih objekata.

Tomislav Panenić
1 / 33
Branko Ognjenović spremio je rižoto od školjaka i kozica

Panenić je spornom nazvao odredbu koja predlaže da OPG može djelovati isključivo u legaliziranom objektu što će, kaže,  biti problem za OPG-ove koji u tome dosad nisu uspjeli, zbog iznimno visokih troškova, kao i odredbu po kojoj bi svi članovi gospodarstva morali solidarno odgovarati za sve obveze.

Ministarstvo poljoprivrede, u prijedlogu zakona, koji ide u prvo saborsko čitanje nije dalo kvalitetne odgovore, jer će predložene obveze iz zakona biti veće od koristi koju definira zakonodavac. Nadamo se da će se uvažiti naše primjedbe i da će zakon, kada dođe na usvajanje, biti primjeren za OPG-ove koji su vjerovali u njega, poručio je Panenić.

Žagar: Zakon o OPG-ima lišen svake vizije pa čak nade

Saborski zastupnik Tomislav Žagar ocijenio je kako je to loš, ali i besmislen zakon, lišen svake vizije, pa čak i nade koji će Most pokušati poboljšati amandmanima, ali kako bi bilo najbolje da ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić povuče zakon, doradi ga i onda vrati u saborsku proceduru.

n Luk naš svagdašnji Ni luka nemamo dovoljno, uveze se za 60 milijuna kn

Zastupnik Mosta Miroslav Šimić smatra kako je zakonodavac trebao pomoći OPG-ima, kao jednima od najvažnijih temelja razvoja hrvatske poljoprivrede, ali da "zakon ide više u smjeru nametanja novih obveza malim poljoprivrednicima i njihovoga kažnjavanja".

Smatra kako bi u aktualnoj situaciji, kad je uzdrman jedan veliki poljoprivredni sustav, bolja pozicija bila da brojne poljoprivredne površine u koncesiji imaju mali proizvođači umjesto koncentriranja na razvoj velikih poljoprivrednih društava.

Panenić o tužbi: Ramljak vodio procese netransparentno; treba se naučiti na kritike  

Zamoljen da komentira tužbu koju je izvanredni povjerenik za "Agrokor" Ante Ramljak u intervjuu za Večernji list najavio protiv predsjednika SDP-a Davora Bernardića zbog kritika na njegov rad te smatra li da oporba svojim kritikama narušava mogućnost nagodbe s vjerovnicima "Agrokora", Panenić je rekao  kako bi se svi koji djeluju u politici trebali naučiti na brojne kritike.

S obzirom da je gospodina Ramljaka postavila politika, trebao bi prihvatiti da ga netransparentnost s kojom je vodio dosadašnje procese u "Agrokoru" dovodi upravo u tu situaciju. Ako se našao uvrijeđen, onda moramo razmisliti o svima onima koji traže jasne odgovore o funkcioniranju cijelog sustava "Agrokora", istaknuo je Panenić.

Od Ramljaka, dodaje Panenić, očekujemo da vodi "Agrokor" prema zakonu, da omogući transparentnost prema vjerovnicima, ali i radnicima te da se zna u kojem će smjeru ići "Agrokor".

Ante Ramljak Intervju Ramljak: Tužio sam Davora Bernardića jer iznosi neistine Davor Bernardić Tužba Bernardić odgovorio Ramljaku: 'Osobno ću zatražiti skidanje imuniteta' češnjak Odluke o novoj tranši EU novca Za ulaganja u luk, češnjak, voćnjake... 900 mil. kn potpora
Zlatko Dalić
Pljušte čestitke
Prepoznajete li ga? Danas slavi 54. rođendan, a Hrvatskoj je donio neizmjernu sreću
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • droza:

    "Panenić o tužbi: Ramljak vodio procese netransparentno; treba se naučiti na kritike" Kritike! Dakle, i Paninić se utopio u mostovo populističko sivilo. Jedno su kritike, a drugo je čovijeka nazivati kriminalcem, lopovom, članom kriminalne-ortačke organizacije, itd. Međutim, to su za ... prikaži još!a Paninića kritike. Dobro da im nije dodao i prefiks "konstruktivne". Ali, eto, Paninić je stručan pa bi gospodin Ramljak svakako trebao uzeti u obzir "kritike" koje mu upućuje oporba, a ponajviše bi se trebao usredotočiti na sve što govori upravo Paninić, budući je isti stekao "ogromno" radno iskustvo obnašajući dužnost glavnoga skladištara u trgovini građevinskog materijala. Stoga Paninić u malim prstu sažima znanja potrebna za restrukturiranje tako kompleksnih tvrtki poput Agrokora.