Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Mateša se povukao iz Škegrina NO-a, u ringu ostao Hanžeković

Škegrin fond upravlja sa 140 milijuna eura kapitala, a tek će upravni sud procijeniti koliko je griješio i je li Hanfa u pravu.
02. ožujka 2012. u 12:27 1 komentara 4 prikaza
borislav škegro  (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zlatko Mateša povukao se iz Nadzornog odbora Quaestus nekretnina, a vijest o tome dostavljena je Zagrebačkoj burzi bez dodatnih objašnjenja. Mateša je jedan od rijetkih aktera u tom fondu koji javno nije prozivao nikoga te se nije svrstao ni na jednu stranu.

Okidač za spor dao je Ante Samodol rješenjem Hanfe o privremenoj zabrani rada Quaestus nekretnina zbog brojnih nepravilnosti koje je Hanfa utvrdila u svojim brojnim nadzorima. Nedugo nakon zabrane Nadzorni odbor fonda smijenio je Borislava Škegru i Tomislava Matića s mjesta predsjednika uprave i člana uprave, a sada se u stranu uzmaknuo i Mateša, bivši hrvatski premijer u čijoj je vladi Škegro bio jedan od najjačih i najutjecajnijih članova.

Priča oko Quaestusa nije jednostavna te će se dugo raspletati po sudovima. Hanfa je optužila Škegru da je nesavjesno upravljao povjerenim mu kapitalom, ulagao u povezana društva, kupovao obveznice umjesto nekretnina, dok se ovaj brani da se o svemu konzultirao s njima, da propisi nisu precizni, da ga je Hanfa svojim rješenjima svjesno gurala u gubitke i slično.

Osim pravne, spor je imao i političku dimenziju zbog Škegrina utjecaja u bivšoj vladi, a sada se izgleda i javno i iza kulisa vodi borba za pozicije. Sam Škegro identificirao je Marijana Hanžekovića kao glavnog suparnika, a ovaj to nije demantirao poručivši tek da će s dojučerašnjim prijateljem i poslovnim partnerom razgovarati na sudu. Škegro je pokrenuo Fond 2003. godine kao prvu tvrtku za upravljanje rizičnim kapitalom koja, prema navodima Fonda, iznosi oko 140 milijuna eura.

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste