Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

More Trogir i DIV predat će ponude za brodogradilišta

Ipak ima zainteresiranih za kupnju škverova, no Ministarstvo gospodarstva ipak priprema i plan B. Kineski fond China Investment Corporation zadovoljan je viđenim pa će vjerojatno dati ponudu za 3. maj.
18. svibnja 2010. u 20:30 7 komentara 5 prikaza
'Photo: Dusko Marusic/Vecernji list 02.06.2009 POKRAJINA-PULA-HRVATSKA NA SLICI RADNICI BRODOGRADILISTA ULJANIK  FOTO DUSKO MARUSIC'
Foto: 'Dusko Marusic/Vecernji list'

Posljednji je rok za predaju ponuda za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta danas u 14 sati, a u posljednja dva mjeseca od raspisivanja natječaja otkupljeno je 14 natječajnih dokumentacija. Iako se očekuje da ponuda neće biti te da će propasti i drugi krug privatizacije, uspjeli smo dobiti dvije potvrde o predavanju ponuda.

Turistički kompleks

Splitski će poduzetnik Slobodan Ljubičić uime tvrtke More Trogir ponovno, kao i u prvom krugu, predati ponudu za Brodotrogir. Njegova je želja na tome mjestu sagraditi stambeno-poslovno-turistički kompleks, a u prvom je krugu ponudio jednu kunu za Brodotrogir, uz ulaganje od 3,82 milijarde kuna u razvitak svoga projekta. Drugu potvrdu dobili smo od samoborske tvrtke DIV, koja je otkupila dokumentaciju za Brodosplit, Brodotrogir, 3. maj i Uljanik.

– Na temelju dubinskih snimanja odlučili smo predati ponudu za jedno brodogradilište. Kako je natječaj još formalno otvoren, ne bih javno obznanio za koje, sve dok ponudu ne predamo – rekao nam je jučer član uprave DIV-a Darko Pappo. Ostale naše tvrtke, koliko smo uspjeli doznati, neće predavati ponude, a to neće napraviti ni u prvom krugu favorizirani Danko Končar. Izgledno je da će ponudu za 3. maj predati kineski fond China Investment Corporation (CIC). Konzultant tog fonda Ivica Nevžala prije je rekao da CIC-u nije problem novac te da je čelni čovjek China Investment Corporationa Yu Hong, poslije obilaska brodogradilišta, bio zadovoljan viđenim. Interes za škverove pokazale su i inozemne tvrtke Crown Investment GmbH, austrijski A-tec Ind., Samsung te jedna indijska tvrtka, no hoće li predavati ponude, nismo uspjeli doznati.

Priprema plana B

Neslužbeno doznajemo da u ministarstvu računaju na barem tri ponude, ali za svaki je slučaj ministar gospodarstva Đuro Popijač pripremio plan B te naložio upravama škverova da izrade planove restrukturiranja kojima će Bruxellesu dokazati da mogu opstati i bez novog vlasnika.

– Koliko znam, priprema se "master" plan o mogućem ujedinjavanju brodogradilišta i to je možda posljednja slamka spasa prije stečaja koji nam nikako nije prihvatljiv – kaže Juraj Šoljić, glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u brodogradilištu 3. maj koji je nedavno na sastanku u Bruxellesu dobio potvrdu da se ne inzistira na privatizaciji ni stečaju.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • -obrisani-:

  @wollf Ma tko je kaj stvarao??? Zašto ja iz ZG moram financirati nesposobna brodogradilišta koja nisu u stanju napravit brod a da ne natuku 100 milja eura gubitka. Jebeš takvo brodogradilište i takve brodove. P.S. Pogledaj Milićev prilog iz Koreje ... prikaži još!je i njihovih brodogradilišta. Nebo naspram ovih naših protuha

 • Deleted user:

  pa neće valjda opet odustati od stečaja i spiskat još koju milijardu na te neradnike!

 • markoresk79:

  Da je krim-policija odradila svoj posao kad je trebalo sad ne bi strepili hoće li 10000 ljudi izaći na ulice s cijevima fi100.