Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjedinjene Države

‘Prljava energija’ dobra i za krčki LNG

donald trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
28.11.2016.
u 20:05

Zašto bi Hrvatska, koja na svjetskoj razini emisija sudjeluje u promilima, gasila postrojenja dok drugi najavljuju još veće emisije

U izbornoj kampanji Donald Trump je sebe proglasio zagovornikom američkih rudara, najavio da će SAD napustiti Pariški klimatski sporazum, da se zalaže za korištenje fosilnih goriva i reindustrijalizaciju Amerike. Za zemlju koja je drugi najveći proizvođač stakleničkih plinova takvo što zabrinjava, ali se i postavlja pitanje – ako je SAD na to spreman, zašto se kod nas već govori o potpunoj prilagodbi iako naša zemlja tek u promilima proizvodi stakleničke plinove.

Propadanje industrije

Pa se tako i govori o jednog dana potrebnom gašenju Rafinerije Sisak, iako će se to dogoditi i prije, protivi se gradnji Plomina, iako nove tehnologije omogućavaju dvostruko veću proizvodnju struje uz upola manje onečišćenja nego prije, a uz takve otpore gasi se i naša industrija. Za ponovno pokretanje elektrana na ugljen, kojeg Amerika ima u velikim zalihama, trebalo bi uložiti milijarde dolara, no tada i količina CO2 neće rasti umjereno kako se sada predviđa. U Marrakechu, gdje su počeli pregovori unutar UN-a o implementaciji Pariškog sporazuma kojem je pristupilo 100 zemalja, nadaju se da će Trump ipak olabaviti stajalište, tim više što je i pritisak tvrtki i financijskih institucija velik. No, s druge strane, Trump je rekao da se profiterima želi suprotstaviti, a iza biznisa obnovljivih izvora energije stoje velike zarade. Profesor Đuro Njavro kaže da nafta, ugljen i nuklearna energija još dulje vrijeme neće imati prave alternative. Prestanak korištenja fosilnih goriva i razvoj niskougljičnih tehnologija bit će proces koji će sigurno trajati više desetljeća, smatra voditelj stručnih poslova zaštite okoliša, inženjer Mirko Budiša.

Hrvatska smanjuje emisije stakleničkih plinova ne kao rezultat većeg opsega korištenja alternativnih goriva ili zelenih tehnologija, već je to rezultat propadanja industrijskog sektora.

– Postavlja se pitanje zašto bi Hrvatska koja doslovno u ukupnim emisijama na svjetskoj razini sudjeluje u promilima gasila svoja postrojenja dok neki najodgovorniji najavljuju još veće emisije. Naravno da Hrvatska mora uvoditi, ali na podnošljiv (financijski) način nove alternativne izvore energije i težiti smanjivanju emisija stakleničkih plinova, ali pri tome nikako ne smije postati previše energetski ovisna.

Populistička rješenja

Zbog toga u nekom srednjoročnom periodu Hrvatska mora računati na diverzifikaciju korištenja energenata i pri tome ne smije u startu isključiti ugljen ili drugo fosilno gorivo. Da se nova niskougljična strategija radila paralelno s energetskom strategijom koju hitno trebamo, možda bi se moglo iznaći prihvatljivo rješenja. Ovako zbog nekoordinacije jedna strategija može ograničavati drugu. Ako još pri tome ne budemo slušali istinsku struku i budemo težili populističkim rješenjima, onda nam može biti ugrožen ne samo cilj Pariškog sporazuma već i naši energetski kapaciteti. Pri tome nas trenutačno jeftina struja iz uvoza ne smije uljuljati da na realan i nama prihvatljiv način razmatramo i planiramo našu energetsku budućnost za 10-20 godina – kaže Budiša.

Drugo pitanje koje je za nas otvorila najavljena Trumpova politika je gradnja LNG-a na Krku. Poslovna savjetnica Sabina Škrtić smatra da će SAD vjerojatno uskoro imati liberalizaciju izvoza energenata što bi mogao biti pozitivan poticaj našoj zemlji, uspijemo li završiti LNG projekt.     

>> Zemlje svijeta pozivaju na političko djelovanje protiv klimatskih promjena, Trump: globalno zatopljenje je prijevara

Komentara 3

CA
car13
12:02 29.11.2016.

Najvece zagadenje je tiranija birokrata i uhjeba te lopovluk i politicko neznanje vladajuci !

Avatar nekakav
nekakav
14:48 29.11.2016.

amerika dnevno troši 20 mil barela nafte, od čega doma proizvede 10 milijuna. znači, amerika nikad neće postati neto izvoznik nafte. plina imaju puno više, tu se mogu pojaviti kao neto izvoznici, al sve je to kratkog daha. trump nijeije bedast, jako dobro zna da su obnovljivi izvori energije jako unosni biznis, radi silnih subvencija od strane države. ekonomski oni nisu održivi. a ako nisu održivi, ne mogu živjeti od državnih subvencija, pa ni ne trebaju biti jako profitabilni. a oni jesu. u svaki kwh ugrade par centi svoje naknade, i eto lijepih novaca. sve to još nekak ide, dok ima nafte i plina, i posebno ugljena, daleko najjeftinijih energenata. al maknite njih, imat ćete jako skupu struju, i još na to dodajte 10% od cijene na ime naknade za oi, i gdje smo onda? bezveze se mlati prazna slama, nafte i plina ima, trebamo to, plus ugljen. zaštita okoliša, nema problema, postoje filtri, malo će poskupiti kilovate, i to je to. nema puno mudrolija s time. a porast temperature, smiješno. kad su dinosauri živjeli, temperature su bile daleko više nego danas. sama zemlja ima burnu povijest, l ledenih doba od nekoliko desetaka milijuna godina, pa do razdoblja od 10.000 godina toplog, pa hladnog, i tako u krug. a da čovjek još nije nogom kročio na taj svijet. i sad bi si mi trebali umišljati da smo neki faktor... svašta. idem odmah natankirati vinkovića i s jakim gasom se voziti, nek dimi. možda ogluši neki zeleni...

Avatar Burgija
Burgija
21:21 28.11.2016.

Kad se industrija jednom unisti onda ta drzava ovisi o drugima. Da zamagle oci drzavnicima pustili su pricu o ugljicnom dioksidu i drugim plinovima koji "stete". Posto su drzavnici vecinom naucne neznalice jednostavno su najasili uvjereni da cine dobro. Na primjer ista stvar se desava u Kanadi. Kanadin doprinos zagadjivanjem staklenickim plinovima je nest vise od 1%. Gje je tu logika da se industrija obustavi da se speci tih > 1% ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije