Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Zabi zbog pranja novca kazna 33 milijuna kuna

Ovo je najveća novčana kazna ikad izrečena kreditnoj instituciji u Hrvatskoj, i to ne samo iz područja sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, nego i iz svih područja za koja je propisana odgovornost kreditnih institucija. Bila bi i veća da se Zaba nije nagodila
03. studenoga 2020. u 09:37 6 komentara 2655 prikaza
Zagrebačka banka
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Financijski inspektorat Republike Hrvatske kaznio je Zagrebačku banku s 33 milijuna kuna kazne nakon što je nadzorom Hrvatske narodne banke utvrđeno da u razdoblju od 1. siječnja 2017. do 8. studenoga 2019. nije provodila sve potrebne mjere, radnje i postupke propisane Zakonom o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma.

10.09.2015., Zagreb - U HNB-u izlagao guverner finske sredisnje banke Erkki Liikanen. Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujcic. Photo: Zarko Basic/PIXSELL banke traže pomoć Intervencija HNB-a da se spuste kamate i sačuva tečaj

Ova je novčana kazna dosad najviša prekršajna kazna izrečena nekoj kreditnoj instituciji u Hrvatskoj, i to ne samo iz područja sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma, nego i iz svih područja za koja je propisana prekršajna odgovornost kreditnih institucija. Kazna bi bila i veća da HNB, kao nadzorno tijelo i ovlašteni tužitelj, udovoljavajući obvezi iz Prekršajnog zakona, banku nije izvijestio o njezinu pravu na mogućnost sporazumijevanja, što je Zaba i iskoristila te priznala krivnju i pristala na izrečenu novčanu kaznu. Odluka je postala pravomoćna 30. listopada 2020.

HNB REAKCIJA HNB: Pad BDP-a u drugom tromjesečju veći je od očekivanog

U HNB-u smatraju da je izrečena kazna primjerena težini prekršaja. Da podsjetimo, netom prije nego što je javnost službeno informirana o nepravilnostima, s čelnog mjesta banke odstupio je, prije isteka mandata, Miljenko Živaljić, a poslije njega i nekoliko drugih članova uprave. No, iz bankarskih krugova čulo se i da je zakazao informatički sustav, a dio odgovornosti koju za to snosi talijanska centrala, platila je hrvatska podružnica. Ipak, imena koja su se spominjala u priči oko pranja novca dovoljno su utjecajna da se „ljudski faktor“ moralnog hazarda nikako ne bi trebao isključiti iz priče o lošim protokolima.

HNB je utvrdio ukupno 11 prekršaja, i to u sljedećim područjima:

– procjeni rizika pojedinoga poslovnog odnosa

– identificiranju i praćenju sumnjivih, složenih i neobičnih transakcija

– prijavi sumnjivih transakcija Uredu za sprječavanje pranja novca

– provedbi mjera pojačane dubinske analize stranaka

– sustavu unutarnjih kontrola za smanjivanje i učinkovito upravljanje rizikom od pranja novca i financiranja terorizma.

Zaba je, ističu, napravila sljedeće propuste:

– Nije provela mjere pojačane dubinske analize stranke za 72 klijenta.

– Nije analizirala pozadinu i svrhu 1126 transakcija koje su identificirane kao složene i neobične, a nisu imale očiglednu ekonomsku ili vidljivu pravnu svrhu.

– Nije se za 2028 transakcija stranaka koristila listama indikatora kao smjernicama u utvrđivanju razloga za sumnju u pranje novca ili financiranje terorizma.

– Nije Uredu za sprječavanje pranja novca prijavila 1122 sumnjive transakcije.

– Nije uspostavila djelotvoran sustav unutarnjih kontrola za smanjivanje i učinkovito upravljanje rizikom od pranja novca i financiranja terorizma.

Broj, vrsta i trajanje utvrđenih nezakonitosti ukazali su na strukturne nedostatke u provođenju propisanih mjera, radnji i postupaka sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma. Takvo postupanje posebno je neprihvatljivo uzme li se u obzir pozicija koju Zagrebačka banka u financijskom sustavu Republike Hrvatske ima kao najveća kreditna institucija.

Banka je, izvijestili su iz HNB-a, nakon završenog nadzora provela reorganizaciju poslovanja i povećala svoje kapacitete za utvrđivanje i sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma te je pristupila provedbi nadzornih mjera na temelju rješenja supervizije. Pritom je iskazala primjeren stupanj spremnosti da otkloni utvrđene slabosti unutar sustava sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma. Između ostaloga, obvezala se provesti 75 mjera kako bi povećala djelotvornost i učinkovitost svojeg sustava sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma. U međuvremenu je obavijestila HNB da je provela sve mjere na koje se obvezala.

boris vujčić Eskalirali problemi s izračunima HNB: 5 stvari koje banke moraju micati iz ugovora

– Ovaj slučaj naglašava da provedba mjera sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma od banaka ostaje važan prioritet HNB-a te da smo odlučni poduzeti sve mjere kako bi banke poštovale propise u području sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma. Hrvatska narodna banka očekuje od banaka da imaju djelotvorne i učinkovite sustave sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma koji trebaju biti razmjerni njihovoj veličini, vrsti, opsegu i složenosti poslova. HNB je o rezultatima nadzora, u skladu sa zakonom, detaljno obavijestio Ured za sprečavanje pranja novca kao i sve nadležne državne institucije – komentirali su u HNB-u.

Komentar Zagrebačke banke

U Zagrebačkoj banci komentiraju da je banka odlučno provela sve dospjele regulatorne mjere u bliskoj suradnji s nadležnim tijelima i ostaje snažno posvećena kontinuiranom jačanju sustava i procesa. Cjelokupni set mjera (75) koje je Banka identificirala, a HNB naložila u svom Rješenju, u potpunosti je proveden tri mjeseca prije roka zadanog od HNB-a.

Sažetak rješenja Financijskog inspektorata dostupan je na poveznici https://www.hnb.hr/documents/20182/2953501/h-pravomocna-presuda_ZABA_Klasa-440-08-20-04-63.pdf/.

sprovod za 30 ljudi
Svijet se danas oprašta od princa Philipa: Kraljica naredila da se braća Harry i William razdvoje
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • dejo60:

  Hoćete da vas zaba tuži zbog ovakvog glupog naslova?

 • Avatar Idler
  Idler:

  Nesposobni bedaki, to su trebali zgotovit pred 5-6 let. Kaj su inspektori delali u prethodnim nadzorima bi isto trebalo pretrest !

 • nopasara:

  jel to zbog Severininog Milana i njegovih tranši?