Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijski savjet

Jednokratnom uplatom može se skratiti i rok otplate

novac
Pixsell
25.09.2013.
u 17:02

Rok otplate može se skratiti bez naknade ako je kredit ugovoren nakon 1. siječnja 2010. Ako je kredit stariji, naknada je 2%

P: Moj sin otputovao je na privremeni rad u inozemstvo i namjerava mi povremeno slati novac. Na koji je način to preko računa najpovoljnije učiniti tako da provizija bude što niža?

Tea B., Pazin

O: Najpovoljnija opcija za primanje doznaka iz inozemstva je slanje doznake SWIFT-om na devizni račun primatelja koji mora biti vlasnik računa, a nikako opunomoćena osoba. Dakle, pošiljatelju je potreban podatak o SWIFT kodu banke u koju šalje doznaku te IBAN broj vašeg deviznog računa. Savjetujemo da obratite pažnju na nekoliko važnih detalja. Primjerice, želite li na svoj račun primiti puni iznos devizne doznake, pošiljatelj prilikom slanja doznake u polje 71A upisuje riječ OUR – u tom slučaju HPB naknadu za deviznu doznaku naplaćuje od pošiljatelja, i to 0,25 posto od doznačenog iznosa. Ako trošak primanja doznake ne plaća pošiljatelj, u polje 71A upisuje se riječ SHARE i tad se navedeni trošak naplaćuje iz primljene doznake. U tom slučaju HPB za doznaku fizičke osobe naplaćuje naknadu od 7,50 kuna po doznaci, bez obzira na iznos. Također, postoji mogućnost primanja doznake iz inozemstva u slučaju da ne posjedujete devizni račun, niti ga želite otvoriti. Banka tad može primljenu doznaku proknjižiti na kunski, odnosno tekući račun, a iznos devizne doznake preračunava se po važećem kupovnom tečaju za devize.

 

P: Prodali smo zemljište i nakon plaćanja tekućih troškova ostalo nam je nešto novca. S obzirom na to da imamo stambeni kredit u banci, zanima nas je li moguće da jednokratnom uplatom skratimo vrijeme otplate tog kredita?

Obitelj iz Zadra

O: Riječ je o djelomičnoj prijevremenoj otplati kredita koju je moguće provesti po svakom kreditu, ne samo stambenom. Potrebno je da se klijent javi u svoju banku i dogovori realizaciju uvećane uplate po kreditu nakon koje će banka proknjižiti umanjenje glavnice te, na zahtjev klijenta, skratiti rok otplate kredita. Ako imate osobnog bankara, savjetujemo vam da kontaktirate s njim kako biste još jednostavnije realizirali plan. Ako je riječ o kreditu ugovorenom do 1. siječnja 2010. godine, u HPB-u je na ovakvu vrstu transakcije naknada dva posto od iznosa kredita koji se prije vremena otplaćuje, minimalno 300 kuna. Ako je kredit ugovoren nakon 1. siječnja 2010. banke ne naplaćuju naknadu za takve transakcije.

>> Novac pogreškom uplaćen na račun klijentu ne pripada

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije