Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visok potencijal

Inovacija u IT nastaje u Rugvici: Vertiv se u Hrvatskoj još namjerava širiti i zapošljavati

Proizvodni pogon tvrtke Vertiv IMS
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/22
02.12.2022.
u 09:22

U Rugvici nastaju prefabricirani modularni podatkovni centri koji su inovacija u IT infrastrukturi. Prvenstveno zato što se izrađuju izvan lokacije gdje će biti instalirani i primjenjivani što bitno pojeftinjuje cijeli proces, a takva je izrada i znatno brža od tradicionalne izgradnje.

Hrvatska je jedna od 23 lokacije u svijetu te jedna od devet lokacija u EMEA regiji u kojoj svoj pogon ima Vertiv, globalni dobavljač digitalne infrastrukture i kontinuiranih rješenja. Upravo je ovih dana Vertiv proslavio pet godina poslovanja u Hrvatskoj te je organizirao posjet proizvodnom pogonu gdje se izgrađuju integrirana modularna rješenja. Pogon se nalazi u Rugvici te je jedna od bitnijih poslovnih vijesti bila ona o njegovom pokretanju u i inače poduzetnički propulzivnoj općini Zagerbačke županije u kojoj već djeluje niz tvrtki. Dobra je to prilika bila osobno vidjeti kako se proizvode prefabricirana modularna rješenja dana, odnosno podatkovnih, centara koja iz Rugvice nakon sastavljanja kreću prema regiji EMEA. U Hrvatskoj osim u Rugvici i Zagrebu Vertiv ima ured i u Rijeci, sve zajedno zapošljavaju više od 500 ljudi. Ukupno u svijetu Vertiv zapošljava više od 24.000 djelatnika. - Hrvatska itekako ima visok potencijal u industriji digitalne transformacije, a to smo pokazali ulaganjima kao što je IMS pogon u Rugvici. Iznimno me vesele novi projekti kao temelj našeg uspjeha, pogotovo jer njima potičemo zapošljavanje mladih stručnjaka iz Hrvatske - izjavio je Viktor Petik, potpredsjednik za Integrirana modularna rješenja za regiju Europe, Bliskog Istoka i Afrike te član Uprave Vertiv Croatia.

Foto: Bruno Zlomislić

Vertiv se u Hrvatskoj namjerava širiti i zapošljavati pa je i otvoren ured u Rijeci. Tamo su svi fakulteti s kojih dolaze potencijalni kadrovi za rad u ovoj tvrtki, a razlozi za planove širenja su i u činjenici kako je proizvodnja modula prefabriciranih podatkovnih centara u stalnom porastu posljednje dvije godine zbog stalne potražnje a procjena je kako će se taj rast nastaviti i dalje sa stopom od barem 20 posto. Vertiv je, dakle, globalna tvrtka sa sjedištem u američkom gradu Columbusu u državi Ohio vodeći je dobavljač kritične digitalne infrastrukture za podatkovne centre, komunikacijske mreže te komercijalne i industrijske objekte. Ranije poznat kao Emerson Network Power, Vertiv je osnovan u prosincu 2016. godine a u Hrvatskoj je tvrtka je prisutna od 2017. godine. Na turneji pogonom naglašeno je i demonstrirano kako se ondje napravljeni proizvodi izrađuju najnovijih tehnologijama, proizvodnim procesima, alatima te uz pomoć laboratorija za testiranje. Tako u Rugvici nastaju prefabricirani modularni podatkovni centri koji su inovacija u IT infrastrukturi. Prvenstveno zato što se izrađuju izvan lokacije gdje će biti instalirani i primjenjivani što bitno pojeftinjuje cijeli proces, a takva je izrada i znatno brža od tradicionalne izgradnje.

Foto: Bruno Zlomislić

- Danas možemo puno čuti o popularnosti IT tehnologije, ali ne i fizičkoj infrastrukturi koja stoji iza njih. U ovoj tvornici, proizvodi se upravo to. Ovakva tehnološki kompleksna rješenja dizajniraju se upravo u Hrvatskoj u uredima u Zagrebu i Rijeci gdje se izvoze diljem regije, čime je naša zemlja postala itekako važna u digitalnoj transformaciji poslovanja fleksibilnim rješenjima u skladu s potrebama kupaca - objasnio je Marko Škara, plant manager.

Foto: Bruno Zlomislić

Pojam modularnosti i u nas je već dosta vremena poznat, a ovdje dobiva sasvim plastičan, opipljiv oblik, jer se njime odgovara na buduće potrebe nadogradnje kojih će, obzirom na brzinu rasta potreba u ovom sektoru, neminovno biti. Na ovaj se način može udovoljiti praktično svim takvim zahtjevima, od podatkovnih centara pa do kompleksnih postrojnenja i infrastrukture napajanja i hlađenja. Statistike govore o 1500 isporučenih modula na 800 svjetskih lokacija, napajanja od ukupno 150 MW. Da su potrebe u svijetu za ovakvim rješenjima u Vertivu velike svjedoči i činjenica kako je broj zaposlenih od 280 porastao na više od 500 ljudi. Za sada, kažu, s kadrovima nemaju problema, no i ured u Rijeci otvoren je zato da bi tako i ostalo.

Foto: Bruno Zlomislić

- Istraživanja pokazuju da će tržišta prefabriciranih modularnih rješenja biti u konstantom porastu. Zbog toga smo neprestano u potrazi za lokalnim talentom, prilikom čega surađujemo s brojnim fakultetima i studentskim udrugama kako bi pronašli idealne kandidate. Time mladim ljudima omogućujemo priliku za rad na visokotehnološkim projektima. Da bi mogli pratiti očekivani rast narudžbi, u planu nam je povećati inženjerske kapacitete novim zaposlenicima, rekao je Vedran Brzić, Senior Director of IMS engineering.

Foto: Bruno Zlomislić

U obilasku pogona imali smo prilike uživo vidjeti o kakvim se rješenjima radi. Kako nam je objašnjeno, potpunu standardizaciju teško je postići jer svaka zemlja ima svoje standarde u pojedinim tehnologijama te je bitna akumulacija znanja u tvrtki koja i na ovaj način može udovoljiti svakoj narudžbi. Isto se odnosi i na područja isporuke obzirom na klimu koja tamo prevladava, rješenja moraju biti prilagođena uvjetima lokacije u koju se isporučuju. Jedno rješenje koje smo izbliza razgledali bilo je, primjerice, namijenjeno kupcu u Uzbekistan. Također, modul napajanja posebno je impresivno riješen po pitanju sigurnosti s odvojenim protupožanrnim sustavom, visokokvalitetnim ožičenjima pa ne čudi da se vrijedi o najvrednijem rješenju koje dolazi iz Rugvice.

Foto: Bruno Zlomislić

Kućišta su modula napravljena tako da ih se gotovo trenutno može prilagoditi eventualnom novom zahtjevu kupca. Tako doista nema nikakvog mjesta čuđenju da ova rješenja koristi praktično svaki ponuđač rješenja cloud ili druge podatkovno zahtjevne usluge poput, primjerice, clouda. Izrada je doista na visokom nivou, od spojeva bilo koje vrste, preciznosti ugradnje, iskorištenja prostora... Finalizirano rješenje doista izgleda moćno i reprezentativno. Vrlo je važan dio cijelog procesa i marketing koji omogućuje vrlo svjež 'business to business' pristup u kojem je moguće kupcu predloženo rješenje prikazati i putem sustava virtualne stvarnosti, kako će on izgledati u prostoru, kako u njemu funkcionirati. Vizualizaciju se drži osnovnim marketinškim alatom kojim je najbolje prikazati kvalitetu i robusnost Vertivovih rješenja.

Proizvodni pogon tvrtke Vertiv IMS
1/22

Video: Učenici srednje škole u Zagrebu pokazali veliko srce

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije