Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Končar osigurao novac za vjetroelektranu Pometeno brdo

Darinko Bago
Davor Puklavec/Pixsell
24.01.2011.
u 13:16

Na proslavi 90. obljetnice Končara s HBOR-om i Zagrebačkom bankom potpisan je sporazum o suradnji na projektu vjetroelektrane Pometeno brdo kraj Dugopolja koja bi trebala biti sagrađena do kraja 2012.

Končar je  danas svečano obilježio 90 godina postojanja te je tom prigodom s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj te Zagrebačkom bankom potpisan sporazum o suradnji na projektu vjetroelektrane Pometeno brdo kraj Dugopolja koja bi trebala biti sagrađena do kraja 2012. godine.

Riječ je o projektu čija je ukupna investicijska vrijednost 252 milijuna kuna, od čega 41,48 posto ulaže Končar, a ostalo HBOR i Zagrebačka banka. Vjetroelektranu na Pometenom brdu sačinjavat će petnaest vjetroagregata snage 1 MW te jedan agregat snage 2,5 MW. Od kolovoza 2008. na Pometenom brdu u probnom je radu vjetroagregat snage 1 MW koji je proizveo Končar, koji i inače proizvodi najveći dio opreme, a zajedno s drugim domaćim sudionicima, ukupno udio hrvatskih tvrtki u gradnji vjetroelektrane prelazi 72 posto.

– Ovo je veliki pothvat za ukupno hrvatsko gospodarstvo jer bez novih proizvoda ne možemo očekivati značajniji iskorak našeg gospodarstva. Svjetski stručnjaci procjenjuju kako će obnovljivi izvori energije biti rješenje ove krize u cijelom svijetu jer će otvoriti milijune novih radnih mjesta – rekao je predsjednik HBOR-a Anton Kovačev.

Veliku obljetnicu Končara proslavila je i premijerka Jadranka Kosor koja za Končar kaže da je najrespektabilniji izvoznik koji je u krizi očuvao brojna radna mjesta u Hrvatskoj. Tom se prigodom osvrnula i na najavljene Vladine investicijske projekte od kojih će velik dio biti u visokom stupnju realizacije do kraja godine, što će, dodala je Kosor, zasigurno olakšati put Hrvatskoj prema izlazu iz krize.

Predsjednik uprave Končara Darinko Bago prisjetio se bogate povijesti Končara koji je od svog osnutka 1921. godine do danas u svijet izveo robu vrijednu čak 6,7 milijardi dolara.

– Končar nastoji stalno ulagati u razvoj proizvoda, tehnologija i proizvodnje, na što je utrošeno 400 milijuna kuna, a moram pohvaliti i Vladine investicijske projekte u koje ćemo se i mi nastojati uključiti, ponajprije u gradnju Hidroelektrane Ombla – zaključio je Bago.

Komentara 17

Avatar neugodan
neugodan
14:21 24.01.2011.

Jedan ovakav covjek bi trebao biti na celu vlade!!!

UM
umag
14:53 24.01.2011.

ma kakve vjetroelektrane treba graditi rukometne dvorane i nogometne stadione

V4
Vladimir12-4
13:54 24.01.2011.

2012. hoce li Yaca rezati traku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije