Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritika

Maletićeva uprava 'oprala' HNB zbog nadzora u HPB-u

Čedo Maletić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
10.09.2014.
u 11:11

HNB nije obavio izravni nadzor u HPB-u po zakonu, nego prema diskrecijskom pravu, navodi se u izvješću stare uprave HPB-a.

– Prema mišljenju banke, nalazi izravnog nadzora HNB-a iz 2014. nisu utemeljeni na propisima i hrvatskom regulatornom okviru, nego su rezultat iznenadne promjene pristupa i diskrecijskih stavova HNB-a u cilju zahtjeva za dodatnim rezervacijama – piše u Izvješću o radu uprave HPB-a od 2009. do 2014., u posebnom poglavlju posvećenom odnosu s HNB-om.

Iznimna je rijetkost u bankarskim krugovima da se neka uprava banke, pa i ona koja otprije nekoliko dana više nije aktualna, izravno obruši na HNB-ov nadzor i odluke, ocjenjujući ih neprihvatljivima.

To više što, u ovom slučaju, Čedo Maletić (na fotografiji), dosadašnji predsjednik uprave HPB-a, ima iza sebe dugogodišnji rad u središnjoj banci. No, kao i svakom drugom čelniku tvrtke, zasigurno mu je u interesu iza sebe ostaviti što bolje rezultate, a na iznos dobiti u 2014. presudna je bila odluka HNB-a o dodatnim rezervacijama. – U razdoblju mandata uprave regulator je obavio nekoliko izravnih nadzora, a posljednji u prvom polugodištu 2014. U srpnju 2014. dostavljen je Zapisnik o obavljenom izravnom nadzoru, na koji je banka uputila svoje primjedbe u kolovozu 2014. Ovaj izravni nadzor rezultirao je bitnim razmimoilaženjem u stavovima između banke i HNB-a te može imati znatne materijalne implikacije i štete za banku – piše u izvješću.

Piše i da se HNB-ovi zahtjevi za dodatnim rezervacijama odnose na “stari” portfelj naslijeđen od Protegine uprave, za koji je dotad izdvojeno već 1,3 milijarde kuna, a koji je dijelom dodatno osiguran i naplaćen. – Smatramo neprihvatljivim da se odjednom propisi diskrecijski tumače na nama nepoznat način, i to u uvjetima nepromijenjene regulative – poručuje Maletićeva uprava.

>>Na tečajnim razlikama gubi se i 10.000 kn

>>Operativna dobit HPB-a porasla 40 posto

Komentara 1

DU
Deleted user
22:46 11.09.2014.

Frizirao bilancu pa mu došao HNB. Šukerov je čovjek, nažalost opet će dobiti priliku da kastrira neku banku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije