Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Koja su vam aktualna POREZNA I RAČUNOVODSTVENA ZNANJA potrebna?

Porezi u turizmu za nadolazeću turističku sezonu, porezi u međunarodnom poslovanju sa svojim specifičnostima te revidirani međunarodni standardi poput IFRS 9,15 i 16 kao i primjena Excela u računovodstvu i kontrolingu su bitni za kvalitetno svakodnevno poslovanje
18. veljače 2019. u 08:50 1078 prikaza
Financije
Foto: GettyImages

Seminar „POREZI U TURIZMU“ se bavi pitanjem izgleda sustava PDV-a i ostalih poreza s praktične strane kod poslovnih subjekta u turističkoj djelatnosti. Oporezivanje u turizmu je područje koje je doživjelo najveće promjene u zadnjih nekoliko godina. Ulaskom u EU implementiran je posebni postupak oporezivanja marže (nadalje, „PPOM“) za putničke agencije i organizatore putovanja, stalne promjene se događaju i presudama Europskog suda pravde. Također, zadnjim izmjenama poreznim propisa je promijenjena stopa PDV-a na ugostiteljstvo pa je jako važno razumjeti u kojim okolnostima se zadržava pravo primjene snižene stope.

Cilj seminara je uputiti polaznike u kompleksan sustav oporezivanja PDV-om koji je definiran lokalnim zakonodavstvom, EU PDV direktivom, te ih upoznati s njihovim pravima i mogućnostima, kao i dati odgovore na konkretna porezna pitanja i problema iz svijeta turizma. Seminar „POREZI U TURIZMU“ se, u organizaciji Hrvatskog instituta za financije (HIF), održava 27.03.2019. u Zagrebu.

Seminar „POREZI U MEĐUNARODNOM POSLOVANJU“ ima za cilj objasniti trenutno stanje te nadolazeće izmjene s aspekta međunarodnog oporezivanja, aktualnosti i ključna pitanja iz svih poreznih područja kao i važnost ispravnosti politike cijena između povezanih osoba. Isto tako, objašnjava povezanost aspekta transfernih cijena i poreza na dodanu vrijednost te carina.

Budući da hrvatske firme sve češće obavljanju poslovne aktivnosti u drugim zemljama, u drugom dijelu prezentacije predavači će predstaviti i protumačiti pitanja koja proizlaze iz prekograničnog kretanja radnika (aspekti poreza na dohodak, obveznih doprinosa, izaslanih radnika i dr.) te neke od temeljnih koncepata ugovora o izbjegavanju dvostrukih oporezivanja, kao što su oporezivanje usluga, dividende, kamata, ostale naknade, te povezani tretman poreza po odbitku. Seminar „POREZI U MEĐUNARODNOM POSLOVANJU“ se, u organizaciji Hrvatskog instituta za financije (HIF), održava 05.03.2019. u Zagrebu.

Seminar „IFRS 9,15, 16“ se bavi pojašnjenjem međunarodnih računovodstvenih standarda 9,15 i 16. Odbor za međunarodne računovodstvene standarde (IASB) objavio je opsežan odgovor na financijsku krizu izdavanjem MSFI 9 financijski instrumenti. Novi standard stupio je na snagu početkom 2018., uz dopuštenu raniju primjenu. Glavni cilj i najveća promjena u odnosu na Međunarodni računovodstveni standard 39: ‘Financijski instrumenti: priznavanje i mjerenje’ MRS 39 su pristup izračunu kreditnih gubitaka, kao pokušaj predviđanja gubitaka umjesto njihova identificiranja tek u trenutku njihova nastajanja i novi način klasificiranja i mjerenja koji nas približava tržišnoj vrijednosti financijskih instrumenata. Sada kada je novi standard primjenjiv, naši će vam predavači pomoći da razumijete nove zahtjeve i odlučite kako vaša tvrtka može ostvariti prijelaz. Cilj programa je približiti novitete i zahtjeve MSFI 9, na praktičnim primjerima pokazati očekivane utjecaje na nebankovne financijske subjekte i trgovačka društva raznih djelatnosti koja imaju u bilanci financijsku imovinu.

Novi globalni standard za priznavanje prihoda (MSFI 15) utjecati će na način na koji priznajete svoje prihod. Zamjenjuje postojeće MSFI-eve i njegove smjernice  i uvodi novi model priznavanja za ugovore s kupcima. Za neka društva, novi standard ima značajan utjecaj na to kako i kada prepoznaju prihod. Sve tvrtke će podlijegati opsežnim zahtjevima za objavljivanje. Naši predavači pomoći će Vam u razumijevanju novih zahtjeva, procjeni utjecaja na vašu tvrtku i održavanju najnovijih mišljenja o novom standardu.

Glavni cilj novog standarda MSFI 16 je pružiti vjerodostojnije informacije o najmovima koje se objavljuju u financijskim izvještajima. Ključne novosti koje uvodi novi MSFI 16 posebno se odnose na najmoprimce koji će prema novom standardu biti obvezni priznati imovinu i obveze u bilanci po svim najmovima (poslovnim i financijskim). Standard definira jedinstveni model za računovodstvo najmova kod korisnika najma, propisuje obvezu korisnika najma da po svim najmovima iskazuju imovinu i obveze, osim kod najmova kroz razdoblje od 12 mjeseci ili kraće ili predmeta najma male vrijednosti. Seminar „POREZI U MEĐUNARODNOM POSLOVANJU“ se, u organizaciji Hrvatskog instituta za financije (HIF), održava 08.03.2019. u Zagrebu.

Seminar „EXCEL U RAČUNOVODSTVU“ ima za cilj praktičnu primjenu Excela na konkretnim zadacima računovođa i revizora. Excel je pouzdan pomagač u svakom poduzeću te odličan analitički alat za poslovanje.  Pomoću formula i funkcija naučite kako planirati poslovanje, izraditi i povezati financijske izvještaje te pronaći ključne informacije u velikoj količini podataka. Cilj seminara je na praktičnim modelima i primjerima pomoći računovođama u samostalnom radu te pronalasku funkcija koje će im biti potrebne u poslovanju. Za radionicu je potrebno osnovno znanje excela. Naučena znanja na radionici možete koristiti i za praćenje svojih osobnih financija te kontrolu kućnog budžeta. Radionica je namijenjena osobama koje rade u računovodstvu i financijama te žele pomoću korisnih i najčešće korištenih funkcija i trikova olakšati svakodnevni rad. Seminar „EXCEL U RAČUNOVODSTVU“ se, u organizaciji Hrvatskog instituta za financije (HIF), održava 06.03.2019. u Zagrebu.

Prijavu za sudjelovanje na seminarima i programima Hrvatskog instituta za financije (HIF) možete ispuniti na www.hif.hr ili slanjem osobnih podataka na info@hif.hr (ime i prezime, poduzeće, telefon i mail).

ODOBRAVAMO POPUST DO 15% ZA RANE PRIJAVE!

Sve daljnje informacije možete dobiti na www.hif.hr

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?