Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Telekomunikacije

I. Mudrinić: HAKOM nam ne da uložiti milijardu kuna!

mudrinić
Goran Stanzl
19.01.2011.
u 17:30

M. Pejković: Samo u Hrvatskoj i još jednoj zemlji u Europi telekom je lani pao više od BDP-a zbog kriznog poreza i treba ga ukinuti

Krizni porez koji je Vlada nametnula telekomunikacijskim operaterima hitno treba ukinuti jer uništava cijeli ICT sektor, upozorili su danas u Zagrebu čelnici HT-a i Vipneta Ivica Mudrinić i Mladen Pejković na prezentaciji Deloitteovog istraživanja “Trendovi u telekomunikacijama u 2011“.

– Svi pokazatelji govore da su telekomi samo u Hrvatskoj i još jednoj zemlji (Mađarskoj, op.a) u 2010. pali više od BDP-a. Raspalili smo poreze po sektoru koji je generator rasta cijeloga gospodarstva – kazao Pejković.

Čelnik HT-a Ivica Mudrinić upozorio je da je telekom “harač” od šest posto na prihode učinio veliku štetu cijelom gospodarstvu.

– Taj porez treba što prije ukinuti. Hrvatsko društvo bez naprednog telekomunikacijskog sektora ne može biti konkurentno – kazao je Mudrinić,

Prvi čovjek najvećeg hrvatskog telekomunikacijskog operatera žestoko je raspalio i po regulatoru, Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije, optužujući ih da im ne dopuštaju ulaganja u Hrvatsku.

– Lani smo znatno manje uložili nego 2009. godine jer nismo imali primjereni regulatorni okvir. Investirali smo milijardu kuna manje nego što smo htjeli u državi u kojoj su investicije nužne. Apsurdno je da po sadašnjem regulatornom okviru moramo subvencionirati našu konkurenciju, a to ne namjeravamo činiti – kazao je Mudrinić i pozvao HAKOM da što prije definira “adekvatan regulatorni okvir” koji će svim operaterima omogućiti da investiraju pod jednakim uvjetima.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić upozorio je da mnogi naši poduzetnici još nisu svjesni da su nove tehnologije uvjet opstanka i konkurentnosti.

– U jednoj našoj razvijenijoj županiji čak mi je 30 posto poduzetnika reklo da im internet ne treba, a da je e-mail nepouzdan – upozorio je Majetić. Bivši čelnik Microsofta u Hrvatskoj očekuje da će ICT i ove godine lagano pasti ili, u najboljem slučaju, biti na prošlogodišnjoj razini.

– ICT je u Hrvatskoj pao 20 posto u 2009. i 15-16 posto u 2010. Očekujem lagani pad i u ovoj godini – kazao je Majetić

Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle, istakla je pak kako su oni tvrtka koja 70 posto prihoda stvara znanjem i izvozom. Ona u ICT sektoru vidi iznimno širok prostor za inovativnost. Prostor za rast Kovačević vidi i u implementaciji sustava e-zdravstva i e-vlade gdje ENT nudi rješenja.

– Hrvatska ima 35.000 zaposlenih u ICT sektoru i može postati mala silicijska dolina – kazala je Kovačević.

Povod okupljanju čelnika hrvatske ICT industrije bila je prezentacija trendova u telekomunikacijama konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte. Istraživanje pokazuje da više od polovice računala koja će se prodati 2011. u svijetu neće biti osobna računala, nego pametni telefoni, tableti i netbookovi. Ove godine godine u svijetu će se prodati više od 400 milijuna takvih uređaja.

Za razliku od proteklih 30 i više godina dominacije standardnih osobnih računala, tržištem će zavladati uređaji s raznovrsnim procesorima i operativnim sustavima. Takva je promjena navela mnoge analitičare na tezu da je era vladavine osobnih računala gotova. No, Deloitteovo stajalište nije tako rigidno te tvrtka predviđa da će se u ovoj godini rast prodaje osobnih računala ipak nastaviti po stopi od 15 posto. Krajem 2011. ukupni udio uređaja koji nisu osobna računala bit će oko 25 posto.

– U Hrvatskoj je u 3. tromjesečju 2010. prodaja računala porasla pet posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je pozitivan rezultat nakon kriznog razdoblja. Prodaju su ponajprije generirali laptopi koji su nadoknadili pad prodaje stolnih računala – kazao je Dejan Ljuština.

Deloitteovi analitičari previđaju da će u 2011. više od 25 posto, odnosno više od 10 milijuna svih tablet računala kupiti tvrtke, čiji će rast potražnje nadmašiti potražnju privatnih korisnika.

Na globalnom planu naveliko se najavljuju investicije u LTE tehnologiju, koja omogućuje veće kapacitete i brzine mobilne mreže.

– Ipak, smatramo da broj operatora koji će komercijalno investirati u LTE tehnologiju u 2011. neće biti tako velik. Unatoč činjenici da trenutačno u svijetu 130 operatora provodi LTE testiranja, očekuje se da će samo njih 30 zaista pustiti novu tehnologiju u komercijalnu uporabu tijekom 2011. To će biti primarno operatori kod kojih postoji oskudnost u raspoloživom frekvencijskom spektru. U Hrvatskoj, T-Mobile i Vipnet već su počeli s aktivnim testiranjem LTE tehnologije, a Tele2 najavljuje da će kapitalizirati iskustva svoje matične kuće – najavio je Ljuština.

Komentara 17

AU
autoritet
11:59 21.01.2011.

Nevjerojatno, otpušta na TISUĆE a tu se predstavlja kao neki ulagač i poslovnjak! FUJ

OB
-obrisani-
17:49 19.01.2011.

On bi ulagao ?! A dosad je ulagao staru rashodovanu opremu DT i iznosio ogromnu dobit ! Možda bi bilo najbolje da HAKOM slijedi upute Mudrinić-Pametnjakovića !

UK
Ugo Kajvez
18:03 20.01.2011.

Još nisi na golom otoku ?? ..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije