Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Svi se slažu da nam trebaju investicije i u energetiku, no na terenu to nije lako ostvarivo'

Dodaje da bi pri svim investicijama u energetsku učinkovitost trebalo razmišljati o uključivanju privatnog partnera, a što je već postala i praksa koju će EU u narednom razdoblju postavljati kao imperativ.
12. lipnja 2019. u 13:36 2 komentara 518 prikaza
InvestCro
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Globalni porast ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE), koji su po prvi put pretekli iznos investicija u klasične izvore, dok u Hrvatskoj još nema ništa od toga,kazao je Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske konferencije Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA u svojoj prezentaciji "Energetika – Kako do ulagača", a koju je predstavio u sklopu InvestCroa u Zagrebu.

InvestCro: Jiang Yu, osnivačica i vlasnica Z-Run WellTon Industry INVESTCRO Jiang Yu: Hrvatska ima više jedinstvenih prednosti

- Pitanje je da li u Hrvatskoj uopće želimo ulagače. Pozitivan primjer je bolnica Zabok koja je postavila solare na svoj krov, javio se privatni ulagač i postavit će se solarna elektrana snage 490 kW što je dovoljno za takav objekt. Nije neka glomazna investicija, svega dva milijuna kuna, ali je svakako projekt koji zaslužuje da bude "vijest dana". Na konferencijama se svi slažu da nam trebaju investicije i u energetiku, no na terenu to baš i nije lako ostvarivo. Postoje interes privatnih ulagača za investicije od više od 100 milijuna kuna u ovakve i slične projekte kakav je u Zaboku. Oni su tu, ali da li im omogućujemo da plasiraju svoj novac i naprave investiciju od koje će na kraju svi imati koristi - kaže Domac. Pojašnjava da je njihov zadnji veliki projekt obnove javne rasvjete u gradovima i općinama s privatnim ulagačem bio sizifovski posao.

InvestCro
1 / 22
InvestCro

- Iako je velik broj jedinica lokalne samouprave ušao u taj projekt, bilo je velikih otpora i problema svih vrsta. Ovdje govorimo o problemu čitavog društva i njegove spremnosti za investicije – prije smo imalo 7-8 ponuda pri natječaju za neku energetsku obnovu škole ili zgrade. Danas ako imamo 1-2 ponude možemo biti sretni. Usprkos velikim sredstvima iz EU fondova, građevinska operativa je postala usko grlo čitavog investicijskog ciklusa jer su sve tvrtke koje bi potencijalno mogle i to napraviti su bukirane u narednih godinu ili dvije - kaže Domac.

Dodaje da bi pri svim investicijama u energetsku učinkovitost trebalo razmišljati o uključivanju privatnog partnera, a što je već postala i praksa koju će EU u narednom razdoblju postavljati kao imperativ.

InvestCro: Karlo Beljan KARLO BELJAN Hrvatska je jedna od najpošumljenijih zemalja, to je veliki potencijal za investicije

- Iako smo imali iskustva s javno-privatnom vlasništvu, danas je to postala skoro pa tabu tema i svugdje privatni partner postaje nešto nepoželjno. Svi previše postaju preovisni o bespovratnim sredstvima i više se kod projekata ne raspravlja hoće li se neki projekt financirati iz EU fondova, već isključivo o tome koji će udio biti tih sredstava. No, to dovodi do toga da se gradovi i općine prezadužuju jer sve više raste udio vlastitih sredstava s kojima jedinica lokalne samouprave mora participirati u projektu te ta ovisnost može ozbiljno ugroziti javne financije i funkcioniranje takvih jedinica - naglasio je Domac.

Milan, Zvonimir Boban shopping downtown
Otvorio dušu
Zvonimir Boban: Napravio sam najveću glupost u životu. Ne mogu sebi to oprostiti
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
  • moškov:

    Jedina investicija koja moze ozivit hrvatsku je investcija u ljude stanovnistvo od danas rođenog do kgk. .a sektorske investicije su pozeljne...a tko ce ih realizirati ako nema stanovnistva hrvata ....i za koga te investicije ako izumiremo i to vrlo brzo....

  • ing-12345:

    Obrazac investicija u obnovljive izvore u Hrvatskoj je sljedeći: strani investitor investira u obnovljivi izvor energije npr. vjetroelektrane a potom je HEP obvezan od njega otkupljivati kW električne energije po cijeni 5 puta većoj nego što to plaća na burzi ... prikaži još!i električne energije i uz to HEP je obvezan otkupiti sve što ovaj strani predator "proizvede". Znači svi mi građani Hrvatske plaćamo ovakve investicije od kojih Hrvatska ima samo štetu a uz do sada niti jedan investitor nije ugradio domaću opremu u obnovljive izvore energije