Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog krima

Franak ojačao iznad 6,30 kn i uplašio dužnike u švicarcima

švicarski franak
Foto: Boris Ščitar
1/3
05.03.2014.
u 08:00

Švicarska je fiksirala tečaj franka uz euro, čime sprečava njegovo jačanje

Kapital se zbog zbivanja u Ukrajini ponovno okreće Švicarskoj, pa je ovog tjedna tečaj franka iznova ojačao, a pomaci su se osjetili i na hrvatskom tržištu. U utorak je prvi put nakon gotovo dvije godine srednji tečaj franka prema kuni preskočio 6,31. Ipak, analitičari ne vjeruju da će jačanje švicarske valute potrajati, što na neki način potvrđuje i današnji tečaj HNB-a koji donosi spuštanje vrijednosti franka na 6,284 kune.

Pritisak će slabjeti

Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke, kaže da su zadnje oscilacije vezane uz Ukrajinu i geopolitičke rizike koji su se pojavljivali na brzorastućim tržištima, posebno u Turskoj. K tome, franak su pogurali i nešto lošiji rezultati američke i kineske ekonomije od očekivanih, jer se franak oduvijek doživljava kao sigurno utočište.

– U nastavku godine pritisci na jačanje tečaja franka trebali bi biti slabiji. Švicarska bilanca plaćanja pokazuje da se njihov suficit vraća na pretkrizne razine, a švicarski su investitori počeli značajnije ulagati u inozemstvo – komentira Stojić. Švicarska je fiksirala tečaj franka prema euru na jedan prema 1,20 u rujnu 2011. i od tada sprečava njegovo jačanje ispod propisane razine, tako da domaći dužnici u francima ne trebaju strahovati od novog divljanja tečaja.

Hrvati su do početka krize 2008. četvrtinu svojih kredita vezali uz franak, a Mađari i do 80 posto, pa je rast tečaja uništio brojne dužnike, pogotovo ljude koji su uzimali stambene kredite.

Čeka se reakcija ECB-a

U Hrvatskoj je još uvijek 55 tisuća korisnika stambenih kredita u švicarskim francima. Kada ne bi bilo tečajnog rizika, franak bi i danas bio sinonim za jeftin novac, jer ga u posljednjih mjesec dana banke međusobno posuđuju uz negativne kamate od minus 0,01 do minus 0,07 posto. Procjenjuje se da će Švicarska središnja banka biti posljednja od deset vodećih banaka u svijetu koja će dizati svoje kamatne stope i zaoštravati monetarnu politiku.

Ukrajinska kriza srušila je i vrijednost ruske valute, no na tržištima novca počeo je jačati američki dolar. Na takva bi kretanja Europska središnja banka ovaj tjedan mogla odgovoriti dodatnim spuštanjem kamatne stope s 0,25 na 0,10 posto. Cijena tromjesečnog euro libora iznosi 0,286 posto, američkog dolara 0,23 posto, a CHF libora 0,02 posto. Libor pokazuje cijenu novca u međusobnoj trgovini banaka.

Komentara 15

DU
Deleted user
08:43 05.03.2014.

Šta god padalo ili raslo, meni rata sve veća i veća.

ST
strsljen2013
09:48 05.03.2014.

Ispravite me ako griješim. Amerika najavila napad na Afganistan i napala ga, dolar porastao. Rusi pred napadom na Ukrajinu, rublja pada. Zbog Ukrajine, franak raste. Island nakon objave da odjebu od njega i izbora, kruna pala. Ako Rothschildi opet nemajuemaju prste u tome onda sam ja vanzemaljac.

EU
eurobanana
08:30 05.03.2014.

Švicarska je fiksirala tečaj franka uz euro cekajte ako je franak vezan zu € pa pobogo Hr, u smecu znaco da franak nije porastao..nego kuna je u smecu trend se nastavlja pada kune...ubro ce biti kao nekada ,,nule iza jedinicenule iza jedinice bez kraja.. to sam bio dozivio Dok Rating agencije ne daju bolju prognozu ,,kuna pada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije