Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sječa boniteta

Eurozona na promatranju: Ugroženi svi top-kreditni rejtinzi

'France\'s President Nicolas Sarkozy (L) listens to German Finance Minister Wolfgang Schauble after a meeting at the Elysee Palace in Paris, October 14, 2011.  REUTERS/Philippe Wojazer  (FRANCE - Tags
'PHILIPPE WOJAZER'
06.12.2011.
u 16:21

Cipar i Grčka izostavljeni: rejting Cipra već je pod negativnim promatranjem, grčki označava mogućnost bankrota.

Uoči još jednog kriznog europskog summita, rejtinška agencija Standard&Poor's 15 je država članica eurozone stavila u poseban, negativan segment promatranja zbog potencijalnog smanjenja njihova kreditnog rejtinga. U nekim slučajevima, upozoravaju, rejting bi mogao biti srezan i za dvije razine, piše Poslovni dnevnik.

Pola-pola

Američka agencija objašnjava da su države eurozone, uključujući Njemačku, Francusku, Austriju, Finsku, Nizozemsku i Luksemburg, pod promatranjem, odnosno da postoji 50-postotna mogućnost da im se rejting smanji u idućih 90 dana. Jedino su Cipar i Grčka izostavljeni s popisa jer je rejting Cipra već pod negativnim promatranjem, dok Grčkoj već označava mogućnost bankrota. Ipak, S&P je poručio kako očekuje da će konačnu reviziju zaključiti što je prije moguće nakon summita lidera EU u petak.

Na reakcije europskih čelnika nije trebalo dugo čekati. Cristian Noyer, član vijeća guvernera Europske središnje banke i guverner francuske središnje banke, upozorio je kako će potez S&P-a pogoršati krizu jer metode te agencije poprimaju sve izraženiji politički karakter.

Motor u krizi

Bonitetne agencije bile su među pokretačima krize u 2008. Postaju li motor i u sadašnjoj krizi? To je pravo pitanje o kojem bismo svi morali razmisliti, kazao je Noyer. Ipak, njegov sunarodnjak i francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppé ublažava situaciju ističući kako će vlada ozbiljno shvatiti upozorenje agencije. No, kaže Juppé, to je prijetnja, a ne gotova odluka.

Njemački ministar financija Wolfgang Schauble tek je kratko poručio kako je upozorenje S&P-a najbolji mogući poticaj prije summita čelnika Europske unije.

Komentara 2

MO
mosazebr
00:59 07.12.2011.

Jesu li to iste one agencije koje su dva dana prije bankrota američkih banaka istima davale rejtinge AA?? Ne mogu vjerovati da ih itko uopće više sluša nakon takvih promašaja. Strašno je ironično da o vjerodostojnosti zemalja da vrate dugove,, prosuđuju oni koji su svoju vjerodostojnost odavno prokockali. A najgore je što im prolazi...

UK
Ugo Kajvez
11:54 07.12.2011.

Pametni grci .............. . \"Anxious Greeks Emptying Their Bank Accounts\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije