Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strana ulaganja

Hrvatska im je postala premala, uz Srbiju i Bosnu idu i na Rusiju

todoric
Patrik Macek
20.05.2010.
u 07:05

Lani je u Hrvatsku ušlo 1,9 milijarda eura stranih investicija, a otišlo 912 milijuna eura, tek neznatno manje nego rekordne 2008. Nakon zatišja izazvanog krizom, stari planovi izvučeni iz ladica.

Godina najveće financijske krize prepolovila je strana ulaganja u Hrvatsku, ali domaći kapital nije bio toliko oprezan kao strani. Lani je u Hrvatsku ušlo 1,9 milijarda eura stranih investicija, a otišlo 912 milijuna eura, tek neznatno manje nego rekordne 2008. Objava Ivice Todorića da u Rusiji gradi mesnu industriju vrijednu 200 milijuna eura pokazuje da kapital ne miruje. Istina, vijesti o akvizicijama ili prekograničnim ulaganjima mnogo je manje nego 2008., ali u Hrvatskoj narodnoj banci upozoravaju da bi te dvije godine trebalo uzeti s rezervom.

U ulaganjima koja su evidentirana 2008. i 2009. mnogo je tzv. kružnih koja povećavaju iznos ulaganja u oba smjera i pojednostavljeno bi se mogla opisati kao transakcije na papiru. Primjerice, jedna od takvih transakcija zabilježena je i u Tevinu preuzimanju Barra, u čemu je sudjelovala i Tevina tvrtka registrirana u RH, preko koje je provedena transakcija. U te dvije godine kružna su ulaganja u oba smjera bila oko 1,5 milijarda eura.

Rusija je tek 2009. godine iskočila kao važnije odredište hrvatskoga kapitala, a te je godine u toj zemlji bilo 30 milijuna eura hrvatskih investicija. Ove je godine, primjerice, svoju vlasničku prisutnost na tom tržištu ojačao i splitski AD plastik. Premda je ta tvrtka znatno smanjila zaposlenost, proizvodnju i prihode u Hrvatskoj, njezin vlasnik i predsjednik uprave Josip Boban obavijestio je Zagrebačku burzu da je postao stopostotni vlasnik jedne ruske tvrtke iz branše (PHR iz Samare). Samostalno ili u suradnji s francuskim partnerom AD plastik dosad je uložio u tri ruske te jednu rumunjsku tvornicu.

Premda su naše tvrtke godinama prisutne na tom tržištu sa svojom robom i uslugama, Rusija je postala zanimljiva za akvizicije i ulaganja tek u posljednje dvije, tri godine, o čemu govori i ukupna svota od 50 milijuna eura vlasničkih ulaganja, od kojih je glavnina uložena 2009. Našička Nexe grupa također je objavila da je zainteresirana za gradnju cementare u Rusiji, ali kriza je usporila i njihove planove. Ulazak u Rusiju nije lak, a u domaćim poslovnim krugovima čuje se da lobisti za istraživanje tržišta i plasman robe traže i do sto tisuća eura, bez jamstva da će ishod biti pozitivan.

Osim Nizozemske, koja je zbog kružnih ulaganja i bescarinskih zona lider po udjelu ulaganja iz RH, prošle je godine odskočila i Sirija zbog Ininih ulaganja u tamošnja nafta polja. Tradicionalne mete hrvatskih poduzetnika ostale su, zapravo, Srbija te Bosna i Hercegovina. U Srbiju je otišlo 45 milijuna eura, a posljednji koji je ondje presjekao vrpcu i otvorio neku veću tvornicu bio je Dragutin Drk, vlasnik varaždinske Vindije u svibnju prošle godine. Planova je bilo mnogo više nego realizacije: Branko Roglić, jedan od većih ulagača u Sloveniju, cijelu je prošlu godinu "gađao" prema Mercatoru, ove godine pokušao ga je nadigrati Ivica Todorić, no i jedan i drugi pretrpjeli su poraz. Dapače, progutali su knedlu na domaćem terenu pustivši Mercator da uđe u Gucićev Getro i tako preuzme od 5 do 6 posto tržišnog udjela.

Podravka, Kraš i Frank također su slomili zube na pokušaju da se domognu Droge Kolinske, a sad se toga poduhvata prihvatio ambiciozni vlasnik Atlantica Emil Tedeschi. Među većim akviziterima našao se i Zvonko Biljecki, vlasnik Geofota koji je, međutim, zabilježio pobjedu te preuzeo geodetske zavode Slovenije i Makedonije te jednu srodnu tvrtku iz Norveške.

Premda se neki hvale tvornicama i vlastitom proizvodnjom u Kini, HNB nije zabilježio spomena vrijedna ulaganja u tome.

Ključne riječi

Komentara 25

MA
mark5
09:50 20.05.2010.

Sjećam se kako je, početkom 90-ih za vrijeme predsjednika Tuđmana, Todorić bezdušno ucjenjivao vladu. Trebala su mu državna jamstva za kredit za uljaru (mislim negdje u Slavoniji, može se provjeriti). Nisu mu dali jamstva pa je prijetio da će na ulicu izbaciti 400 ljudi. Tako je dobio državna jamstva. To je naš uspješni poduzetnik Todorić, a u stvari je pohlepno smeće.

OB
-obrisani-
10:17 20.05.2010.

samo pazi ka nas krepav kak pevec, todoric se ponasa kak pijani miljuner, kupuje tudjom lovom na koju mora platit astronomskih 9% kamata, ovo nebi izdrzao niko na svijetu, i pevec je napravio 200 milijuna eura minusa i ostao bez svega.

IV
Ivekivek
08:59 20.05.2010.

Dao nam bog na stotine, na tisuće Todorića. Gdje bi nam bio kraj? Tad bi zašutjeli svi ovi jal(d)ni ljudi...... Ove propalice, neradnici, mizerije uljudskom obliku......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije