Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZOKI

Do 31. 3. banke moraju povećati adekvatnost kapitala na 12 posto

Zagrebačka banka
Arhivska fotografija
22.03.2010.
u 06:19

HNB primjenjuje novi izračun adekvatnosti kapitala pa se mnogim bankama stopa adekvatnosti povećala do čak dva postotna boda. Bez obzira na to, neke banke računaju na upis hibridnih instrumenata ili, pak, dokapitalizaciju.

Hibridni instrumenti koji se uplaćuju u dopunski kapital postali su sve češća mjera banaka radi povećanja kapitala, a prije svega radi povećanja stope adekvatnosti kapitala koja će se sa sadašnjih deset do kraja ovoga mjeseca morati povećati na 12 posto. Prema nerevidiranim podacima za prošlu godinu, pet banaka ima stopu manju od 12 posto, a riječ je o Hrvatskoj poštanskoj banci (10,13 posto), Centar banci (11,84 posto), Imex banci (11,54 posto), Croatia banci (11,82 posto) i Credo banci (10,47 posto). HPB je još potkraj godine imao uplatu hibridnog depozita, a trenutačno čeka dokapitalizaciju.

Dokapitalizacija će se teško obaviti do kraja ožujka, no ako to i bude uz malo zakašnjenje, HNB je spreman “prijateljski razgovarati” i ne poduzimati mjere koje bi prema zakonu mogle nastupiti u slučaju da se zakonski propis o adekvatnosti ne ispuni. Nije isključeno da HPB obavi i novi upis hibridnog depozita. HNB je inače promijenio način obračuna adekvatnosti, zbog čega je mnogima ta stopa povećana.

– Sa 31. ožujkom postoje izračuni koji svim bankama daju bolju adekvatnost, no prava slika znat će se potkraj travnja – kaže Davor Holjevac, viceguverner HNB-a.

I banke čija je adekvatnost prema nerevidiranim podacima od kraja godine bila niža od 12 posto kažu da je prema novom izračunu veća, a neke bez obzira na ispunjenje zakonske obveze razmišljaju o povećanju kapitala s pomoću hibridnih instrumenata ili dokapitalizacijom. U Croatia banci i Centar banci tvrde da će ispuniti zakonsku obvezu, odnosno povećati stopu adekvatnosti do kraja mjeseca. Isto tvrde i u Imex banci kojoj adekvatnost prema novom izračunu iznosi 14,5 posto. I u Credo banci očekuju ispunjenje obveze o adekvatnosti s obzirom na to da do kraja mjeseca planiraju upisati hibridne instrumente.

Upis hibridnih instrumenata napravit će i Karlovačka banka, kaže predsjednik uprave banke Sandi Šola, radi povećanja jamstvenog kapitala, pa tako i adekvatnosti, no ona već i sada, tvrdi, nakon novog izračuna, iznosi oko 14 posto. I Vaba banci je nakon novog izračuna adekvatnost povećana na 14 posto, ali kako kažu u banci, radi daljnjeg jačanja tržišne pozicije i zadržavanja kvalitetne razine upravljanja rizicima planiraju tijekom ove godine dokapitalizaciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije