Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganje

Kineski Nanjing darovao MSanu zemljište za tvornicu LCD TV-a

'09.11.2010., Zagreb - Delegacije iz Kine je dosla u M SAN Grupu u Buzinu na razgovore vezane uz gradnju Euro Towera i izgradnje tvornice M sana u kini. Nacelnik grada Nanjinga Cheng Yuxiang i Georg S
'Goran Jakus/PIXSELL'
10.11.2010.
u 08:00

“S obzirom na dugogodišnje poslovanje na kineskom tržištu, znamo da možemo jako puno pomoći u savjetovanju europskih kompanija kako investirati i na koji način privući kineske investitore u Hrvatsku“, naglasili su u MSAN-u

U kineskom gradu Nanjingu, nekadašnjoj prijestolnici Kine, takozvanom Južnom ulazu u tu najmnogoljudniju zemlju, za dvije do tri godine trebao bi zaživjeti Europski poslovni centar. Naime, za razliku od Hrvatske, Kinezi koji imaju velik gospodarski rast, imaju sluha za privlačenje stranih investicija.

Da Kinezi misle ozbiljno, dokaz je i ponuda M SAN-u da ondje sagradi tvornicu. Kinezi su ponudili i poslovne olakšice. Naime, zemljište je besplatno dano M SAN-u na uporabu na pet godina, a nova tvrtka M SAN-a bit će oslobođena i plaćanja poreza u istom razdoblju. M SAN će u Kini proizvoditi LCD televizore, kazali su u MSAN-u. A usto su Kinezi posebno zainteresirani za softverska rješenja tvrtke KING ICT te bi u sklopu nove tvornice trebao biti otvoren i Centar za istraživanje i razvoj za IT proizvode namijenjene automobilskoj industriji. Podsjetimo, M SAN i KING ICT u stopostotnom su vlasništvu Stipe Matića.

 Osim toga, MSAN će savjetodavno sudjelovati u nastanku Poslovnog centra jer Kinezi vjeruju i u tradiciju poslovanja u Kini u kojoj M SAN već 13 godina ima tvornicu.

“S obzirom na dugogodišnje poslovanje na kineskom tržištu, znamo da možemo jako puno pomoći pri savjetovanju europskih kompanija kako investirati, a s druge strane i na koji način privući kineske investitore u Hrvatsku“, naglasili su u MSAN-u.

Radni posjet   

Cheng Yuxiang, predsjednik parlamenta i partijski sekretar okruga Nanjing Pukou, jučer je bio u “radnom posjetu” Zagrebu. Točnije, M SAN grupi, a kako nam je sam kazao, primio ga je i zagrebački gradonačelnik. Nanjing ima idealan geografski položaj, ali i kulturnu povijest, trenutačno je najrazvijeniji kineski grad i stoga idealan za buduće glavno kinesko industrijsko središte, pohvalio se Cheng Yuxiang.

– U Nanjingu su 54 sveučilišta i drugi smo grad po veličini u južnoj Kini poslije Shanghaija, a godišnji rast grada bit će 15 posto – istaknuo je Yuxiang. Zadaća Europskog centra, koji će imati 120.000 četvornih metara, bit će da pomaže europskim investitorima poslovati u Kini, a ujedno će biti i izlog proizvoda s malim trgovinama koje će nuditi isključivo europske proizvode.

Prozor u Kinu

Naime, ustvrdio je Yuxiang, u Kini je velika potražnja za europskim proizvodima pa bi željeli okupiti sve investitore i proizvođače te im ponuditi pomoć u plasiranju proizvoda na kineskom tržištu koje je doista golemo – istaknuo je Yuxiang. Primjerice, dodao je, Kineskinje iznimno vole europske parfeme, a općenito europsku tehnologiju i dizajn, automobile..., nabrajao je Yuxiang, koji je uvjeren da velika potražnja jamči uspjeh svih europskih investitora koji žele doći u Kinu. Europski poslovni centar u Nanjingu bit će prozor, odnosno ulaz u Kinu i kinesko tržište, ističe Yuxiang.

Ključne riječi

Komentara 13

TE
tester
09:41 10.11.2010.

mogao bi i naš šuki nešto iz ovoga naučiti,a ne lakonski izjaviti \"neka idu poslovati negdje drugdje\". eto i otišli su.

Avatar mmelcic
mmelcic
10:03 10.11.2010.

Grad Zagreb je preko 15 godina prijatelj sa najvećim i najvažnijim industrijskim centrom Kine i svijeta Šangajem. Svake godine delegacije putuju amo-tamo. Pitanje za Ladislava Prežigala pročelnika za gospodarstvo: \"Zar nije bilo moguće svih tih godina ponuditi Kinezima neko građevinskoo zemljište u Zagrebu da oni sagrade kod nas neku tvornicu?\"

DU
Deleted user
08:55 10.11.2010.

Je Kineske vlasti samo daruju zemlju, pritom protjeraju seljake sa njihove zemlje i grade tvornicu. A kada je sagrade, onda ne znaju što će sa otpadom iz te tvornice, pa ga bacaju po poljima gdje sada rižu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije