Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovanje PPD-a

Jačanje u regiji i ponuda za preuzimanje Petrokemije

Pavao Vujnovac
Foto: Borna Filić/PIXSELL
01.04.2016.
u 17:18

Prvo plinarsko društvo poslovat će u sklopu grupacije Energia Naturalis, društva koje je lani uprihodovalo 3,9 mlrd. kuna

Grupacija Energia Naturalis, unutar koje je tržištu najzvučnija tvrtka Prvo plinarsko društvo, ostvarila je lani prihod od 3,9 milijardi kuna, 25% više nego godinu prije, a bruto dobit iznosila je 268 milijuna kuna, što je oko 120 milijuna kuna više na godišnjoj razini. Prihodi vrijedni 54 milijuna eura ostvareni su u tvrtkama koje posluju u Mađarskoj, Sloveniji, Makedoniji i Srbiji, pri čemu je više od 90% prihoda tijekom 2015. godine realizirano u Sloveniji trgovinom električnom energijom.

Ukupna vrijednost imovine je 1,5 milijardi kuna, od čega je 83% vezano uz kratkotrajnu imovinu. Uz obveze od 900 milijuna kuna, kapital je bio na razini od 600 milijuna kuna. Dva posto odnosi se na dugoročne obveze, a ostalo na kratkoročne prema dobavljačima i kreditnim institucijama. PPD je lani prodao 1,3 milijarde kubnih metara prirodnog plina, što je rast od 33,3% u odnosu na 2014. godinu. PPD distribucija plina lani je distribuirala 12,85 milijuna kubnih metara plina, od čega potrošačima javne usluge devet milijuna, a ostalima 3,8 milijuna kubnih metara plina.

Broj poslovnih korisnika povećan je za 17,6% u 2015. godini, prema kojima je prodano tri puta više plina u odnosu na godinu prije. PPD je nedavno predao i ponudu za preuzimanje Petrokemije, u koju bi, prema najavama, išao zajedno s austrijskom tvrtkom Borealis. Iako je bila jedini ponuđač za posrnulu kutinsku tvrtku, od koje potražuje navodno oko 300 milijuna kuna, odgovor iz Vlade još nije dobila. U svakom slučaju, društvo je lani pokazalo spremnost za nove investicije u svrhu diversificiranja poslovanja, ali i jačanja poslovanja u regiji.

>>Prvo plinarsko društvo ulaže značajna sredstva u Luku Ploče

Komentara 3

JK
ja-kan
11:34 03.04.2016.

Da nema državnih tvrtki HEP-a i Petrokemije, u kojima je još na čelu kadar Ivana Vrdoljaka, za PPD nitko ne bi ni znao.

JO
josmalopanestalo
10:32 03.04.2016.

nevjerojatno????

FR
freak007
00:19 02.04.2016.

Ddd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije