Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokapitalizacija

Država uložila u Hrvatsku poštansku banku pola milijarde

\'09.04.2009., Zagreb - Cedo Maletic, predsjednik Uprave Imex banke.  Photo: Goran Stanzl/Vecernji list \'
Arhiva VL
15.12.2010.
u 16:50

HPB je iz proračuna dobio 449 milijuna kuna u novcu te je još 50 milijuna kuna hibridnog depozita Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pretvoreno u vlasnički udio.

Vlada je ispunila svoje obećanje te je na telefonskoj sjednici dala suglasnost da se na skupštini dioničara HPB-a poveća temeljni kapital Hrvatske poštanske banke za pola milijarde kuna. HPB je iz proračuna dobio 449 milijuna kuna u novcu te je još 50 milijuna kuna hibridnog depozita Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pretvoreno u vlasnički udio. Nakon te dokapitalizacije stopa adekvatnosti kapitala banke porast će sa 12,25 na oko 16,5 posto, a bit će stvoren i novi kreditni potencijal banke koja sada drži oko 3 posto tržišta kredita.

Država, Pošta, HZMO i Fond za privatizaciju tako drže oko 98 posto udjela banke. Prije godinu dana činilo se da će država podijeliti odgovornost i vlasništvo nad HPB-om s EBRD-om, koji je dugo analizirao poslovanje banke nakon što je njezino vodstvo završilo u pritvoru, ali zapelo je oko cijene. Bilo je planova da se banka proda putem javne ponude dionice građanima, ali kriza i afere su to odgodili.

Ključne riječi

Komentara 6

PA
panco2
08:43 16.12.2010.

-eto posla za \"novog Protegu\"

UT
utatica
21:01 15.12.2010.

ovo je jako dobra vijest

Avatar alien79
alien79
22:10 15.12.2010.

konačno jedna banka ostaje u hrvatskom vlasništvu, samo nije mi jasno zašto Vlada RH posluje preko računa stranih banaka, a ne preko HPB-a i zašto se nitko u Hrvatskoj od političara ili novinara to nije zapitao??????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije