Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bankari u panici

Dramatičan pad: Novi globalni kolaps stiže iz Rusije i Kine

'Russia\'s President Vladimir Putin arrives to attend the Enniskillen G8 summit, at Belfast International Airport, in Northern Ireland June 17, 2013. At the G8 Summit being held in the Lough Erne golf
'POOL'
07.08.2013.
u 09:11

U zemljama BRICS-a europske banke imaju 3400 milijardi dolara i već povlače novac.

Globalna ekonomija nalazi se pred novih kolapsom, pokazuju najnoviji podaci o stanju svjetskog gospodarstva. Nakon četiri godine, recesija se vratila u Rusiju, a ubrzano se hlade i ekonomije Kine, Brazila, Indije i Južnoafričke Republike.

Neodrživo stanje

Te tzv. zemlje BRICS-a svojom su golemom potražnjom i ekonomskim rastom posljednjih godina držale europsko i svjetsko gospodarstvo koliko-toliko na životu, ali čini se da je i to vrijeme prošlo.

Tijekom srpnja u Rusiji je, prvi put od 2009., zabilježen pad proizvodnje i zemlja se suočila s recesijom iz koje se, prema ocjeni analitičara, neće lako izvući. Ključni dokaz općeg pogoršanja situacije u ruskom gospodarstvu je pad novih narudžbi. Istovremeno, ruske su kompanije u srpnju otpustile najviše ljudi u posljednjih sedam mjeseci.

– Ovo je kriza sustava i ciklički pad koji se ponavlja svakih pet-šest godina, a utemeljen je na neravnomjernoj raspodjeli dohotka. U Rusiji dva posto oligarha drži 90 posto bogatstva, a to je neodrživo – komentirao je analitičar Ljubo Jurčić.

Jedan od glavnih ekonomskih savjetnika predsjednika Rusije Sergej Glazjev predložio je potkraj prošle godine Vladimiru Putinu potpuno nov ekonomski koncept koji bi, kako je tvrdio, vrlo brzo donio godišnji rast gospodarstva od 8 do 10 posto. Taj plan odbijen je jer je ocijenjen kao \"vrlo radikalan i u sadašnjim prilikama u domaćoj i svjetskoj privredi neprimjenjiv\".

Glazjevljev plan predviđa ubrzanu \"dedolarizaciju\" Rusije, pretvaranje rublje u valutu od regionalnog značenja, velike poticaje za rast proizvodnje, goleme investicije u infrastrukturu...

Glazjev se otvoreno pobunio predstavljajući svoj program i kazao kako se Rusija zbog pogrešne ekonomske politike u proteklih desetak godina pretvorila u \"sirovinski dodatak Zapada\".

– Rusija izvozi primarne proizvode poput energenata, a od Europe i Amerike kupuje finalne proizvode. Rusija, kao i Hrvatska, sve svoje ekonomske probleme pokušava riješiti kroz financijski sektor, ali to je nemoguće. Danas obrađuju 20 posto manje zemlje nego za vrijeme komunizma, prerađivačku industriju potpuno su zapostavili... Rusiji su nužne strukturne reforme, inače prijeti potpuni kolaps – komentirao je ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.

I Glazjev je upozorio da će rusko gospodarstvo u budućnosti doživjeti potpuni kolaps ako se vlada ne odrekne sadašnjeg liberalno-monetarističkog kursa.

Prijete veliki gubici

A dio tih problema prenijet će se i na Europu i Ameriku, jer pad ruskog gospodarstva automatski znači i pad narudžbi i proizvodnje u SAD-u i EU. Na loše vijesti iz Rusije, Kine... prve su reagirale europske banke. Procjenjuje se da one u zemljama BRICS-a imaju oko 3400 milijardi dolara u kreditima i državnim obveznicama.

– Banke su već počele povlačiti novac iz tih zemalja jer one prve osjete znakove krize. Ali ako dođe do velikog pada, one će moći spasiti samo manji postotak svoga novca – zaključio je Ljubo Jurčić.

>>Rusija u recesiji prvi put u četiri godine, pada proizvodnja i nabava

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije