Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Franak

Nove presude: Nema zastare potraživanja po kunskim i euro kreditima

franak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
31.10.2018.
u 12:14

Iz Udruge podsjećaju kako je Vrhovni sud RH nedavno odlučio kako se 'kod svih nepoštenih ugovornih odredbi u ugovorima o kreditu mora izvršiti puna restitucija novca

Udruga Franak u svom priopćenju javlja kako su došli u posjed dviju vrlo važnih prvostupanjskih presuda za preplaćene kamate po jednome euro i jednome kunskom kreditu, u oba slučaja bez zastare potraživanja preplaćenih iznosa kamata.

"Općinski sud u Karlovcu presudio je da po pravomoćnosti presude Karlovačka banka zbog nepoštene i time ništetne ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi mora vratiti potrošaču oko 25.000 eura u kunskoj protuvrijednosti uz pripadajuće zatezne kamate te mora platiti oko 20.000 kuna sudskih troškova. Radi se o kreditu u iznosu 150.000 eura. Presudu je donio sudac Tomislav Maras.

Općinski sud u Splitu presudio je da po pravomoćnosti presude Zagrebačka banka zbog nepoštene i time ništetne ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi mora vratiti potrošaču oko 37.000 kuna uz pripadajuće zatezne kamate te mora platiti oko 12.000 kuna sudskih troškova. Radi se o kreditu u iznosu 578.000 kuna. Presudu je donio sudac Dragan Ramljak", napisali su. 

Dodaju i ono što oni smatraju važnim za reći po objema presudama.

"U presudama sudovi priznaju pravorijek iz kolektivne sudske presude u slučaju franak i za euro, i za kunske kredite. Nema zastare potraživanja, jer se smatra da kolektivna presuda vrijedi za sve valute kredita. Sud u Karlovcu smatra da nije bitno niti to što Karlovačka banka nije jedna od osam osuđenih banaka, pa se isto pravilo primjenjuje i za vjerovnika koji nije bio tužen u slučaju franak. Potvrđuje se da ugovorna odredba o promjeni kamatne stope odlukom banke ne vrijedi bez obzira na valutu kredita, i bez obzira na vjerovnika koji je takvu ugovornu odredbu ugovorio."

Iz Udruge podsjećaju kako je Vrhovni sud RH nedavno odlučio kako se 'kod svih nepoštenih ugovornih odredbi u ugovorima o kreditu mora izvršiti puna restitucija novca pa se čeka potvrdu takvog stava Vrhovnog suda o zastarama potraživanja vezanim za ugovore s vjerovnicima koji nisu sadržani u kolektivnoj presudi te o zastarama potraživanja za euro i kunske kredite, a sve je više presuda koje ulijevaju optimizam i potvrđuju naše mišljenje kako se kolektivna presuda odnosi na sve valute kredita, kada je u pitanju utvrđenje nepoštene promjenjive kamatne stope'.

>> Pogledajte što iz udruge Franak kažu nakon presude suda

Ključne riječi

Komentara 1

AN
AnteKino
14:41 31.10.2018.

A ima li negativnih ishoda , pa da gradjani moraju platit sudske troskove o tome nitko ne pise .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije