Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3. INVEST CRO

Bit ćemo zadovoljniji kad pojeftinimo državu i pojednostavnimo birokraciju

InvestCro: Mirjana Čagalj, Ivan Gros i Nikolina Brnjac
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/13
12.06.2019.
u 23:32

Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, istaknuo je da stalno naglašava partnerstvo i suradnju svih u Hrvatskoj i izvan nje na razvoju gospodarstva i investicijske klime u zemlji.

Rast BDP-a od 3,9 posto u prvom kvartalu činjenica je koja pokazuje da nakon niza turbulentnih godina hrvatsko gospodarstvo napokon ide u pravom smjeru, rečeno je danas na 3. konferenciji Invest Cro – Kako do ulagača, cjelogodišnjem multimedijalnom projektu u organizaciji Večernjeg lista, 24 sata i Poslovnog dnevnika. Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, istaknuo je da prisutnost banaka, a od kojih mnoge sudjeluju u organizaciji projekta, stranih gospodarskih komora i institucionalnih ulagača pokazuje da se radi o značajnom projektu.

– Hrvatska napreduje po pitanju kreditnog rejtinga i poboljšanja uvjeta poslovanja, a u skladu s tim i boljeg života za sve građane – kazao je Nišević.

Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, istaknuo je da stalno naglašava partnerstvo i suradnju svih u Hrvatskoj i izvan nje na razvoju gospodarstva i investicijske klime u zemlji.

InvestCro: Mirjana Čagalj, Ivan Gros i Nikolina Brnjac
1/13

– Manje su bitne brojke koje su sad za nas dobre jer će malo koristi biti od njih ako ih ne pretvorimo u kontinuitet. Lako je sad biti ministar kad rastu investicije, BDP, potrošnja i ukupno gospodarstvo, teško je biti kritičan. Mogu prihvatiti metodološki pristup, ali ne i različite činjenice. Brojke su nemilosrdne i faktični indikator onog što se u Hrvatskoj događa – rekao je Horvat. Zahvalio je i medijima koji su, kako kaže, napokon počeli redovno, točno i transparentno prenositi stanje u hrvatskom gospodarstvu.

– Konstruktivna kritika države i Vlade uvijek je dobrodošla, ali izvrtanje stvari i zlonamjerno neobaziranje na realne brojke i ocijene renomiranih rejting agencija nemaju smisla – upozorio je Horvat. Dodao je da danas više nitko ne doživljava brojku 5 kao nedostižno za rast BDP-a.

Idemo u pravom smjeru

Isto tako, više nitko ne polemizira da je zaposlenost povećana za više od 40 posto i nitko ne dovodi u pitanje je li investicijski potencijal Hrvatske porastao za više od 11 posto.

– Metodološki pristup moramo promijeniti, državu pojeftiniti, birokraciju i porezni sustav pojednostavniti, investitorima osigurati bolje okruženje te kada se na 3-4 fronta ovakve brojke pretvore u trend, bit će više zadovoljstva među svima. Krajem prošle godine nisam se usudio izreći brojku od 3,9 posto rasta BDP-a, ali sam znao da idemo u dobrom smjeru. Isto tako, ne usudim se prognozirati drugi kvartal i čitavu godinu, ali siguran sam da smo na dobrom putu. Investicijske agencije su nam dale veći rejting, a to je najbolji vanjski primjer i priznanje da se Hrvatska mijenja i da idemo u dobrom smjeru – istaknuo je ministar Darko Horvat.

Podsjetio je da je u godina dana zamjetan enorman skok centralne države i lokalne samouprave u povlačenju sredstava EU, a to uvelike doprinosi rastu ukupnih nacionalnih investicija.

– Iskoristivost fondova EU nam je veća od 70 posto. Ugovorili smo gotovo sve što se iz Bruxellesa pred nas stavilo i u borbi smo za dodatna sredstva za realni sektor, oko 2,5 milijardi kuna, što će promijeniti strukturu investicija i strukturu gospodarstva i izvoza, a ukupno i čitavog razvoja. Ovo je početak jednog dobrog investicijskog procesa koji nadmašuje glavni dosadašnji marker rasta BDP-a, rast osobne potrošnje. Kad stignu dodatni projekti, već spremni u energetici, infrastrukturi i industriji, uz tradicionalno dobar turizam, možemo biti sretni da Hrvatska ide u pravom smjeru. Ove godine prvi put nakon drugo vremena bilježimo da su investicije u metaloprerađivačku industriju nadmašile one u turizam – ističe ministar Horvat.

Ministar gospodarstva upozorio je da su relevantni globalni indeksi počeli pokazivati da smo napokon kao društvo prepoznali i digitalizaciju te smo prestali padati na globalnoj listi.

To je posebno bitno u digitalizaciji javne uprave koja će omogućiti poduzetnicima da brže, jednostavnije i jeftinije obave posao.

– Siguran sam da će za godinu dana u potpunosti svi javni servisi biti iz analognih biti prebačeni u digitalnu formu, što će eliminirati svaku mogućnost za koruptivnost, odugovlačenje i zavlačenje poduzetnika u ostvarivanju prava koja mu pripadaju. Ako Španjolska, Italija, Austrija ili Njemačka pa čak i Rusija, žele što brže implementirati 5G tehnologiju, ne zbog toga da više i bolje međusobno pričamo i razmjenjujemo poruke i slike, nego da pruže poduzetnicima bolju i kvalitetniju uslugu zbog koje žele doći u zemlju, očito je da i mi moramo biti na tom tragu – upozorava ministar gospodarstva Darko Horvat.

Prekretnica konkurentnosti

Trend zaustavljanja pada na listama globalne konkurentnosti vidi kao prekretnicu.

– Hoćemo li na listi konkurentnosti Svjetske banke i drugima ove godine rasti za 2, 5 ili 25 mjesta je manje bitno, a bitno je da promijenimo trend i držimo ga se. Bitni su i skupovi poput ovog koji Hrvatsku ne promoviraju samo kao turističku nego i poželjnu investitorsku destinaciju. Bitno je uskladiti napore centralne države i lokalne samouprave jer nema puno koristi ako država smanjuje poreze i davanja, a gradovi i općine povećavaju komunalne i ostale naknade. To se mora riješiti jer ovako obmanjujemo investitore – zaključio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Komentara 1

ST
stefj
00:52 13.06.2019.

Eh Horvat. Ministar koji jako puno priča, a do sada nije uspio ukinuti niti jedan parafiskalni namet, niti je pojednostavnio i pojeftinio poslovanje, već baš upravo obratno... Naravno da je rast od 3.9% dobra stvar, no čini se da je to trenutno, jer smo već u 4. mjesecu imali veliki pad potrošnje, najjače komponente BDP-a... Svi, ali baš svi gospodarski faktori, uključujući rejting agencije, svjetsku banku i još mnogo njih, govore potpuno isto - da su javna služba i antipoduzetnička klima, zajedno s energetikom glavni kočničari rasta. Ukratko država. I lijepo kažu da bez reforme javnog sektora ne možemo očekivati srednjeročni rast veći od 2%... I u tim ograničenjima Horvat igra veliku ulogu. Jako veliku. Osim priče od njega do sada nismo vidjeli ništa pozitivno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije