Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MMF:

'Jače oporezivanje imovine pomoći će vam da smanjite deficit'

euri,novac,pare,nofci
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
11.11.2013.
u 18:41

Misija je ocijenila kako su hrvatske vlasti ostvarile dobrodošao napredak na području strukturnih reforma, ali one se moraju intenzivirati

Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođeni voditeljem Misije Johannesom Wiegandom posjetili su Zagreb u razdoblju od 30. listopada do 6. studenoga, nakon čega su objavili izjavu vezanu za stanje u zemlji. Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ovoj godini također očekuje pad hrvatskog BDP-a oko 0,7 posto, u sljedećoj godini očekuje skroman oporavak. Rizici vezani uz oporavak i dalje su visoki, a izgledi za rast u srednjoročnom razdoblju ovise o naporima usmjerenim na poboljšanje konkurentnosti. Ocjenjuju kako su hrvatske vlasti ostvarile dobrodošao napredak na području strukturnih reforma, ali one se moraju intenzivirati. Kao daljnje elemente prilagodbe u predstojećoj proceduri prekomjernog manjka navode bolje usmjeravanje subvencija i socijalne pomoći, mirovinsku reformu, povećanje efikasnosti PDV-a i jačanje oporezivanja imovine.

Misija kao rizike za oporavak navodi sporiji rast od očekivanog u europodručju, ali i pooštrene uvjete inozemnog financiranja i/ili povećanje premije osiguranja od kreditnog rizika za Hrvatsku. Nadalje, odgoda provedbe strukturnih reformi može negativno utjecati na poslovno raspoloženje i smanjiti investicije, dok pozitivnim ocjenjuju moguće poboljšanje raspoloženja zbog ulaska u Europsku uniju.
Hrvatska će svoj potencijal za rast ostvariti u cijelosti samo ako snažno pojača izvoz i postane atraktivnije odredište za investicije. Strukturne su reforme potrebne da bi se poboljšala konkurentnost", naglašavaju iz MMF-a.

Vezano za fiskalnu politiku ističu kako Vlada poduzima napore za obuzdavanje proračunskog manjka u ovoj godini, nastavljajući djelovati u smjeru dobrih konsolidacijskih koraka poduzetih u 2012.

"Predstojećom procedurom pri prekomjernom manjku (EDP) Europske komisije bi se moglo osigurati vrlo potrebno fiskalno sidro, pod uvjetom da ona bude podržana obvezujućim ispunjavanjem obveza utvrđenih politikom. Pri definiranju dinamike prilagodbe u okviru EDP-a potrebno je ostvariti razumnu ravnotežu između uspostavljanja kredibiliteta politike, s jedne strane, i izbjegavanja pretjerano brzog pooštravanja u okružju smanjivanja duga privatnog sektora, s druge strane. Bolje usmjeravanje subvencija i socijalne pomoći, mirovinska reforma, povećanje efikasnosti PDV-a i jačanje oporezivanja imovine mogli bi se iskoristiti kao elementi prilagodbe", ističu članovi Misije MMF-a koji su se susreli s Brankom Grčićem, potpredsjednikom Vlade, ministrima Slavkom Linićem i Mirandom Mrsićem, Borisom Vujčićem, guvernerom Hrvatske narodne banke, drugim višim dužnosnicima, predstavnicima poslovne zajednice, sindikatima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Komentara 9

PI
pidohca
20:08 11.11.2013.

jako dobar savjet onima koji se misle kupiti/graditi stan kuću ili vikendicu,...heheheh

PI
pidohca
20:05 11.11.2013.

ako pozovu IMF vlada triba dati ostavku i raspisati prijevremene izbore,

ST
sttipe
19:35 11.11.2013.

niže kamate tih mmf i inih kamatara,još bi nam više pomogle..zabrana zaduživanja još i više..pročitajte izjave srpskog ministra gospodarstva,i vidit ćete da hrvatska vlada radi za mmf,i ostale bankare,a protiv vas..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije