Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imovina

Ina daje Belvedere na javnu dražbu, početna cijena 16,8 mil. €?

'za dalmaciju...13.05.2004...dubrovnik  hotel...belvedere  snimio zvonimir pandza'
23.01.2013.
u 17:25

Kako se Ina, koja ima udjel u Belvedereu, ne može naplatiti, odlučila je hotel prodati. Interes su iskazali Rixos, Valamar, britanski LPI.

Ina će, doznajemo, uskoro raspisati javnu dražbu za prodaju dubrovačkog hotela Belvedere. Taj je hotel već 22 godine devastiran i bez obzira na to što mu se vlasnik mijenjao nekoliko puta, ozbiljna obnova nikad nije počela. Stoga cijeli kompleks koji se prostire na 45 tisuća četvornih metara najprije treba srušiti pa obnoviti.

Ina je kao jedan od vlasnika s udjelom od 31,7 posto počela ulagati, ali je to s novom upravom zaustavljeno. Drugi većinski vlasnik, hrvatski biznismen Zvonko Stojević iz Beča kupio je 2001. godine 54 posto udjela hotela za otprilike šest milijuna dolara. Najprije se nije mogao dogovoriti s Inom o obnovi, a poslije nije imao novca. Stečaj nad hotelom otvoren je u srpnju 2012. godine, a prije dva mjeseca stvoreni su uvjeti za prodaju. Kako doznajemo, interes su pokazali svi jači investitori s tog područja, kao što je Rixos, Valamar te britanski investitor koji ulaže u projekt Bosanke. Nagađa se da će početna cijena biti 16,8 milijuna eura, kolika je bila i posljednja procjena. Hotel je tri puta išao na procjenu građevinskih vještaka.

– Prvi put procijenjen je na 22 milijuna eura, drugi puta na 15 milijuna, a posljednja je procjena 16,8 milijuna eura – kaže stečajna upraviteljica Ivanka Sušić. Ina je Belvedereu 2005. posudila otprilike 3,3 milijuna dolara (18,5 milijuna kuna), hotel joj taj dug nije mogao vratiti pa danas Ina potražuje šest milijuna eura (45,2 milijuna kuna). Stoga mnogi upućeni u priču zaključuju kako se tu već postavlja moralno-pravno pitanje jer je Inina zarada bolja nego što bi je na zateznim kamatama ostvarila banka.

Nadalje, trebat će i podmiriti dug radnicima od 300.000 eura, s obzirom na to da preostalih šest zaposlenika plaću nije dobilo tri i pol godine. Kad se podmire i ostali vjerovnici, vlasnicima bi ostalo nemalih osam milijuna eura. Ali samo ako se hotel uspije prodati jer onaj tko ga kupi, morat će imati novca i za ulaganje.

>> Ina bi benzinske crpke izdvojila u posebnu tvrtku

Ključne riječi

Komentara 7

ST
Stjepan
17:53 23.01.2013.

...proklete komunjare gdje vam je duh, ubijate krv hrvatcku dugi niz desetaka godina!

Avatar airbizz
airbizz
18:20 23.01.2013.

i sad će veliki igrači dobiti prava na renoviranje,pa će uzimati male obrtnike i ucjenjivati ih sa nerealnim cijenama i uvijetima.sramotan sustav.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
17:38 23.01.2013.

Pa ovo ruglo i treba srusiti cak i da je 100% u funkciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije