Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrugli stol

Jurčić: Da RH ništa ne proizvodi, svijetu ne bi ništa nedostajalo

ljubo jurčić
Tomislav Miletić/PIXSELL
17.11.2011.
u 18:00

Ekonomisti i poslovnjaci jedinstveni u stavu o nužnosti nove proizvodnje.

– U Europi koja proizvodi desetak tisuća milijardi eura roba godišnje, Hrvatska proizvodnja ima udio manji od 0,4 posto. Da Hrvatska ništa ne proizvodi, svijetu ništa ne bi nedostajalo. Proizvodnju trebamo radi nas samih, da ljudi bolje žive, da imaju od čega stvarati standard – istaknuo je Ljubo Jurčić, koji je na II. poslovnom klubu Lider, organiziranom u Zagrebu, u suradnji s Auto Zubakom i PricewaterhouseCoopersom, sudjelovao u svojstvu ekonomskog analitičara.

Na okruglom stolu na temu treba li Hrvatskoj proizvodnja, upozorio je da se u Hrvatskoj ne isplati raditi, proizvoditi ni izvoziti, a domaći su proizvodi postali preskupi i za domaće potrošače. Udio proizvodnje u BDP-u Hrvatske iznosi 17 posto, dok je u Češkoj, primjerice, 40 posto. Petr Jonak, češki ekonomist i direktor korporativnih komunikacija u AWT-u, također je uvjeren da je Hrvatskoj nužan povratak proizvodnji.

– Za nas je bilo ključno okrenuti se novim tržištima; Kini, Aziji, Bliskom istoku, čak i srednjoj i istočnoj Europi, da smanjimo ovisnost o zapadnim državama – kaže, savjetujući isto i nama. Vladimir Ferdelji, čelnik Elektro-kontakta, proizvođača elektroinstalacijskog materijala koji 90 posto prihoda ostvaruje izvozom, pohvalio se da svijet možda može bez Hrvatske, ali ne može bez Elektro-kontakta koji drži 35 posto svjetskog tržišta u branši.

– Ako je u 15 godina napravljena deindustrijalizacija, zašto se ne bi u sljedećih 15 godina napravila temeljita reindustrijalizacija, suprotnom politikom od ove – predložio je Ferdelji, posebno indisponiran tečajnom politikom.

Komentara 47

OB
-obrisani-
18:09 17.11.2011.

Postovani! Jurčić: Da RH ništa ne proizvodi, svijetu ne bi ništa nedostajalo TOCNO. Svijet moze bez Hrvatske, a da li Hrvatska moze bez svijeta???? Lijep pozdrav!

PR
propalica
18:11 17.11.2011.

ovi se svi čude ko pura dreku..zašto ne bi napravili reindustralizaciju? zato jer nam nitko neće posudit pare da gradimo tvornice, nemamo niti jednu svoju banku i nikome nije u interesu da nešto proizvodimo, mi smo kupci i prekupci, stokaa sitnog zuba ovisna o talijanskim i austrijskim eurima. Svaka čast elektro-kontaktu, ali kako da budemo konkurentni kada imamo najviša davanja na plaću u cijelom svijetu? što smo imali, to smo prodali, sad možemo samo gledat kako nas g**e...

ME
Merazmeš?
14:43 18.11.2011.

Kak je taj Jurčić pametan. To još svijet nije videl...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije