Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob mišljenja

Branko Grčić i Slavko Linić različito o MMF-u

branko grčić
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
06.11.2013.
u 14:12

Grčić je potvrdio i da se oštro usprotivio ministru financija Slavku Liniću koji od 1. 1. 2014. želi ukinuti poticaje gradovima i općinama koji se nalaze u sustavu državnih potpora

Dok ministar financija Slavko Linić kaže da ne treba samo odbaciti ideju da zatražimo pomoć MMF-a, potpredsjednik Vlade Branko Grčić nije sklon aranžmanu s MMF-om.

Razmatranje opcija

– U ovom trenutku ne razmatramo tu opciju. Mi cijelo vrijeme razgovaramo s MMF-om, evo i danas poslije podne imam razgovor s delegacijom MMF-a. To je redovita konzultacija koju imamo svakih šest mjeseci – rekao je Grčić.

Na novinarsku opasku da je ministar Linić rekao upravo suprotno i da je aranžman s MMF-om opcija, potpredsjednik Vlade Branko Grčić objasnio je da je ispred nas jedno vrlo izazovno razdoblje i ovisno o tome kakvi će biti trendovi u 2014. godini, takve će odluke Vlada i donositi.

– Pitanje fiskalne konsolidacije samo do neke mjere može biti temeljeno na rezanju rashoda, a naš je interes da kroz poticaje probudimo gospodarstvo i omogućimo da rast BDP-a utječe na rast prihoda. To je ključ svih ključeva. Gospodarski oporavak i rast prihoda, samo tako možemo naprijed – kazao je Grčić.
 

Sukob i zbog ukidanja poticaja

Grčić je potvrdio i da se oštro usprotivio ministru financija Slavku Liniću koji od 1. 1. 2014. želi ukinuti poticaje gradovima i općinama koji se nalaze u sustavu državnih potpora u područjima posebne državne skrbi, odnosno stanovništvu koje živi u najslabije razvijenim dijelovima Hrvatske.

Mi cijelo vrijeme razgovaramo s MMF-om, evo i danas poslije podne imam razgovor s delegacijom MMF-a

Branko Grčić

– Istina je da se protivim Linićevu prijedlogu, a objašnjenje je vrlo jednostavno. Ukidanje povlastica na način koji je predložilo Ministarstvo financija značilo bi suspenziju Zakona o regionalnom razvoju i ukidanje svih potpora nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave te građanima koji tamo žive. Ja kao ministar regionalnog razvoja i potpredsjednik Vlade jednostavno nisam na to mogao pristati jer to bi značilo da otprilike pola ovog ministarstva možete poslati doma, a 275 gradova i općina koji su daleko ispod prosjeka RH ostaviti bez ikakve potpore – rekao je ministar Grčić.

Odgovarajući na pitanje koji su bili argumenti ministra Linića kada je predložio ukidanje svih potpora, Grčić je priznao da ima određenih deformacija u sustavu državnih potpora u slabije razvijenim dijelovima zemlje, ali da se ti problemi mogu riješiti na drugi način.

– U ovom trenutku postoji 80 gradova i općina koje su u režimu potpora, a da to više ne zaslužuju jer je njihov indeks razvijenosti prešao granicu 75% hrvatskog prosjeka. To znači da bih tih 80 gradova i općina trebalo izaći iz sustava potpora, a s druge strane imamo 105 gradova i općina koji su danas izvan tog sustava, a po svojem indeksu razvijenosti trebaju ući u sustav pomoći. Mi upravo predloženim Zakonom o regionalnom razvoju rješavamo sve te probleme. To je pravi način, a ne da se potpore ukinu svima – zaključio je Grčić.

Komentara 2

JO
jožek2
15:45 06.11.2013.

Ja sam za ukidanje svih državnih potpora svima, jer tko nije sposoban se sam brinuti o sebi nemora ni opstati, jer dosta je već dvadesetak godina pomagati i iz svega toga nema ništa jer naučili smo ih na državne jaslee i oni bezbrižno žive na teret preopterečenog gospodarstva koje još donekle životari< pa zar i te hočemo uništiti koji još rade i privređuju na uštrb parazita koji se neće brinuti o sebi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije