Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatizacija

More Trogir i DIV predat će ponude za brodogradilišta

'Photo: Dusko Marusic/Vecernji list 02.06.2009 POKRAJINA-PULA-HRVATSKA  NA SLICI RADNICI BRODOGRADILISTA ULJANIK    FOTO DUSKO MARUSIC'
'Dusko Marusic/Vecernji list'
18.05.2010.
u 20:30

Ipak ima zainteresiranih za kupnju škverova, no Ministarstvo gospodarstva ipak priprema i plan B. Kineski fond China Investment Corporation zadovoljan je viđenim pa će vjerojatno dati ponudu za 3. maj.

Posljednji je rok za predaju ponuda za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta danas u 14 sati, a u posljednja dva mjeseca od raspisivanja natječaja otkupljeno je 14 natječajnih dokumentacija. Iako se očekuje da ponuda neće biti te da će propasti i drugi krug privatizacije, uspjeli smo dobiti dvije potvrde o predavanju ponuda.

Turistički kompleks

Splitski će poduzetnik Slobodan Ljubičić uime tvrtke More Trogir ponovno, kao i u prvom krugu, predati ponudu za Brodotrogir. Njegova je želja na tome mjestu sagraditi stambeno-poslovno-turistički kompleks, a u prvom je krugu ponudio jednu kunu za Brodotrogir, uz ulaganje od 3,82 milijarde kuna u razvitak svoga projekta. Drugu potvrdu dobili smo od samoborske tvrtke DIV, koja je otkupila dokumentaciju za Brodosplit, Brodotrogir, 3. maj i Uljanik.

– Na temelju dubinskih snimanja odlučili smo predati ponudu za jedno brodogradilište. Kako je natječaj još formalno otvoren, ne bih javno obznanio za koje, sve dok ponudu ne predamo – rekao nam je jučer član uprave DIV-a Darko Pappo. Ostale naše tvrtke, koliko smo uspjeli doznati, neće predavati ponude, a to neće napraviti ni u prvom krugu favorizirani Danko Končar. Izgledno je da će ponudu za 3. maj predati kineski fond China Investment Corporation (CIC). Konzultant tog fonda Ivica Nevžala prije je rekao da CIC-u nije problem novac te da je čelni čovjek China Investment Corporationa Yu Hong, poslije obilaska brodogradilišta, bio zadovoljan viđenim. Interes za škverove pokazale su i inozemne tvrtke Crown Investment GmbH, austrijski A-tec Ind., Samsung te jedna indijska tvrtka, no hoće li predavati ponude, nismo uspjeli doznati.

Priprema plana B

Neslužbeno doznajemo da u ministarstvu računaju na barem tri ponude, ali za svaki je slučaj ministar gospodarstva Đuro Popijač pripremio plan B te naložio upravama škverova da izrade planove restrukturiranja kojima će Bruxellesu dokazati da mogu opstati i bez novog vlasnika.

– Koliko znam, priprema se "master" plan o mogućem ujedinjavanju brodogradilišta i to je možda posljednja slamka spasa prije stečaja koji nam nikako nije prihvatljiv – kaže Juraj Šoljić, glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u brodogradilištu 3. maj koji je nedavno na sastanku u Bruxellesu dobio potvrdu da se ne inzistira na privatizaciji ni stečaju.

Komentara 7

OB
-obrisani-
02:27 19.05.2010.

@wollf Ma tko je kaj stvarao??? Zašto ja iz ZG moram financirati nesposobna brodogradilišta koja nisu u stanju napravit brod a da ne natuku 100 milja eura gubitka. Jebeš takvo brodogradilište i takve brodove. P.S. Pogledaj Milićev prilog iz Korejeje i njihovih brodogradilišta. Nebo naspram ovih naših protuha

DU
Deleted user
02:29 19.05.2010.

pa neće valjda opet odustati od stečaja i spiskat još koju milijardu na te neradnike!

MA
markoresk79
20:38 18.05.2010.

Da je krim-policija odradila svoj posao kad je trebalo sad ne bi strepili hoće li 10000 ljudi izaći na ulice s cijevima fi100.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije