Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Farmeri će cijenu mlijeka od sada znati i godinu dana unaprijed

Sve mljekare proizvođačima će ponuditi ugovore o otkupu do godine dana, s poznatom cijenom, načinima otkupa i isporuke, rokovima plaćanja
26. travnja 2017. u 09:00 1 komentara 556 prikaza
27.03.2013., Milicani - Nikola Pajek na svojoj farmi ima 50-ak krava muzara pasmine Simental. Osim mlijeka proizvodi i mlijecne proizvode, odnosno razne vrste sira, te vrhnje.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Nakon četiri godine otezanja, tijekom kojih su propadali i najžilaviji farmeri, Ministarstvo poljoprivrede konačno je donijelo “mliječni paket”, dva pravilnika kojima se reguliraju odnosi između mljekarske industrije i proizvođača mlijeka.

Veća sigurnost u opstanak

To znači da će sve mljekare proizvođačima do početka rujna ponuditi nove ugovore do godine dana s poznatom cijenom, načinima otkupa i isporuke svježeg mlijeka te s rokovima plaćanja, a kako bi brže i jednostavnije dobili najbolju cijenu i uvjete na tržištu, u njihovo će ime ubuduće pregovarati priznate proizvođačke organizacije.

– ‘Mliječni paket” donosi nam olakšanje i veću sigurnost u opstanak – kaže Antun Laslo, predsjednik Udruge OPG-a Život, koja je opetovano upozoravala na duboku krizu u sektoru. Prema podacima Croatiastočara, Hrvatska je u posljednjih 10 godina pala na svega 56% samodostatnosti, na rekordno niskih 489 milijuna kilograma mlijeka (1 kg = 1,03 l) u lanjskoj godini i svega 6811 farmera, dok je 2007. isporučeno 673 mil. kg s 31.959 farmi. Iako mala, otkupna cijena u odnosu na prosjek EU bila je čak 3,5% veća. No ona sigurno nije jedini krivac za 10 puta veći pad broja muznih krava u RH u odnosu na prosjek EU, kaže direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

– Treba povećati broj krava i muznost. Neke farme imaju i više od 10 tona mlijeka po kravi, no većina ih zaostaje i 2-3 tone za europskim prosjekom – kaže on te dodaje da država osim potpora za tov junadi treba dati i potpore za uzgoj rasplodnih junica, kojih je broj zbog prevelikog klanja teladi u padu.

– Krajnje je vrijeme za sveobuhvatni Vladin projekt restrukturiranja govedarske proizvodnje, stabilizaciju mliječnog sektora i uređenje tržišta. Neki trgovci u RH i danas prodaju litru trajnog mlijeka za 3,79 kuna što je u zoni dampinga, ispod nabavne cijene s PDV-om i troškova proizvodnje – upozorava.

Patvoreno ili pravo?

15.02.2017., Ivanic Grad - Obitelj Ciganovic na svom imanju bave se uzgojem magaraca, te od magareceg mlijeka koje im je osnovni proizvod rade i druge razne proizvode. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL magareće mlijeko kao suho zlato Sve je počelo kao hobi, a onda je krenuo unosan biznis...

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kaže kako će “mliječni paket” uskoro zaokružiti i pravilnik koji će omogućiti da potrošači na policama trgovaca razlikuju patvoreno i pravo mlijeko. Jasno će se navesti koje parametre treba zadovoljiti konzumno mlijeko prilikom stavljanja na tržište.

– Cilj nam je dodatno urediti pitanje točke ledišta konzumnog mlijeka u odnosu na točku ledišta sirovog mlijeka kako bismo provjerili je li u mlijeko dodavana voda. Mlijeko dobiveno od mlijeka u prahu ili ugušćenog mlijeka u postupku miješanja s vodom jasno bi se označilo kao “rekonstituirano mlijeko” – tvrdi ministar. No, o primjeni tog nacionalnog propisa koji bi obuhvatio i proizvode porijeklom iz ostalih članica EU čeka se mišljenje Europske komisije.

>> Dukat nastavlja isporuku Konzumu i otkup od kooperanata

>> Paškim se sirom posebno proslavila obiteljska Sirana Gligora

Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
  • Avatar Jura z bregov
    Jura z bregov:

    Baš lijepo, krasno i fino! Dična gospoda u ministarstvu se probudila sad kad je već sve upropašteno. Uzalud im sad svi pravilnici. Tko je zbog nemara i nedostatka potpore države prestao hraniti krave i isporučivati mlijeko taj se neće dati ... prikaži još! više tako lako navući na tanak led. Drugim tječima, piši kući propalo je hrvatsko mljekarstvo, i to možda zauvijek.