Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RANIJE NEGO INAČE

Ministar Marić otkrio kada kreće isplata povrata poreza

FILE PHOTO: Croatia's Minister of Finance Maric is seen at the government building  in Zagreb
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
26.02.2021.
u 14:30

Istaknuo je kako su investicije bile bolje u četvrtom tromjesečju nego što su očekivali

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić govorio je danas o najnovijim podacima o BDP-u, izdavanju obveznice, povratu poreza i mjerama za gospodarstvo.

– Danas je Državni zavod za statistiku objavio najnovije brojke. Kad vrtimo neku perspektivu posljednjih mjeseci, projekcije Vlade i ministarstva pokazale u se konzistentnima – istaknuo je ministar Marić govoreći o projekcijama pada BDP-a. 

Istaknuo je kako su investicije bile bolje u četvrtom tromjesečju nego što su očekivali. No određeni sektori bili su malo slabiji. 

– Kad sve skupa zbrojimo, to je godina u kojoj je bilo zaključavanje gospodarstva, pa potom djelomično zaključavanje gospodarstva... Očekujemo ove godine rast od 5 posto, no oporavak očekujemo tek 2022. godine, s tim da će se neke djelatnosti oporavljati i u 2023. – kazao je i nadometnuo kako je to bazična pretpostavka o tome što bi moglo biti jer se treba vidjeti kako će ići epidemija. 

Komentirao je, među ostalim, i vijest o realizaciji dvije tranše obveznica na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, što je prvo zaduženje države obveznicama od početka godine.

– Interes je bio jako visok. Radi se o globalno prepoznatljivijim investitorima pa nam je to jako drago. Postoji interes i s domaćeg tržišta. Najveći dio sredstava bit će iskorišten za plaćanje obveznica koje uskoro dolaze na naplatu. Moram napomenuti da je sve to ukalkulirano u sam proračun. Nismo očekivali tako dobre uvjete, ali sve je već ukalkulirano. 

Povrat poreza

– S obzirom na to da kraj veljače pada u nedjelju, svi će stići podnijeti papire za povrat poreza. Velika većina obveznika ne treba sama podnositi poreznu prijavu, već će to napraviti umjesto njih Porezna uprava. Ovo posebno utječe na mlade koji imaju poreznu olakšicu. Kad gledamo iz današnje perspektive, odluka da ne idemo na mjesečnoj razini već na godišnjoj na poreznu olakšicu mladima čini se dobrom jer daje poticaj mladima – kazao je ministar. 

Podsjećamo, svi mladi do 25 godina imaju stopostotno umanjenje porezne obveze za 2020. godinu, a svi oni između 26 i 30 godina imaju pedesetpostotno umanjenje. 

Marić je kazao da očekuju da će povrat poreza iznositi više od dvije milijarde kuna. 

– Tijekom svibnja krenut će povrat poreza – nadometnuo je i dodao kako je cilj da građani što prije dobiju svoj novac. 

Naveo je, kad je riječ o mjerama gospodarstva, da je potrebno svakodnevno pratiti situaciju i da će ljudski životi uvijek biti prioritet. 

– Za pokrivanje mjera moramo pronaći novac i pronaći ćemo ga. Gledat ćemo da što je moguće više koristimo europske fondove. 

Osvrnuo se i na najavljeno poskupljenje cigareta. Kazao je kako prema izračunu kutija ne bi trebala poskupjeti više od dvije kune. 

Naveo je i kako se podaci o javnom dugu očekuju u travnju. 

– Mi posljednje četiri godine smanjujemo javni dug. Da nije bilo korone, pali bismo možda i ispod 70 posto. Korona je poništila trud tih godina. No dobro je da smo to provodili sve te godine jer bismo inače imali javni dug iznad sto posto. 

 

Komentara 6

US
Usputni
14:42 26.02.2021.

U redu, ali onda toliko moraju rasti i mirovine i place, iako mi se cini da ipak nista od toga.

SH
Shutter
14:37 26.02.2021.

Ja očekujem u petak pogoditi 7 brojeva!

OB
obican
16:34 26.02.2021.

Pa zasto povrat poreza vec u svibnju za proslu godinu? Amateri. Pa moze i u prosincu 2029, uz sve kompjutore. Lopovi, kradljivci, lopine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije