Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HSUPM:

Mljekari traže 3 kune po litri ili će prolijevati mlijeko i prosvjedovati

mlijeko
marko jurinec / pixsell
09.11.2010.
u 18:00

Umjesto da poduzme mjere kojima neće i dalje rušiti domaću proizvodnju, koja je u proteklih devet mjeseci pala za čak 50 milijuna litara, mliječna industrija traži uvoz oko 80 milijuna litara sirovog mlijeka, tvrdi Igor Rešetar

Ili će mljekare povisiti otkupnu cijenu mlijeka sa 2,40 na tri kune, ili će ga proizvođači opet prolijevati i prosvjedovati, najavljuje Igor Rešetar, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, ogorčen što se mljekare već mjesecima oglušuju na dramatičnu situaciju u domaćoj proizvodnji mlijeka. Dapače, umjesto da poduzme mjere kojima neće i dalje rušiti domaću proizvodnju, koja je u proteklih devet mjeseci pala za čak 50 milijuna litara, mliječna industrija na tu je alarmantnu činjenicu odgovorila zahtjevom za uvoz oko 80 milijuna litara sirovog mlijeka, tvrdi on.

– Budući da mlijeka nema dovoljno ni u zemljama EU u okruženju – po čijim, čak i rigoroznijim pravilima moraju igrati domaći proizvođači – očito je da će se sirovo mlijeko u RH uvoziti iz BiH i Srbije, gdje uopće ne moraju poštovati norme EU niti imaju adekvatnu kontrolu u laboratorijima – tvrdi Rešetar, koji mljekarama daje rok od tri dana za hitan sastanak i rješenje višemjesečne mljekarske krize.

Tvrdi kako je, osim proizvodnje, drastično pao i broj proizvođača. Prije tri godine bilo ih je 27.556, a na kraju kolovoza ove godine samo 17.469. Stočna hrana (kukuruz, suncokretova pogača...) za to je vrijeme poskupjela više od 100 posto, čime se proizvodnja litre mlijeka popela na više od 4 kune, dok proizvođač zajedno sa subvencijama države dobije najviše 3,50 kuna za litru.

U zemljama okruženja poput Italije, Njemačke, Francuske... cijena mlijeka porasla je 20-30% u proteklih godinu dana, na 36 eurocenti, a u RH je već devet mjeseci nepromijenjena – 29 eurocenti. Istodobno je, tvrdi Rešetar, cijena mlijeka u trgovinama poskupjela između 80 lipa i kune.

Komentara 31

IZ
izbrisan
06:45 10.11.2010.

Zamjena teza Ne cvatu ruze ni proizvodjacima mlijeka,ni mljekaraskoj industriji. Trgovci skidaju vrhnje,marze na mlijecne proizvode sezu do 40%,a novac se ubire svakodnevno. Kako otezu placanjem mljekarama,ne mogu ni one isplatiti seljake.

DR
drznedaj
18:07 09.11.2010.

Vidla taba da se konj potkiva pa i ona postavila nogu. E moji mljekari, nema vam od toga koristi. Samo ce te nasteti samima sebi izljevanjem. Ovi ce uvest to sta ce te vi izlijat i sljedece godine bit cee jos manje proizvodnje. NAdjite drugi nacin. Nismo mi Francuska, Njemacka, Austrija da se time nesto dobiva. Mi smo zemlja u kojoj vlada korupcija.

PI
Pippo9
18:13 09.11.2010.

Seljački zahtjevi su nerealni i ovakvim manipuliranjima seljaka vođe sindikata im samo štete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije