Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Sunce na vašem krovu

Na svom krovu proizvodit će električnu energiju i uštedjeti pola milijuna kuna godišnje

Projekt izgradnje sunčane elektrane snage 480 kW na krovu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana proveden je 2019. godine te predstavlja prvi primjer provedbe po fizičkom PPA modelu (engl. Power Purchase Agreement- PPA).
08. listopada 2021. u 14:40 162 prikaza
Opća bolnica Zabok

Dvije su temeljne vrste PPA ugovora – tzv. fizički i sintetski PPA. Oba ugovora imaju mnogo podvarijanti i izvedenica, a u nastavku su dani kratki opisi dva najčešća u europskoj praksi.

Sintetski PPA model (engl. synthetic/virtual PPA) najčešće je primjenjiv kod klijenata koji su veliki potrošači električne energije (velike korporacije, tvornice i sl.) te koji ugovaraju nabavu iste od neovisnog proizvođača iz dislociranog sustava obnovljivih izvora energije (nerijetko je proizvodno postrojenje smješteno u drugoj zemlji u odnosu na onu gdje se nalazi klijent- kupac). Popularizacija ovog modela počela je sa aktivnijom primjenom sustava koji koriste obnovljive izvore energije (najčešće Sunce i vjetar) i jačanjem svijesti krajnjih potrošača o štetnosti tradicionalnog postupka dobivanja energije iz fosilnih goriva na klimu. Kod fizičkog PPA modela (engl. on-site PPA) proizvodno postrojenje gradi se na lokaciji klijenta kojem se i isporučuje električna energija.


Željko Kolar, župan Krapinsko – zagorske županije

Ovo je prva fotonaponska elektrana u zdravstvenom sustavu. Zahvaljujući ovom projektu ponovno smo u nečem prvi i možemo biti primjer drugima, a u
pripremi imao još dva slična projekta. Županija ovakvim projektima ponovno dokazuje da joj je važan održivi razvoj te da vodi brigu o prirodi i energetskoj učinkovitosti. Da bi mogli razvijati turizam i ugodan život ovdje, ovakvi projekti su od neprocjenjivog značaja.


U ovom konkretnom slučaju, odnosi proizvođača/izvođača radova elektrane (PPA isporučitelj) i bolnice definirani su ugovorom o zakupu i isporuci električne energije. Ugovor je potpisan na razdoblje od 10 godina nakon kojeg sustav prelazi u vlasništvo i samostalno korištenje bolnice.

Tijekom trajanja ugovora bolnica kupuje proizvedenu električnu energiju od PPA isporučitelja za 10% manju cijenu od one koju je u trenutku potpisa ugovora bila aktualna za električnu energiju iz distributivne mreže.

Prema tome, provedbom projekta bolnica u Zaboku smanjuje trošak električne energije već tijekom trajanja ugovora, a po isteku istog- imat će oko 480 000 kWh besplatne energije proizvedene na vlastitom krovu odnosno u financijskom smislu - ostvarivat će godišnje financijske uštede od gotovo pola milijuna kuna dok je očekivani životni vijek instaliranog postrojenja preko 30 godina.

Sadržaj nastao u suradnji s REGEA-om

 

HP+ pisači
Revolucionarno
Svijet bruji o tehnološkom čudu iz HP-a: 'Ovaj printer radi umjesto vas, a još čuva i okoliš'
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Filmska priča volontera iz domaće kompanije: 'U 10 godina smo prošli smijeh i suze'