Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hrvati opskrbljivače ocijenili trojkom. Najbolja im je HEP Opskrba

Ukupno 67,44% ispitanika smatra da HEP Opskrba na tržištu nudi najbolji omjer cijene i kvalitete pružene usluge, 13,95% ispitanika da to pruža HEP ODS, 13,95% GEN-I, a 4,66% RWE
04. ožujka 2015. u 12:33 1 komentara 973 prikaza
struja račun
Foto: ilustracija

Savez za energetiku Hrvatske proveo je tijekom veljače na više od 1500 ispitanika nacionalno i neovisno istraživanje javnog mijenja o opskrbljivačima električne energije u kategoriji kućanstvo.

Rezultati su pokazali da 57,30% ispitanika koristi električnu energiju HEP ODS-a dok 31,46% ispitanika koristi električnu energiju HEP Opskrbe kroz tarifni model HEPI.

Tako električnu energiju tvrtki u grupaciji Hrvatske elektroprivrede koristi 88,76% ispitanika, navodi Croenergo.eu. Najmanji broj ispitanika, gotovo podjednako, koristi električnu energiju tvrtki GEN-I i RWE, dok su korisnici električne energije Hrvatskog telekoma najmanje zastupljeni. Očekivano, 18,60% od ukupnog broja onih koji su promijenili opskrbljivača, navode kako je glavni razlog te promjene bila cijena električne energije. Međutim, ispitanici navode i da je među razlozima promjene sigurnost opskrbe energijom te nepredvidljivi troškovi.

Ukupno 67,44% ispitanika smatra da HEP Opskrba na tržištu nudi najbolji omjer cijene i kvalitete pružene usluge, 13,95% ispitanika da to pruža HEP ODS, 13,95% GEN-I, a 4,66% RWE.

Čak 64,63% svih ispitanika u sljedećih 12 mjeseci ne planira promijeniti svojeg opskrbljivača, dok 35,37% to ipak namjerava učiniti. Kao glavni razlog navodi se cijena električne energije (86,48%), potom kvaliteta usluge (10,81%) te nepredvidljivi troškovi (2,71%). 46,34% korisnika zadovoljno je korisničkom podrškom svojeg opskrbljivača električnom energijom, 41,46% uopće nije upoznato s radom korisničke podrške, a 12,20% ispitanika nije zadovoljno s radom korisničke podrške.

dalekovod,struja Poslovni uzlet 2015 Saznajte kako uštedjeti na računima za struju RWE Energija Kako ih prepoznati? Do novog dobavljača struje preko prodajnih predstavnika i interneta

88,89% ispitanika u posljednjih 12 mjeseci nije imalo prigovor na uslugu svojeg opskrbljivača, dok 11,11% je imalo prigovor odnosno reklamaciju.

50,67% ispitanika smatra kako HEP Opskrba ima najveću medijsko-marketinšku prisutnost, 14,67% RWE, a slijede ga HEP ODS i na posljednjem mjestu GEN-I. No, značajan broj ispitanika nije znao odgovoriti na navedeno pitanje.

Najveći broj ispitanika, u odnosu na njihova postojećeg opskrbljivača, ocjenom 3 ocijenilo je cijenu električne energije, ocjenom 4 kvalitetu usluge, ocjenom 4 sigurnost opskrbe, ocjenom 4 korisničku podršku, ocjenom 1 program vjernosti te ocjenom 4 način plaćanja mjesečnog računa. Tako je prosječna ocjena opskrbljivača za navedenih 6 parametara 3,33.

83,56% ispitanika najviše bi voljelo kada bi električna energija koju koriste dolazila iz domaće proizvodnje, a za 16,44% ispitanika nevažno je porijeklo. Vrlo važno je napomenuti kako niti jedan jedini ispitanik nije podržao uvoz električne energije.

živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • Umjereni:

    Ja sam od listopada 2014. kod HT-a i to je teško njesra. Obećavaju se brda i doline da bi se sklopio ugovor na 24 mjeseca, ali problem je u tome što hep i dalje šalje svoj račun za prijenos energije. ... prikaži još! A za razliku od struje odn. njezine potrošnje, hep prijenos energije valjda naplaćuje po duhu svetome. Tako da konačni račun zapravo ovisi od toga što i hep naplaćuje za uslugu prijenosa energije i meni je na kraju struja poskupjela za 5 kuna umjesto da mi je cijena pala za 20 kuna mjesečno. A trošim jednako.