Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Sunce na vašem krovu

Fond sufinancira energetsku obnovu obiteljskih kuća za 40 do 80 posto

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) godinama građanima sufinancira postavljanje fotonaponskih elektrana. Ovisno o dijelu Hrvatske u kojoj se obiteljska kuća nalazi, građani mogu ostvariti sufinanciranje od 40 do čak 80%. Novi poziv otvara se vrlo uskoro - 14. listopada 2021.
08. listopada 2021. u 13:00 137 prikaza
Fond sufinancira energetsku obnovu obiteljskih kuća za 40 do 80 posto

Jedan od primjera dobre prakse svakako je i obiteljska kuće Smolar u Zagrebu čiji su vlasnici uspješno prijavili projekt sveobuhvatne energetske obnove obiteljske kuće u Zagrebu na prošli natječaj FZOEU i ostvarili 60% sufinanciranja za svoju sunčanu elektranu.

Njihova investicija uz potporu FZOEU omogućila je godišnju proizvodnju od oko 9500 kWh električne energije iz Sunca, čime je je pokriven cijeli iznos vlastite potrošnje energije objekta i to za hlađenjem ljeti i za grijanjem zimi -putem dizalice topline zrak-voda. Osim toga, na obiteljskoj kući izvedene su mjere energetske učinkovitosti izolacije krova i zamjene stolarije.

Sve to značajno je poboljšalo i ugodnost stanovanja, ali i potaknulo zanimanje susjeda i zajednice, koji sada i sami nakon što su vidjeli ostvareni primjer namjeravaju koristiti obnovljive izvore i poboljšati energetsku učinkovitost svojih objekata.

Sadržaj nastao u suradnji s REGEA-om

HP+ pisači
Revolucionarno
Svijet bruji o tehnološkom čudu iz HP-a: 'Ovaj printer radi umjesto vas, a još čuva i okoliš'
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Filmska priča volontera iz domaće kompanije: 'U 10 godina smo prošli smijeh i suze'