Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprodaja imovine

Dubrovačke hotele grupe Maestral želi
 i Lukšić grupa

'07.10.2011., Vojni kompleks Kupari, Zupa dubrovacka - 3 objekta koje je izgradila i koristila bivsa JNA za visoke duznosnike a sad koristi Hrvatska vojska. Objekti su u vlasnistvu Hrvatskog fonda za
Foto: 'Grgo Jelavic/PIXSELL'
1/6
10.05.2012.
u 07:30

Prvi krug: Za kupnju te hotelske kuće javilo se više od pet kupaca. Obitelj Lukšić nakon akvizicije Jadranskih luksuznih hotela ima drugi najveći turistički portfelj u državi

Država je na bubanj stavila 14 hotelskih kuća, koje posjeduju 27 hotela, brojne apartmane i kampove diljem Hrvatske, ali je imovinski portfelj koji na prvu ruku izgleda vrlo unosno opterećen brojnim dugovanjima, dugogodišnjim neprofitnim poslovanjem i viškom zaposlenika.

Državi 30 posto vrijednosti

Knjigovodstveno turističke kuće na prodaju ukupno vrijede 1,8 milijardi kuna, a upravo toliko iznose i njihovi dugovi. Problem je u tome što je državni dio vrijedan 1,2 milijarde kuna, a za njega prema procjenama stručnjaka neće dobiti ni 30 posto nominalne vrijednosti.

– Prodajna cijena će biti manja od nominalne – komentirala je Sanja Čižmar, ugledna konzultantica iz Horwath Consoultinga. Zainteresiranih kupaca za mnoge kuće uopće nema, a za najkvalitetnije od njih interes je velik. Jedan od mogućih kupaca svakako će biti obitelj Lukšić, koja nakon akvizicije Jadranskih luksuznih hotela ima drugi najveći turistički portfelj u državi.

Davor Lukšić, koji vodi poslove obitelji u Hrvatskoj, potvrdio je nedavno da su bacili oko na neke od hotelskih kuća iz ove grupe, ali nije želio otkriti o kojoj je konkretno akviziciji riječ. Prema nizu izvora, Lukšići žele kupiti hotele grupe Maestral u Dubrovniku. Riječ je o hotelskoj kući koja posjeduje pet dubrovačkih hotela, među kojima i čuveni Splendid. On, naime, dobro posluje unatoč lanjskom neto gubitku od 4 milijuna kuna, a obveze su tek dva puta veće od godišnjih prihoda. Država prodaje oko 70 posto tvrtke po nominalnoj cijeni od 70 milijuna kuna, međutim, mogla bi ubrati i premiju na vrijednost imovine. Time bi Lukšić potpuno zavladao Dubrovnikom jer bi u posjedu imao više od  90 posto hotelskog portfelja jednog od bisera Jadrana. Interesantni su i Hoteli Makarska i Imperial Rab, tvrtke koje imaju dobru poziciju i ostvaruju prihode. Jedine su u grupi 2011. završile s neto dobiti.

S druge strane stoji čak dvanaest gubitaša koji su lani stvorili ukupni dug od 93 milijuna kuna. Opterećeni su s više od 1,5 milijardi kuna dugova, a lani su ostvarili ukupne prihode od 264 milijuna kuna. Trebali bi dakle raditi više od 6 godina bez troškova da vrate dugove prema dobavljačima. U tim tvrtkama radi 1039 stalno zaposlenih radnika, a država će ih morati prodati za kunu.

Dugovi veći od kapitala

– To su kuće koje imaju dugove veće od temeljnog kapitala, što je uvjet za stečaj – dodaje Čižmar. U toj su skupini Modra Špilja, ZRC Lipik i Hotel Medena.

U Ministarstvu turizma potvrđuju da su hotelske kuće s dubrovačkog područja najzanimljivije potencijalnim investitorima, a za spomenute hotele grupe Maestral, koji su prvi prošli prvi krug i svojevrsni test interesa, otkrivaju da se javilo više od pet i manje od deset potencijalnih ulagača. Veliko zanimanje vlada i za Kupare, Plat, Hotele Makarska, rapski Imperial... Osim što je zanimanje za neprivatiziranu turističku imovinu u zadnje vrijeme osjetno oživjelo, dojam je, kažu u Ministarstvu turizma, da se umjesto tzv. developera ili običnih mešetara sada javljaju ozbiljni kupci, koji žele ulagati.

– Prema dosad vođenim razgovorima uglavnom je riječ o stranom kapitalu, iako ima i nešto domaćih interesenata. U svakom slučaju cilj je privatizaciju završiti u iduće dvije godine. Prvi je korak kroz međuresorsku suradnju konsolidirati prezadužene hotelske kuće te doraditi privatizacijske kriterije. Svaka je tvrtka priča za sebe i neće biti jednog rješenja za sve. Jedan od kriterija za privatizaciju je i stanje objekata. Ako je, recimo, riječ o objektu u lošem stanju, koji vapi za ulaganjem, on ima izgleda da prije ide na natječaj. S tvrtkama poput rapskog Imperijala, koji vrlo dobro radi, neće se žuriti. Konkretno u ovom slučaju procjenjujemo da je Imperijalova dionica trenutačno podcijenjena. U svakom slučaju, sve će tvrtke proći prvi krug kako bi dobili odgovor ima li zainteresiranih, a potom slijede daljnje analize i procjene vještaka koji će vrednovati tu imovinu. Ne isključujemo mogućnost da za tu fazu angažiramo i privatizacijske savjetnike – pojašnjava pomoćnik ministra turizma Robert Pende.

Iz Ministarstva kažu i da će sve biti transparentno, u skladu sa Zakonom o upravljanju državnim imovinom i svim propisanim procedurama. Javnosti navikloj na privatizacijske mućke poručuju da se preostala turistička imovina neće rasprodavati ni ispod stola niti ispod cijene.

Komentara 4

LA
Lavica7
08:00 10.05.2012.

Ne ide nam industrija, ne ide nam poljoprivreda, ne ide nam turizam... Rasprodati, unistiti, dignut provizije...da li znamo ista drugo? I to se zove drzava???

CC
Chicago Chicago
08:11 10.05.2012.

Pa zar bas moramo sve,...skroz do kosti? Banda preuze sve,...i onda helikopterom na party.

DV
Dani V
11:48 10.05.2012.

A zasto ne prodat? Ko bi trebo biti po vasem misljenju trebao biti vlasnik? Drzava? Halo - nismo vise u komunizmu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije