Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nove presude: Nema zastare potraživanja po kunskim i euro kreditima

Iz Udruge podsjećaju kako je Vrhovni sud RH nedavno odlučio kako se 'kod svih nepoštenih ugovornih odredbi u ugovorima o kreditu mora izvršiti puna restitucija novca
31. listopada 2018. u 12:14 1 komentara 547 prikaza
franak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Udruga Franak u svom priopćenju javlja kako su došli u posjed dviju vrlo važnih prvostupanjskih presuda za preplaćene kamate po jednome euro i jednome kunskom kreditu, u oba slučaja bez zastare potraživanja preplaćenih iznosa kamata.

franak Sud donio odluku Udruga Franak: Banka klijentu mora vratiti 50.000 kuna kamata

"Općinski sud u Karlovcu presudio je da po pravomoćnosti presude Karlovačka banka zbog nepoštene i time ništetne ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi mora vratiti potrošaču oko 25.000 eura u kunskoj protuvrijednosti uz pripadajuće zatezne kamate te mora platiti oko 20.000 kuna sudskih troškova. Radi se o kreditu u iznosu 150.000 eura. Presudu je donio sudac Tomislav Maras.

Općinski sud u Splitu presudio je da po pravomoćnosti presude Zagrebačka banka zbog nepoštene i time ništetne ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi mora vratiti potrošaču oko 37.000 kuna uz pripadajuće zatezne kamate te mora platiti oko 12.000 kuna sudskih troškova. Radi se o kreditu u iznosu 578.000 kuna. Presudu je donio sudac Dragan Ramljak", napisali su. 

Udruga Franak Udruga Franak: 'Banke se nemaju pravo pozivati na izmjene Zakona ako ga nisu primijenile'

Dodaju i ono što oni smatraju važnim za reći po objema presudama.

"U presudama sudovi priznaju pravorijek iz kolektivne sudske presude u slučaju franak i za euro, i za kunske kredite. Nema zastare potraživanja, jer se smatra da kolektivna presuda vrijedi za sve valute kredita. Sud u Karlovcu smatra da nije bitno niti to što Karlovačka banka nije jedna od osam osuđenih banaka, pa se isto pravilo primjenjuje i za vjerovnika koji nije bio tužen u slučaju franak. Potvrđuje se da ugovorna odredba o promjeni kamatne stope odlukom banke ne vrijedi bez obzira na valutu kredita, i bez obzira na vjerovnika koji je takvu ugovornu odredbu ugovorio."

Iz Udruge podsjećaju kako je Vrhovni sud RH nedavno odlučio kako se 'kod svih nepoštenih ugovornih odredbi u ugovorima o kreditu mora izvršiti puna restitucija novca pa se čeka potvrdu takvog stava Vrhovnog suda o zastarama potraživanja vezanim za ugovore s vjerovnicima koji nisu sadržani u kolektivnoj presudi te o zastarama potraživanja za euro i kunske kredite, a sve je više presuda koje ulijevaju optimizam i potvrđuju naše mišljenje kako se kolektivna presuda odnosi na sve valute kredita, kada je u pitanju utvrđenje nepoštene promjenjive kamatne stope'.

>> Pogledajte što iz udruge Franak kažu nakon presude suda

Zlatko Dalić
Pljušte čestitke
Prepoznajete li ga? Danas slavi 54. rođendan, a Hrvatskoj je donio neizmjernu sreću
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • AnteKino:

    A ima li negativnih ishoda , pa da gradjani moraju platit sudske troskove o tome nitko ne pise .....