Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regionalni igrač

Ivica Todorić među 50 najutjecajnijih stranaca u Srbiji

Ivica Todorić
Boris Ščitar
27.01.2011.
u 18:23

Blic podsjeća da je Todorić vlasnik Agrokora, najveće privatne tvrtke u Hrvatskoj, koji je u Srbiju ušao 2003. kupovinom Frikoma

BEOGRAD - Na popisu 50 najutjecajnijih stranaca u Srbiji koji je objavio beogradski Blic, hrvatski poduzetnik Ivica Todorić zauzeo je visoko 16. mjesto što je nešto lošije nego lani kada je bio na 12. mjestu. Blic podsjeća da je Todorić vlasnik Agrokora, najveće privatne tvrtke u Hrvatskoj, koji je u Srbiju ušao 2003. kupovinom Frikoma, godinu kasnije Dijamanta, a zatim i  brojnih drugih poduzeća.

Vlasnik je lanca trgovina Idea i preko tvrtki u Srbiji Agrokor godišnje ostvari promet od 600 milijuna eura. Beogradski dnevnik posebno ističe prošlogodišnju Todorićevu izjavu kako u Srbiji ima puno više mogućnosti za ulaganje nego u svojoj zemlji, kao i da bi zajedno sa srpskim tvrtkama mogao surađivati u širenju na tržištu EU. Kriteriji kojima se Blic vodio pri odabiru najutjecajnijih stranaca jesu lakoća ostvarivanja ciljeva prepoznatljivost u javnosti, financijski i politički utjecaj, osobni autoritet i ugled institucije koju predstavlja te osobna karizma.

Popis 50 najmoćnijih stranaca u Srbiji nedvojbeno pokazuje kako se ta zemlja svrstala u red država u kojima je gotovo nemoguće razdvojiti snagu kapitala i moć kojom raspolažu političari. Razmjerno ekonomskoj moći multinacionalnih kompanija, koje su se nakon 2000. pojavile u Srbiji, danas je sasvim mjerljivo odrediti i njihov konkretan utjecaj na gospodarski život ne samo u sredinama u kojima im se nalaze postrojenja ili predstavništva nego i u čitavoj zemlji, piše Blic.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar puky
puky
20:18 27.01.2011.

... pa što ? ... kamenjarka severina je među prvih dvadeset, ako se za nju može kazati da je u srbiji strankinja ... pa onaj njihov lopov od bakra ju voli kao i svoj avion a malo manje nego \"familijarne opanke deda gvozdena\" ... strava ...

JA
jankoprekobrda
22:06 27.01.2011.

Bio utijecajan ili ne ostaje da je RATNI PROFITER, kojemu je mijesto u kazamatu.

SV
svizac
22:07 27.01.2011.

.................ratni profiter koji ne plaća PDV, koji je otuđio 26 000 t žita, koji je dužan 9,5 milrd. kn, po svemu bi trebao biti obješen kao primjer drugima, a ne da ga se navodi u pozitivnom kontekstu! BLJAK!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije