Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEH

HPB s najvećom kvartalnom dobiti u posljednjih deset godina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.04.2018.
u 14:54

Iz HPB-a podsjećaju da su podnijeli obvezujuću ponudu za kupnju Jadranske banke, koja je podložna dobivanju suglasnosti regulatora te nadzornog odbora i glavne skupštine banke

Hrvatska poštanska banka (HPB) u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je neto dobit od 66,2 milijuna kuna, što je najbolji kvartalni rezultat u posljednjih deset godina, izvijestili su u petak iz te banke. 

Lani je u prvom tromjesečju neto dobit te banke iznosila 4,9 milijuna kuna

Kako navode u nerevidiranom nekonsolidiranom financijskom izvješću za prvi kvartal 2018., rezultat je ostvaren u iznimno zahtjevnim tržišnim uvjetima, koje karakteriziraju viškovi likvidnosti s jedne strane, te stagnatna potražnja s druge strane.

"Iza nas je 2017. godina, koja je bila obilježena Agrokorom i prilagodbom novim tržišnim uvjetima koje karakterizira ogroman višak likvidnosti s jedne strane, te stagnantna potražnja za kreditima s druge. Da bi se razumio kontekst u kojem hrvatski bankarski sektor posluje, potrebno je uzeti u obzir da je iza nas smanjenje plasmana domaćih banaka privatnom sektoru 22 uzastopna kvartala na međugodišnjoj osnovi", poručuju iz HPB-a.

Operativna dobit banke je iznosila 69,3 milijuna kuna te je manja za 9,7 milijuna kuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a zbog pada neto kamatnog prihoda uslijed smanjenja kamatnih marži i pada prosječne glavnice kamatonosne aktive.

U skladu s tim, neto kamatni prihod manji je za 6,3 posto, dok se neto prihod od provizija i naknada zadržao na istoj razini kao i lani.

Ostvaren je značajan rast kredita trgovačkim društvima, 16,2 posto, kao i nastavak rasta kredita stanovništvu, od 1,9 posto, a banka je zabilježila i brojku od dvije tisuće novih klijenata.

Iz HPB-a podsjećaju da su podnijeli obvezujuću ponudu za kupnju Jadranske banke, koja je podložna dobivanju suglasnosti regulatora te nadzornog odbora i glavne skupštine banke.

"Kupnja Jadranske banke omogućila bi HPB-u jaču prisutnost u prosperitetnoj srednjo-dalmatinskoj regiji, a s druge strane proširila bi i klijentsku bazu banke", kažu iz HPB-a.

HPB Grupa je, pak, u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit nakon oporezivanja od 67,7 milijuna kuna. Neto dobit je time značajno viša u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada je zbog rezerviranja prema grupi Agrokor i pravno i ekonomski povezanim osobama iznosila 2,8 milijuna kuna, navodi se u financijskom izvješću.

"Rezultati Grupe determinirani su rezultatima matice koja je ostvarila rast neto dobiti uslijed bolje naplate i poboljšane strukture NPL portfelja zbog čega je ostvaren prihod od ukidanja rezerviranja za gubitke", napominju iz HPB-a.

No, pritom ističu da su sva ovisna društva Grupe ostvarila neto dobit, a osim matice, gdje je iznosila 66,2 milijuna kuna, HPB-Stambena štedionica je ostvarila 984 tisuće kuna neto dobiti, HPB Invest 223 tisuće kuna, a HPB-nekretnine 227 tisuća kuna neto dobiti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije