Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Postat ćemo energetski lider? Američka veleposlanica otkrila u koje hrvatske projekte žele ulagati kompanije iz SAD-a

IBM je za ovu godinu najavio izgradnju inovacijskog centra u Zagrebu, što je dobar pokazatelj povećanog interesa američkih kompanija za ulaganje u našu zemlju
14. prosinca 2016. u 17:38 46 komentara 17590 prikaza
Julieta Valls Noyes
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Izgradnja LNG terminala na Krku predstavlja izvrsnu priliku za Hrvatsku da postane energetski lider u ovom dijelu Europe, a postoji suštinski interes američkih kompanija za sudjelovanje u takvim i sličnim projektima, istaknula je u srijedu veleposlanica SAD-a u RH, Julieta Valls Noyes.

"Uz pomoć komercijalnih investitora i europskih fondova, a s idealnom geografskom lokacijom otoka Krka, možete ubrzo započeti izgradnju plutajućeg LNG terminala te time proizvoditi energiju i pružiti energetsku sigurnost kako za Hrvatsku tako i regiju u cjelini.

Vjerujemo da projekt LNG terminala ima nisku razinu cijene i rizika te predstavlja poslovnu priliku za Hrvatsku da demonstrira regionalno liderstvo i pruži potporu energetskim ciljevima zemalja jugoistočne Europe", naglasila je Valls Noyes u svom govoru "Reflections on U.S. – Croatian Partnership for Shared Prosperity" održanom na poslovnom ručku "AmCham Lunch", u organizaciji Američke gospodarske komore.

terminal Ratko Bošković Samo su očekivanja od LNG-a velika. Zapravo, treba ga zaboraviti LNG S ENERGY MARKET FORUMA: Vrijeme je za gradnju LNG-a donald trump Sjedinjene Države ‘Prljava energija’ dobra i za krčki LNG

Dodala je kako postoji suštinski interes američkih kompanija za sudjelovanje u velikim razvojnim projektima u Hrvatskoj, što uz LNG terminal uključuje i gradnju Pelješkog mosta, obnovu elektrana, istraživanje i eksploataciju plina i sl.

Valls Noyes u govoru se osvrnula i na stanje u hrvatskom gospodarstvu, kazavši kako je ekonomija nakon dugotrajne recesije ipak na dobrom putu oporavka. Pritom je posebno upozorila na visoku nezaposlenost kod mladih, potrebu jačanja poduzetništva, inovacija, važnost poticanja kulture kreativnosti i preuzimanja rizika te istaknula preveliku prisutnost javnog sektora u ekonomiji.

"Hrvatska je u proteklih deset godina članstvom u EU i NATO-u ispunila dva velika i ključna zadatka za osiguravanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta, a procesi pristupanja tim organizacijama doveli su i do važnih reformi. Kako bi se koristi od članstva još povećali, hrvatska Vlada mora nastaviti unaprjeđivati investicijsku klimu i vladavinu prava", rekla je.

Pozdravila je poreznu reformu kao 'dobrodošli korak u oslobađanju poslovnog okruženja', posebice za male poduzetnike, kao i za poticanje potrošnje. Istaknula je kako više treba učiniti u eliminaciji brojnih birokratskih i regulatornih prepreka u poslovanju, kazavši kako joj je drago vidjeti da je to jedan od prioriteta ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić. 

Valls Noyes istaknula je i kako su nedavnim neformalnim istraživanjem u veleposlanstvu utvrdili kako je najmanje 115 tvrtki u Hrvatskoj u vlasništvu američkih ulagača ili su im vlasnici Amerikanci preko svojih europskih podružnica. Kako ističe, te kompanije ukupno zapošljavaju oko 7500 ljudi, ukupni kapital im iznosi otprilike 820 milijuna dolara, a godišnji prihod oko 1,5 milijardi dolara.

Navela je primjer tvrtki OMCO iz Huma na Sutli, Šestan i Buscha iz Preloga i zagrebačkog Instituta za nuklearnu tehnologiju (INETEC) kao snažnih i inovativnih kompanija koje već izvoze u SAD. "Bila sam zadivljena tehnološkim kapacitetima tih kompanija. One predstavljaju sjajan primjer, a postoje i druge", rekla je. 

Valls Noyes kazala je kako je obišla i tvrtke Applied Ceramics u Sisku te Puck Custom Enterprises u Osijeku koje su primjer američkih investicija u Hrvatskoj.

"Što se tiče novih investicija, IBM je za ovu godinu najavio izgradnju inovacijskog centra u Zagrebu, što je dobar pokazatelj povećanog interesa američkih kompanija za ulaganje", rekla je Valls Noyes.

>> Styria Media Group koristi IBM-ovu platformu IBM Connections za internu suradnju

Rokovci: Zadruga Vinkovačka Šparoga
Preplavila slavonska polja
Zarada je 25.000 kn po hektaru: Kultura je to koja je i do 8 puta isplativija od pšenice
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
 • Iszrian:

  Ja još čekam LNG terminal na Krku...

 • Avatar MarkoNBB
  MarkoNBB:

  Ajde upropastite ovo sada korupcijom..

 • herojulice:

  Opet nešto uslužno umjesto proizvodnje. Da li ćemo imati možda i cijenu nafte kau u USA, kada već govorimo o energiji?