Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvatska će ove godine ostati bez prihoda od carina vrijednih 1,3 milijarde kuna

Najveći trošak su obvezne uplate u proračun EU od 1,8 milijardi kuna
21. srpnja 2014. u 09:00 10 komentara 1502 prikaza
euri
Foto: DPA/PIXSELL

HNB je izračunao da će zbog pristupanja EU hrvatski proračun godišnje gubiti od 1 do 1,3 posto BDP-a, odnosno 3,3 do 4,3 milijarde kuna. Najveći izravni pritisak na javne financije proizlazi iz obveznih uplata u proračun EU, koje su lani bile 1,8 milijardi kuna, a očekuje se da će ove i iduće dvije godine biti oko 3,6 milijardi kuna.

Zajednička blagajna

Transferi u zajedničku europsku blagajnu provode se po zadanim kriterijima ovisno o bruto nacionalnom dohotku zemalja članica, PDV-u, prikupljenim carinama i manjim dijelom pristojbi za šećer. Primjerice, Hrvatska zadržava samo četvrtinu carina naplaćenih u zemlji, a tri četvrtine mora proslijediti u europsku blagajnu. HNB procjenjuje da će proračun ove godine ostati bez prihoda od carina vrijednih 0,4 posto BDP-a, odnosno 1,3 milijarde kuna, što je uz obaveznu članarinu najveća odlazna stavka.

– S druge strane, koliko će zemlja članica u konačnici iskoristiti raspoloživih nepovratnih sredstava iz proračuna EU ovisi o njezinu apsorpcijskom kapacitetu – navodi HNB u svojoj analizi. Njihova je procjena da će proračun ove godine dvije milijarde postojećih rashoda zamijeniti sredstvima EU, iduće godine 2,3 milijarde kuna, a 2016. 2,6 milijardi.

– Apsorpcijski kapaciteti članice najviše ovise o tome u kojoj su mjeri vlasti na središnjoj i lokalnoj razini sposobne pripremiti višegodišnje planove korištenja fondova EU, nositi se s količinom administrativnog posla vezanog za povlačenje iz fondova EU i koordinirati njihovo korištenje – navodi HNB. Središnja banka navodi da je Hrvatska lani iskoristila 1,8 milijardi kuna iz proračuna EU, što uključuje i 800 milijuna kuna sredstava iz pretpristupnih fondova. Najveći iznos iskorištenih sredstava su primici na osnovi kompenzacije koji služe da članica ne bude neto uplatitelj u proračun EU i najčešće se daju u prve dvije godine članstva. Dodatno opterećenje za proračun čine izdaci za financiranje pojedinih institucija EU koji godišnje teže 0,1 posto BDP-a, odnosno 330 milijuna kuna.

Uplate u razvojni fond

Hrvatska će za Europsku investicijsku banku morati izdvojiti gotovo 208 milijuna eura, i to u osam jednakih rata do svibnja 2018. godine. Hrvatska će u nekoliko godina i u Europski razvojni fond morati uplatiti 70 milijuna eura, te relativno mali iznos i u Fond za ugljen i čelik jer taj sektor nije značajan u zemlji.

>> Glavni ekonomisti banaka pesimistični: U 2014. godini pad BDP-a 0,7%

L'Occitane
ČAROBNA PROVANSA
Deset razloga zbog kojih ovih blagdana morate posjetiti Provansu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar bosanac1951
  bosanac1951:

  Ma gdje god se okrenemo *ušimo....Jeli itko iz vlade izračunao koliko smo mi iz EU povukli do sada a koliko dali u blagajnu EU ??? Ako smo u minusu što smo i ulazili u EU.....

 • Avatar MarkoHR
  MarkoHR:

  U povijesti EU, još niti jednoj vladi do sad "nije pošlo za rukom" da više uplati, nego što povuče sredstava iz fondova EU. Žrtve poplava u Srbiji i BiH dobivaju pomoć od EU, a hrvatski građani ovise o solidarnosti naših ... prikaži još! ljudi.. Hrvatska uplaćuje vlastiti novac u EU fondove, a BiH i Srbija dobili su 1,8 milijardi eura od EU (na ime pomoći za poplavljene).. Koliko je Hrvatska dobila tog novca, kao punopravna članica?

 • lutomirski:

  radite nesto pa zaradite nemoze se narod stalno pljackati, kakve carine, dosta je bilo carina, vi ste prevaranti, narod je kupijo robu i platijo je, zasto bi vi vasu saku metnuli izmedu i za carinu, lopovska posla, motiku pa zaradivajte...