Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

InvestEU: Objedinjeno financiranje investicijskih projekata

Jednostavnijim, učinkovitijim i fleksibilnijim financiranjem iz proračuna Europske unije do povećanog zapošljavanja, rasta i inovacija
06. srpnja 2018. u 08:59 502 prikaza
InvestEU

Povoljnija gospodarska situacija, strukturne reforme i intervencije kao što je Plan ulaganja za Europu u posljednje su četiri godine vidno poboljšale uvjete za ulaganja u Europi. Međutim, ona su i dalje nedostatna i potrebno ih je potaknuti mobilizacijom javnih i privatnih ulaganja.

Prošle su godine ukupna ulaganja u javnom i privatnom sektoru država članica Europske unije iznosila gotovo 3.100 milijardi eura ili 20,1 posto BDP-a. Omjer ulaganja i BDP-a prošle je godine bio najviši u Češkoj i Švedskoj s oko 25 posto, a najniži u Grčkoj s ispod 13 posto, dok je u Hrvatskoj taj omjer iznosio gotovo 20 posto, što je i u prosjeku EU-a. No, ako to usporedimo s ulaganjima od prije deset godina, odnosno neposredno prije gospodarske i financijske krize, samo su Švedska, Austrija i Njemačka povećale svoja ulaganja u odnosu na BDP i to tek neznatno. Hrvatska bilježi pad od 6,9 postotna boda, dok je prosjek EU-a pad od 2,3 postotna boda. EU se oporavlja od krize, ali ne dovoljno brzo.

Čak 650 milijardi eura dodatnih ulaganja

Za što brže pokretanje pozitivnih promjena u gospodarstvu, inovacijama i okolišu, Europska komisija za sljedeći dugoročni proračun Unije (2021. – 2027.) nudi ambiciozne, ali i realistične prijedloge koji će donijeti jednostavnija, učinkovitija i fleksibilnija pravila za financiranje investicijskih projekata.

Program InvestEU objedinit će financiranje iz proračuna Unije u obliku kredita i jamstava, odnosno povezati velik broj trenutačno dostupnih financijskih programa te proširiti primjenu uspješnog modela Plana ulaganja za Europu. Komisija očekuje da će privlačenjem privatnih i javnih ulaganja, InvestEU u sedam godina uspjeti potaknuti dodatna ulaganja u EU u vrijednosti od čak 650 milijardi eura.

Plan ulaganja za Europu pokazao se uspješnim u mobiliziranju privatnih ulaganja i otvaranju radnih mjesta u Europi. Već je potaknuo ulaganja u vrijednosti od gotovo 290 milijardi eura koja bez njega ne bi bila moguća te je osigurao financiranje za 635 tisuća malih poduzeća. S programom InvestEU taj se uspješan model proširuje na mnoge programe financiranja Unije koji su dostupni izjavio je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, te naglasio kako će novi program pojednostaviti proces te će s manje novca ostvariti bolje rezultate, a povećat će se i socijalna ulaganja.

Strukturne reforme ključne za uspjeh

No, sama financijska potpora neće biti dovoljna. Hrvatska se, kao i ostale države članice, treba aktivno uključiti u uklanjanje prepreka ulaganjima te poboljšati svoje poslovno okruženje. To će postići provedbom preporuka Komisije u okviru europskog semestra, ali i korištenjem mnogih oblika potpora koje su joj na raspolaganju.

Za novo proračunsko razdoblje Komisija dodatno predlaže uspostavu Programa potpore reformama koji će s ukupnim proračunom od 25 milijardi eura pružiti potporu za provedbu prioritetnih reformi u svim državama članicama.

InvestEU | Autor : Istraživanje i inovacije za konkurentnost

Plan ulaganja za Europu pogotovo podržava ulaganja u odvažnije aktivnosti s dodanom vrijednošću, kao što su istraživanje i inovacije, da bi Europska unija bila i ostala industrijski i gospodarski konkurentna, a građani imali bolju kvalitetu života.

- Ulaganje u istraživanje i inovacije ulaganje je u budućnost Europe. Sredstva EU-a omogućila su timovima iz više zemalja i znanstvenih disciplina da zajedno rade i ostvare nezamisliva otkrića, te tako stave Europu na čelo istraživanja i inovacija na svjetskoj razini – ističe potpredsjednik Komisije Jyrki Katainen, zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost.

Kako do financiranja

S obzirom na svoju ulogu javne banke Unije, sposobnost djelovanja u svim državama članicama i iskustvo u upravljanju EFSU-om, Grupa Europske investicijske banke (EIB) i dalje će biti Komisijin glavni financijski partner u provedbi programa InvestEU. Osim toga, nacionalne i regionalne razvojne banke i druge institucije u državama članicama koje mogu ponuditi određeno stručno znanje i iskustvo mogu postati financijski partneri.

Savjetodavni centar InvestEU bit će jedinstvena kontaktna točka za pomoć u izradi projekata koja će objediniti 13 različitih savjetodavnih službi koje su trenutačno dostupne. Pružat će tehničku potporu i pomoć u pripremi, izradi, strukturiranju i provedbi projekata, uključujući izgradnju kapaciteta.

Dodatne informacije potražite ovdje.

Ciljevi fonda InvestEU:

  • omogućiti ostvarivanje boljih rezultata s manje novca
  • stvoriti raznovrstan i fleksibilan portfelj ulaganja
  • racionalizacija i pojednostavnjenje financiranja
  • iskoristiti stručno znanje partnera u financiranju
  • pomoći državama članicama u djelotvornijem korištenju EU novca

Više od 44 milijarde eura iz Plana za vanjska ulaganja

Kako bi poduprla održivi razvoj, potaknula ulaganja i pomogla pri iskorjenjivanju siromaštva u Africi i susjedstvu EU-a, Europska je komisija u rujnu prošle godine započela provedbu ambicioznog Plana za vanjska ulaganja (EIP).

EIP pruža potporu u područjima u kojima inače ne bi bilo ulaganja, kao što su održiva energija i poljoprivreda, financiranje mikro, malih i srednjih poduzeća, održivi gradovi i digitalizacija.

Za više informacija možete kontaktirati: EC-EIP-EFSD-SECRETARIAT@ec.europa.eu

Mišljenje građana:

InvestEU | Autor : Martina Krizman, pravnica, Pula
Uzimajući u obzir financijsku situaciju u Hrvatskoj, pri tome mislim na manjak investicija od strane privatnih investitora, smatram da je svaki dodatni oblik investiranja/financiranja i više nego dobro došao. Nadam se da će ovaj program otvoriti više radnih mjesta u Hrvatskoj i pomoći u razvoju nekih inovativnijih gospodarskih grana, osim turizma na koji se, po mojem mišljenju, previše oslanjamo.“

InvestEU | Autor : Josip Čes, stomatolog, Osijek
Kao stomatolog s višegodišnjim iskustvom, za nabavku vrhunske opreme koristio sam zajam uz potporu EIF-a u okviru Plana ulaganja, što mi je puno pomoglo u daljnjem poslovanju. Svakako pozdravljam činjenicu da će ovaj novi program InvestEU korisnicima dati još bolje i fleksibilnije uvjete te toplo preporučujem svim poduzetnicima da se raspitaju i iskoriste mogućnosti koje im se nude.“

InvestEU | Autor : Mare Aljinović, ekonomistica, Mljet
Da bi gospodarski napredovala, Hrvatskoj su javna i privatna ulaganja izuzetno važna. Drago mi je da se Europska komisija zalaže za poboljšanje stanja u gospodarstvu te da svojim državama članicama nudi poticaje za financiranje investicijskih projekata. Svakako ću se upoznati s uvjetima financiranja fonda InvestEU te se nadam da ću sa svojom udrugom moći iskoristiti te pogodnosti.“

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati